co zrobić z kalarepy fot. Adobe Stock, elisafina

3 przepisy na to, co można zrobić z kalarepy

Co zrobić z kalarepy? To niezwykłe, lecz niedoceniane warzywo, jest dostępne od wczesnej wiosny przez całe lato. To cenne źródło witamin i bardzo wdzięczne warzywo, które możemy używać do surówek, duszenia i pieczenia. Co można zrobić z kalarepy i jak przemycić ją do potraw?
/ 28.07.2022 14:54
co zrobić z kalarepy fot. Adobe Stock, elisafina

Co zrobić z kalarepy? Okazuje się, że to niepozorne warzywo daje mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o przepisy. Możesz wykorzystać ją do zup i sosów, a także przygotować z niej pełnowartościowe danie obiadowe. Jak się za to zabrać?

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść kalarepę?
  2. Surówka z kalarepy
  3. Duszona kalarepa
  4. Kalarepa nadziewana mięsem z indyka

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa należy do roślin kapustnych, wschodzi bardzo szybko. Najlepiej jest wybierać okazy o średnicy 3-8 cm. Im mniejsza kalarepka, tym delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Znamy dwie odmiany kalarepy – białą i niebieską. Kalarepa zawiera witaminy grupy B, witaminę C, jest bogatym źródłem fosforu, zawiera także wapń i magnez. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii, więc jest zalecana w diecie odchudzającej.

Kalarepę można jadać na surowo jako przekąskę, dodawać do surówek, białego twarogu, podawać jako jarzynę w postaci duszonej. Doskonale smakuje także w postaci zupy. Świetnie się ją zapieka z innymi warzywami w piekarniku.

Co zrobić z kalarepy: surówka

Surówka z kalarepy sprawdza się jako dodatek do głównego dania, a także jako lekka i szybka przekąska w przerwach między głównymi posiłkami.

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa,
  • 1 nieduży ogórek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ½ kawałka białej rzodkwi,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki kiełków (dowolnych),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w wąskie słupki. Szczypiorek posiekaj
  2. Umieść warzywa w misce, a następnie wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
  3. Gotową sałatkę dopraw wedle uznania, posyp kiełkami i (opcjonalnie) prażonymi pestkami.

co zrobić z kalarepy surówka z kalarepy
fot. Surówka z kalarepy/Adobe Stock, photoanatomy

Co zrobić z kalarepy: duszona kalarepa

Duszona kalarepa jest świetna jako dodatek do ziemniaków i mięs - może być podana jako sos albo aromatyczna zupa.

Składniki:

  • 1-2 kalarepy z kilkoma młodymi zielonymi listkami,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • nieduża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę umyj, obierz i pokrój w kostkę razem z młodymi listkami.
  2. Wrzuć na osolony i lekko posłodzony wrzątek.
  3. Gotuj ok. 4-5 minut, a następnie odcedź.
  4. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki.
  5. Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i zeszklij.
  6. Następnie dodaj kalarepę i czosnek, a także sól oraz gałkę muszkatołową.
  7. Zalej całość kilkoma łyżkami wody (lub bulionu, jeśli masz), a następnie duś na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Całość musi zmięknąć.
  8. Dopraw do smaku. Następnie wymieszaj mąkę w 1/3 szklanki wody i dodaj do patelni. Mieszaj, aż lekko zgęstnieje.
  9. Podawaj z koperkiem i ugotowanymi ziemniakami.

co zrobić z kalarepy duszona kalarepa
fot. Co zrobić z kalarepy: duszona kalarepa/Adobe Stock, shantihesse

Co zrobić z kalarepy: kalarepa nadziewana mięsem z indyka

Kalarepa faszerowana to pyszny sposób na obiad. Wystarczy tylko kilka składników, a efekt palce lizać!

Składniki:

  • 8 średnich kalarep,
  • 200 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki,
  • szczypta chili,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1 mała młoda cebulka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę umyj, obierz i odkrój wierzch. Wydrąż łyżeczką i nożem cały miąższ, a następnie drobno go posiekaj.
  2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną młodą cebulką.
  3. Dodaj miąższ z kalarepy, a następnie dopraw tymiankiem, papryką, chili (opcjonalnie), solą i pieprzem.
  4. Wydrążone kalarepy nadziej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej wodą dookoła, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Piecz ok. pół godziny. Udekoruj według uznania.
  6. Możesz dodać też inne składniki, np. pieczarki albo paprykę.

co zrobić z kalarepy faszerowana kalarepa
fot. Co zrobić z kalarepy: faszerowana kalarepa/Adobe Stock, noirchocolate

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.06.2010.

Czytaj także:
Jak przechowywać kurki
Czy można mrozić pieczarki