Danie główne
Jako danie główne na ciepło, które podamy w połowie imprezy proponuję kurczaka w sezamie – przyrządzonego na sposób chiński, którego zamarynujemy dnia poprzedniego lub z samego rana w dniu imprezy. Należy go zrobić trochę więcej niż w podanym przepisie, w zależności oczywiście od liczby gości. W trakcie imprezy zostanie nam tylko usmażenie kawałków kurczaka na głębokiej patelni lub w woku. Aromat smażonego mięsa skłoni gości do zrobienia sobie przerwy i skosztowania potrawy. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, a wino ryżowe kieliszkiem białej wódki. Ryż do kurczaka ugotujmy wcześniej (pamiętajmy o dodatkowej porcji ryżu, który wykorzystamy do przystawki cytrynowej z wędzonej ryby).
Zobacz przepis: Kurczak w sezamie.
Sałatki mięsne
Dla mięsożernych proponuję sporządzić dwie sałatki na bazie wędlin: Sałatkę z salami, z odrobiną ekstrawagancji w postaci serka mozarella i owocu awokado. Pamiętajmy by owoc awokado dodać na końcu, po przyrządzeniu sosu. Musimy go szybko zalać sosem, żeby nie sczerniał.
Zobacz przepis: Sałatka z salami.
Druga sałatka na bazie szynki i żółtego sera będzie przygotowana z marynowanym selerem. Zapewni on oryginalny smak i ekspresowe przyrządzenie.
Zobacz przepis: Sałatka z marynowanym selerem.
Sałatka z serem
Sałatka z kozim serem i burakiem stanowić będzie kolorystyczną ozdobę stołu. Buraki pieką się około 40 minut, a więc w naszym harmonogramie prac wstawmy je do piekarnika na początku przygotowań – w tym czasie zróbmy dwie pierwsze sałatki i przystąpimy do zrobienia kolejnej, gdy buraki już będą miękkie. W wersji dla dużej liczby gości sałatkę przyrządzamy w dużej misce. Czosnek dodamy do sosu, a bagietek nie musimy przypiekać – szkoda na to czasu, można podać świeże pokrojone w kawałki. Kozi ser w stylu francuskim można zastąpić swojską bryndzą.
Zobacz przepis: Sałatka z kozim serem.
Przystawki rybne
Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie przystawki cytrynowej z wędzonej ryby, najlepiej zrobić ją z makreli. Warto zmielić rybę mikserem – żeby w farszu nie znalazły się przeoczone przez nas ości. Połówki cytryny wypełnione farszem będą oryginalnie wyglądały na półmisku. Dodatek ryżu zneutralizuje kwaśność miąższu z cytryny i sprawi, że przystawka będzie pożywniejsza.
Zobacz przepis: Przystawka cytrynowa z wędzonej ryby.
Dla amatorów jajek przygotujmy jaja wypełnione farszem z wędzonego łososia. Pamiętajmy, że łosoś wędzony jest słony, dlatego nie należy farszu dodatkowo solić. Fantazyjną krateczkę na jajkach robi się z majonezu z tuby. Żeby jajka dobrze się obrały należy po ugotowaniu natychmiast schłodzić je zimną wodą.
Zobacz przepis: Jajka łososiowe na przystawkę.
Propozycje drinków
Pozostaje nam jeszcze przygotowanie kilku ciekawych drinków. Nastawmy apetyczny kruszon według przepisu: Kruszon. Dla dużej liczby gości proponuję zrobić go z 2 butelek wina i 4 pomarańczy. Poprzedniego dnia musimy zrobić sporo lodu.
Przygotujmy także składniki do popularnego drinka Mojito, czyli rum, kruszony lód, liomonki, brązowy cukier i wodę sodową. Proporcje trzeba zapamiętać przed imprezą, znajdziemy je w przepisie: Mojito. Na bazie wytrawnego sherry, toniku i Campari przyrządzimy pyszny drink.
zobacz przepis: Campari star.
Pamiętajmy o dobrym humorze i odpowiedniej muzyce. Miłej zabawy.
Zobacz także: Karnawał dawniej.