Co zrobić z kalarepy? Okazuje się, że to niepozorne warzywo daje mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o przepisy. Możesz wykorzystać ją do zup i sosów, a także przygotować z niej pełnowartościowe danie obiadowe. Jak się za to zabrać?
Spis treści:
- Dlaczego warto jeść kalarepę?
- Surówka z kalarepy
- Duszona kalarepa
- Kalarepa nadziewana mięsem z indyka
Dlaczego warto jeść kalarepę?
Kalarepa należy do roślin kapustnych, wschodzi bardzo szybko. Najlepiej jest wybierać okazy o średnicy 3-8 cm. Im mniejsza kalarepka, tym delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Znamy dwie odmiany kalarepy – białą i niebieską. Kalarepa zawiera witaminy grupy B, witaminę C, jest bogatym źródłem fosforu, zawiera także wapń i magnez. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii, więc jest zalecana w diecie odchudzającej.
Kalarepę można jadać na surowo jako przekąskę, dodawać do surówek, białego twarogu, podawać jako jarzynę w postaci duszonej. Doskonale smakuje także w postaci zupy. Świetnie się ją zapieka z innymi warzywami w piekarniku.
Co zrobić z kalarepy: surówka
Surówka z kalarepy sprawdza się jako dodatek do głównego dania, a także jako lekka i szybka przekąska w przerwach między głównymi posiłkami.
Składniki:
- 1 średnia kalarepa,
- 1 nieduży ogórek,
- 1 pęczek szczypiorku,
- ½ kawałka białej rzodkwi,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki kiełków (dowolnych),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w wąskie słupki. Szczypiorek posiekaj
- Umieść warzywa w misce, a następnie wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
- Gotową sałatkę dopraw wedle uznania, posyp kiełkami i (opcjonalnie) prażonymi pestkami.
fot. Surówka z kalarepy/Adobe Stock, photoanatomy
Co zrobić z kalarepy: duszona kalarepa
Duszona kalarepa jest świetna jako dodatek do ziemniaków i mięs - może być podana jako sos albo aromatyczna zupa.
Składniki:
- 1-2 kalarepy z kilkoma młodymi zielonymi listkami,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- nieduża cebula,
- ząbek czosnku,
- pół pęczka koperku,
- łyżka masła,
- łyżeczka mąki,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalarepę umyj, obierz i pokrój w kostkę razem z młodymi listkami.
- Wrzuć na osolony i lekko posłodzony wrzątek.
- Gotuj ok. 4-5 minut, a następnie odcedź.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i zeszklij.
- Następnie dodaj kalarepę i czosnek, a także sól oraz gałkę muszkatołową.
- Zalej całość kilkoma łyżkami wody (lub bulionu, jeśli masz), a następnie duś na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Całość musi zmięknąć.
- Dopraw do smaku. Następnie wymieszaj mąkę w 1/3 szklanki wody i dodaj do patelni. Mieszaj, aż lekko zgęstnieje.
- Podawaj z koperkiem i ugotowanymi ziemniakami.
fot. Co zrobić z kalarepy: duszona kalarepa/Adobe Stock, shantihesse
Co zrobić z kalarepy: kalarepa nadziewana mięsem z indyka
Kalarepa faszerowana to pyszny sposób na obiad. Wystarczy tylko kilka składników, a efekt palce lizać!
Składniki:
- 8 średnich kalarep,
- 200 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki,
- szczypta chili,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 mała młoda cebulka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu.
Sposób przygotowania:
- Kalarepę umyj, obierz i odkrój wierzch. Wydrąż łyżeczką i nożem cały miąższ, a następnie drobno go posiekaj.
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną młodą cebulką.
- Dodaj miąższ z kalarepy, a następnie dopraw tymiankiem, papryką, chili (opcjonalnie), solą i pieprzem.
- Wydrążone kalarepy nadziej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej wodą dookoła, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Piecz ok. pół godziny. Udekoruj według uznania.
- Możesz dodać też inne składniki, np. pieczarki albo paprykę.
fot. Co zrobić z kalarepy: faszerowana kalarepa/Adobe Stock, noirchocolate
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.06.2010.
Czytaj także:
Jak przechowywać kurki
Czy można mrozić pieczarki