Reklama

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc nie muszą być kompromisem pomiędzy smacznymi i tradycyjnymi, a niskokalorycznym daniami. Wielkanoc na diecie wydaje się być wyzwaniem, zwłaszcza gdy na stołach nie brakuje sernika, słodkiego mazurka czy żurku wielkanocnego z kiełbasą. Tradycyjne dania można jednak łatwo odchudzić, dzięki czemu otrzymasz dietetyczne potrawy wielkanocne. Z łatwością zrobisz dietetyczne ciasta na Wielkanoc, a nawet dietetyczny majonez.

Reklama

Spis treści:

  1. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - jak je komponować?
  2. Nadziewany schab - dietetyczny przepis na Wielkanoc
  3. Pasztet rybny - dietetyczny przepis na Wielkanoc
  4. Sernik na zimno - dietetyczny przepis na Wielkanoc
  5. Dietetyczne jajka faszerowane na Wielkanoc

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - jak je komponować?

Mało które tradycyjne potrawy wielkanocne są z natury dietetyczne. Tłuste mięsa, biała kiełbasa, jajka z majonezem - wszystkie te potrawy są bogate w tłuszcz i kaloryczne. Jak odchudzać wielkanocne dania i komponować własne dietetyczne przepisy na Wielkanoc?

  • Zamiast smażyć, piecz, gotuj, duś i gotuj na parze.
  • Wybieraj chude wędliny i mięsa zamiast tłustych kiełbas i boczku. Nawet biała kiełbasa z dobrym składem ma dużo kalorii.
  • Korzystaj z ksylitolu i erytrolu jako zamienników cukru.
  • Nie dodawaj do potraw za dużo majonezu, choć majonez może być zdrowy, pozostaje bardzo kalorycznym dodatkiem. Mniej kalorii mają zazwyczaj wegańskie majonezy.
  • Korzystaj z jogurtu naturalnego zamiast śmietany do zup i jako dodatek do wielkanocnego chrzanu.

Nadziewany schab - dietetyczny przepis na Wielkanoc

Nadziewany schab ze śliwką jest bardziej kaloryczny, niż ten z warzywami. Jeśli chcesz go nieco odchudzić, zamiast suszonych owoców wybierz paprykę i cukinię.

Składniki:

  • 1,7 kg schabu środkowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano, papryki słodkiej i ostrej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz mięso. Zrób w nim 2 nacięcia wzdłuż, jedno nad drugim. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Umyj warzywa. Cukinię pokrój wzdłuż na paski obieraczką do warzyw.
  3. Paprykę pokrój w ćwiartki. Włóż cukinię w jedno nacięcie, a paprykę w drugie.
  4. Owiń mięso bawełnianą nicią.
  5. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z olejem i przyprawami.
  6. Posmaruj mięso i owiń folią aluminiową.
  7. Piecz 1,5 godziny w temp. 190°C. Po tym czasie rozwiń folię i piecz jeszcze kilka minut, aż schab się zrumieni. Ostudź i wstaw do lodówki.
Wielkanoc na diecie

fot. Dietetyczny wielkanocny nadziewany schab/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Pasztet rybny - dietetyczny przepis na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny to ważne danie na świątecznym stole. Możesz przygotować jego rybną wersję, dzięki czemu będzie zdrowszy i nie tak kaloryczny.

Składniki:

  • 1 kg naturalnego serka homogenizowanego,
  • 200 ml jogurtu,
  • 10 łyżeczek żelatyny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki koperku,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • cytryna do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ser i jogurt.
  2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudź i dokładnie zmiksuj z masą serową. Podziel ją na 2 części.
  3. Posiekaj 150 g łososia i dodaj do jednej części.
  4. Wsyp koperek, wlej łyżkę soku z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na spód foremki.
  5. Zmiksuj drugą połowę masy z miąższem awokado, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłóż do foremki.
  6. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry łososia. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj plastrami cytryny.

Sernik na zimno - dietetyczny przepis na Wielkanoc

Ten dietetyczny przepis na sernik na zimno może służyć też jako ciasto na Wielkanoc dla cukrzyka. Wypróbuj też inne przepisy na dietetyczne ciasta: przepis na dietetyczną babkę na Wielkanoc i dietetyczny mazurek.

Składniki:

  • 1 kg mielonego białego sera,
  • 100 g ksylitolu,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek żelatyny,
  • galaretka cytrynowa,
  • cytryna,
  • laska wanilii,
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody i ostudź.
  2. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
  3. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
  4. Żółtka utrzyj z ksylitolem.
  5. Wanilię rozetnij na pół, wyskrob nasiona i dodaj do masy jajecznej.
  6. Dodawaj po łyżce sera do masy jajecznej, cały czas miksując.
  7. Następnie dodaj żelatynę i bardzo dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
  8. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  9. Wlej masę do tortownicy, polej galaretką i wstaw do lodówki na noc.
  10. Przed podaniem udekoruj owocami.
dietetyczny sernik na wielkanoc

fot. Dietetyczny sernik na zimno na Wielkanoc/ Adobe Stock, zhannaz

Dietetyczne jajka faszerowane na Wielkanoc

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Te z majonezem nie należą do dietetycznych, dlatego przygotuj je nieco inaczej. Jajka są zdrowe, nie musisz rezygnować z nich na diecie: w kurzych jajkach jest niewiele kalorii. Tak przygotowane jajka mogą jeść też cukrzycy.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek kiełków rzodkiewki,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i wystudź.
  2. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  3. Kiełki posiekaj drobno i wymieszaj z jogurtem, dodaj żółtka, dopraw solą i pieprzem.
  4. Jajka faszeruj przygotowaną pastą.
Artykuł powstał na podstawie tekstu opublikowanego w magazynie „Vita” na zlecenie Edipresse. Pierwotnie został opublikowany 23.03.2016.

fot. Dietetyczne jajka faszerowane/ Adobe Stock, npls

Reklama

Czytaj także:
Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
Moc witamin i minerałów zamkniętych w skorupce. Poznaj wartości odżywcze jajek
Z mojego gabinetu: 10 małych zmian, które pozwolą ci jeść zdrowiej, a dalej po polsku

Reklama
Reklama
Reklama