Poziomka

Poziomki

Poziomki rosną w ogródkach, na działkach, oraz dziko na nasłonecznionych skrajach lasów i na porębach. Są słodkie i pięknie pachną, ale są nietrwałe, po zgnieceniu pleśnieją.
/ 21.06.2010 12:11
Poziomka

Dzika poziomka kwitnie w maju i czerwcu, a owoce można zbierać od czerwca do lipca. Poziomka ogrodowa rośnie przez 3-5 lat, kwitnie i owocuje od wiosny do jesieni. Jeśli hodujemy poziomkę w ogrodzie – pamiętajmy żeby zbierać ją przed godziną 10:00 rano – będzie bardziej aromatyczna.

Wartości odżywcze i lecznicze

Łacińska nazwa: Fragaria vesca L – poziomka jest bogata w naturalne kwasy, sole mineralne: żelazo, fosfor, wapń, siarkę i potas oraz witaminy – C, P, K, B.

W młodych liściach poziomek znajdziemy wiele związków flawinowych, które uszczelniają naczynia krwionośne i ścianki komórkowe – zapobiegają miażdżycy, wylewom, obrzękom. Własności lecznicze posiadają niestety tylko liście z poziomek dziko rosnących, odmiany ogrodowe są ich pozbawione.

Zobacz także: Truskawki a odchudzanie

Tort poziomkowy

  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny lub masła
  • 300 g poziomek + kilka najładniejszych sztuk do dekoracji
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany słodkiej
  • 1 kubeczek tłustej śmietany do ubicia + 4 łyżki cukru

Margarynę (masło) rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jaja, cukier, skórkę cytrynową utrzeć mikserem na sztywno, powoli dodawać margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut. Wyjąć biszkopt, usunąć papier, ostudzić i przekroić na 2 warstwy.

Poziomki zmiksować i ubić z rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną żelatyną. (żelatynę rozpuścić w szklance wody, wstawić ją do garnuszka z gotującą wodą i rozpuścić żelatynę mieszając, dodać do przecieru, dodać 2 łyżki cukru i ubić trzepaczką wszystko razem, pod koniec ubijania dodać szklankę śmietany). Zanim galaretka całkiem nie stężeje wyłożyć nią tort i przykryć drugą częścią. Ubić śmietanę z cukrem. Pokryć tort ubitą z cukrem śmietaną, część włożyć do szprycy i udekorować tort, przystroić poziomkami.

Zobacz także: Poziomki.