Szykując zupy dla cukrzyka warto wybierać niskowęglowodanowe warzywa oraz zwiększać w niej zawartość produktów wysokobiałkowych lub zwierających tłuszcz. Oba dodatki znacząco obniżają indeks glikemiczny zupy i sprawiają, że staje się bardziej sycąca. Podpowiadamy, jakie zupy są odpowiednie dla cukrzyków i jak ugotować takie, które doskonale wpiszą się w dietę dla cukrzyka.
Spis treści:
Jakie zupy dla cukrzyka?
Tak naprawdę cukrzyk może jeść bardzo wiele zup pasujących do zwykłej zdrowej diety, nawet zupy kremy, o których mówi się, że szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Tymczasem odpowiedni sposób przygotowania pozwala tak zmodyfikować niemal każdą zupę, w tym zupę-krem, że będzie ona odpowiednia także dla cukrzyka.
W taki sam sposób szykuje się zupę dla cukrzyka z cukrzycą typu 1. jak i 2., a także dla osoby borykającej się z insulinoopornością. Dobrymi przykładami zup dla takich osób są te szykowane na bazie niskowęglowodanowych warzyw: zupa kalafiorowa, zupa z dyni, zupa brokułowa, zupa pieczarkowa, zupa z soczewicy, zupa grochowa, zupa krem z cukinii, zupa gulaszowa, czy krupnik.
W zupie dla cukrzyka warto unikać dodatku zasmażki czy mąki, którą zagęszcza i zabiela się zupy. Niewskazane są też zupy z lanymi kluskami szykowanymi na bazie białej mąki, z białym ryżem czy białym makaronem. Produkty te można zastąpić razowymi lanymi kluskami, brązowym ryżem czy razowym makaronem. Można też zrezygnować z tych „wypełniaczy” gotując zupę pełną tartych czy krojonych w kostkę warzyw.
Zupy dla cukrzyków – przepisy
Poniżej 5 przepisów na smaczne zupy, które będą sycące i zdrowe dla każdego, także dla cukrzyków. Można je przyprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami i wprowadzać modyfikacje w proporcjach składników tak, aby dopasować przepis do upodobań własnych lub rodziny.
Zupa ogórkowa dla cukrzyka
Oto przepis na szybką zupę ogórkową dla cukrzyka. Jest bogata w warzywa i wyraźnie kwaskowa. Z kolei dodatek śmietany zmniejsza jej indeks glikemiczny.
Składniki:
- 4 kwaszone ogórki,
- pół szklanki soku z kiszonych ogórków,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera i pora,
- 2-3 ziemniaki,
- liść laurowy,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka śmietany 12% do każdego talerza zupy lub jogurtu, jeśli w zupie będzie mięso,
- ćwierć pęczka koperku,
- ok. 1,5 litra wody,
- opcjonalnie: 2 skrzydełka kurczaka.
Sposób przygotowania:
- Jeśli masz skrzydełka, włóż je do garnka z zimną wodą, wrzuć przyprawy i zagotuj. Gotuj 20 minut.
- Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój w kostkę albo zetrzyj na dużych oczkach tarki (będzie szybciej).
- Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
- Wrzuć warzywa z ziemniakami do zupy i gotuj 4-5 minut, aż ziemniaczki się ugotują.
- W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach tarki ogórki kwaszone. Dodaj je do zupy, wlej sok z ogórków i gotuj jeszcze 5 minut.
- Wyjmij z zupy skrzydełka. Możesz je obrać ze skórki, oddzielić mięso od kostek, rozdrobnić i dodać do zupy – to będzie ekstra porcja białka.
- Posiekaj koperek. Podawaj zupę z kleksem śmietany i posypaną koperkiem.
fot. Zupa ogórkowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Zupa buraczkowa dla cukrzyka
Oto przepis na zupę buraczkową, dostosowaną dla osób z cukrzycą. Pamiętaj, że indywidualne potrzeby dietetyczne mogą się różnić, więc zawsze warto dostosować przepis do własnych potrzeb w porozumieniu z dietetykiem.
Składniki:
- 3 średnie buraki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- cebula, posiekana,
- po pół jajka na talerz zupy,
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry,
- korzeń pietruszki, obrany i pokrojony w kostkę,
- 2 liście laurowe,
- ząbek czosnku, posiekany,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie),
- posiekana natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
- Dodaj buraki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę do garnka. Smaż warzywa przez kilka minut.
- Wlej bulion warzywny, dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, schłodź je i obierz ze skorupek oraz przekrój na połówki.
- Podawaj zupę dodając do niej połówki jaja, dekorując jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.
fot. Zupa buraczkowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, tycoon101
Zupa pomidorowa dla cukrzyka
Ta zupa-krem z pomidorów z orzeszkami piniowymi jest bogata w smaku i zawiera zdrowe składniki. Orzeszki zwiększają zawartość białka w potrawie i stanowią przyjemny chrupiący element zupy. Można je zastąpić tańszymi pestkami dyni.
Składniki:
- 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki lub 1-1,5 litra passaty,
- cebula, posiekana,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- marchewka, obrana,
- łodyga selera, pokrojona w kostkę,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1,5 litra bulionu warzywnego, najlepiej naturalnego,
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych, lekko podprażonych,
- świeża bazylia, posiekana (do dekoracji),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku lub na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż się zeszklą.
- Dodaj pomidory jeśli z nich korzystasz, marchewkę i seler. Smaż warzywa przez kilka minut. Wlej bulion warzywny lub przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem. Jeśli zamiast pomidorów używasz passaty, dolej ją do garnka, a zmniejsz nieco ilość bulionu.
- Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładką masę za pomocą blendera.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem, podsmaż orzeszki piniowe na suchej patelni, aż staną się lekko złociste.
- Podawaj zupę-krem posypaną orzeszkami piniowymi. Dekoruj posiekaną bazylią.
fot. Zupa pomidorowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, annapustynnikova
Zupa jarzynowa dla cukrzyka
Oto przepis na lekką zupę jarzynową z kalafiorem i cukinią, dostosowaną dla osób z cukrzycą. Fajnego smaku dodaje jej odrobina soku z cytryny.
Składniki:
- 1/4 kalafiora, podzielonego na bardzo drobne różyczki lub startego na tarce,
- ¼ cukinii,
- marchewka, obrana i pokrojona w plastry
- pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę,
- cebula, posiekana,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1,5 litra wywaru warzywnego,
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku,
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki dzikiego ryżu.
- posiekana natka pietruszki do dekoracji,
- po łyżce jogurtu naturalnego na talerz zupy.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż, odcedź i zostaw pod przykryciem.
- Pokrój umytą cukinię w pasterki, a następnie każdy plasterek na 4 części.
- W dużym garnku na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i cukinię do zeszklenia.
- Przełóż do garnka, zalej bulionem. Dodaj kalafiora, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie – do 10 minut. Wlej sok z cytryny.
- Dodaj suszony tymianek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ryż i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby aromaty się połączyły.
- Przed podaniem, posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
fot. Zupa jarzynowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, Liudmyla
Zupa fasolowa dla cukrzyka
Zupa fasolowa jest zupą zawierająca sporo białka. My proponujemy zupę z białą i czerwoną fasolą oraz fasolką szparagową. Będzie pyszna i kolorowa.
Składniki:
- 150 g białej fasoli,
- pół szklanki czerwonej fasoli z puszki, odsączonej,
- pół szklanki zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na odcinki po ok. 3-4 cm,
- ½ pęczka włoszczyzny,
- mała cebula,
- 3 ziela angielskie,
- listek laurowy,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki chili,
- 3-4 ziemniaki (opcjonalnie),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka majeranku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zacznij namaczać fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź ją, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. godzinę.
- Obraną włoszczyznę włóż do garnka, wrzuć przyprawy poza majerankiem i chili i gotuj 20 minut.
- W międzyczasie posiekaj cebulę, obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i zeszklij je na patelni. Dodaj do zupy. Jeśli chcesz, żeby w zupie były ziemniaczki, teraz jest czas, aby je obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w małej ilości wody.
- Wyjmij włoszczyznę, a do garnka wrzuć zieloną fasolkę szparagową i gotuj aż zmięknie.
- Dodaj ugotowane ziemniaczki oraz odcedzoną czerwoną fasolę.
- Rozprowadź koncentrat pomidorowy w kubeczku z dodatkiem płynu z zupy, majeranku i chili. Wlej do garnka, całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Podawaj z listkami natki pietruszki. Jeśli zupa jest bez ziemniaków, można do zupy podać chleb dla cukrzyka lub keto chleb.
fot. Zupa fasolowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, Africa Studio
Czytaj także:
10 propozycji na smaczny obiad dla cukrzyków
Przekąski dla cukrzyka – na imprezę i nie tylko
Mięso w cukrzycy typu 2 – jakie będzie najlepsze?