Cynamon – popularna przyprawa do ciast i pierników. Jest właściwie korą z drzewa cynamonowego, pochodzi z Indii. Jego zapach odpędza ponoć złe nastroje, dlatego tak chętnie dodajemy go do wypieków, które mają na celu umilić nam życie.
Czytaj więcej
Biała, dekoracyjna beza świetnie nadaje się do przygotowywania wspaniałych tortów bezowych, które z powodzeniem zaserwujemy z okazji urodzin lub imienin. Torciki bezowe doskonale nadają się na świąteczny deser.
Czytaj więcej
Podstawowe formy do ciast robi się z trzech rodzajów materiałów: blachy (czasem z powłoką teflonową), silikonu i żaroodpornego szkła bądź ceramiki.
Czytaj więcej
Najbardziej charakterystycznym i najpopularniejszym zapachem dodawanym do ciast jest esencja waniliowa. Już kilka kropel wylanych ot niby niechcący w kuchni a już wszystkim domownikom udziela się świąteczny nastrój.
Czytaj więcej
Przyjęcie mikołajkowe to nie lada wyzwanie, bo dzieci naszych znajomych – a one w tym wypadku są najważniejsze mają rozmaite uprzedzenia kulinarne – to pewne jak w banku.
Czytaj więcej
Oto propozycja na udane przyjęcie Andrzejkowe. Goście zajęci topieniem wosku i interpretacją wróżb nie zasiądą wspólnie do stołu, ale chętnie przekąszą co nieco z doskoku.
Czytaj więcej