Kokosanki z porzeczkami

Owoce na kokosowo - smaczna kruchość
/ 27.07.2007 10:49
Składniki:
- 10 dag masła
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- cytryna
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka octu
- 10 dag wiórków kokosowych
- 300 ml kremówki
- 2 łyżki cukru
- 20 dag czerwonych porzeczek

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, waniliowym oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i ocet, dokładnie utrzeć, połączyć z 2 łyżkami wiórków kokosowych. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy średniej wielkości, piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190°C. Porzeczki dokładnie opłukać, osączyć, oczyścić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i z porzeczkami. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, wyłożyć na nie masę śmietanowo-owocową, od razu podawać.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)