Reklama

Szykując zupy dla cukrzyka warto wybierać niskowęglowodanowe warzywa oraz zwiększać w niej zawartość produktów wysokobiałkowych lub zwierających tłuszcz. Oba dodatki znacząco obniżają indeks glikemiczny zupy i sprawiają, że staje się bardziej sycąca. Podpowiadamy, jakie zupy są odpowiednie dla cukrzyków i jak ugotować takie, które doskonale wpiszą się w dietę dla cukrzyka.

Reklama

Spis treści:

  1. Jakie zupy dla cukrzyka?
  2. Zupy dla cukrzyków – przepisy

Jakie zupy dla cukrzyka?

Tak naprawdę cukrzyk może jeść bardzo wiele zup pasujących do zwykłej zdrowej diety, nawet zupy kremy, o których mówi się, że szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Tymczasem odpowiedni sposób przygotowania pozwala tak zmodyfikować niemal każdą zupę, w tym zupę-krem, że będzie ona odpowiednia także dla cukrzyka.

W taki sam sposób szykuje się zupę dla cukrzyka z cukrzycą typu 1. jak i 2., a także dla osoby borykającej się z insulinoopornością. Dobrymi przykładami zup dla takich osób są te szykowane na bazie niskowęglowodanowych warzyw: zupa kalafiorowa, zupa z dyni, zupa brokułowa, zupa pieczarkowa, zupa z soczewicy, zupa grochowa, zupa krem z cukinii, zupa gulaszowa, czy krupnik.

W zupie dla cukrzyka warto unikać dodatku zasmażki czy mąki, którą zagęszcza i zabiela się zupy. Niewskazane są też zupy z lanymi kluskami szykowanymi na bazie białej mąki, z białym ryżem czy białym makaronem. Produkty te można zastąpić razowymi lanymi kluskami, brązowym ryżem czy razowym makaronem. Można też zrezygnować z tych „wypełniaczy” gotując zupę pełną tartych czy krojonych w kostkę warzyw.

Zupy dla cukrzyków – przepisy

Poniżej 5 przepisów na smaczne zupy, które będą sycące i zdrowe dla każdego, także dla cukrzyków. Można je przyprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami i wprowadzać modyfikacje w proporcjach składników tak, aby dopasować przepis do upodobań własnych lub rodziny.

Zupa ogórkowa dla cukrzyka

Oto przepis na szybką zupę ogórkową dla cukrzyka. Jest bogata w warzywa i wyraźnie kwaskowa. Z kolei dodatek śmietany zmniejsza jej indeks glikemiczny.
Składniki:

  • 4 kwaszone ogórki,
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera i pora,
  • 2-3 ziemniaki,
  • liść laurowy,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka śmietany 12% do każdego talerza zupy lub jogurtu, jeśli w zupie będzie mięso,
  • ćwierć pęczka koperku,
  • ok. 1,5 litra wody,
  • opcjonalnie: 2 skrzydełka kurczaka.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli masz skrzydełka, włóż je do garnka z zimną wodą, wrzuć przyprawy i zagotuj. Gotuj 20 minut.
  2. Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój w kostkę albo zetrzyj na dużych oczkach tarki (będzie szybciej).
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
  4. Wrzuć warzywa z ziemniakami do zupy i gotuj 4-5 minut, aż ziemniaczki się ugotują.
  5. W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach tarki ogórki kwaszone. Dodaj je do zupy, wlej sok z ogórków i gotuj jeszcze 5 minut.
  6. Wyjmij z zupy skrzydełka. Możesz je obrać ze skórki, oddzielić mięso od kostek, rozdrobnić i dodać do zupy – to będzie ekstra porcja białka.
  7. Posiekaj koperek. Podawaj zupę z kleksem śmietany i posypaną koperkiem.
fot. Zupa ogórkowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Zupa buraczkowa dla cukrzyka

Oto przepis na zupę buraczkową, dostosowaną dla osób z cukrzycą. Pamiętaj, że indywidualne potrzeby dietetyczne mogą się różnić, więc zawsze warto dostosować przepis do własnych potrzeb w porozumieniu z dietetykiem.

Składniki:

  • 3 średnie buraki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • cebula, posiekana,
  • po pół jajka na talerz zupy,
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry,
  • korzeń pietruszki, obrany i pokrojony w kostkę,
  • 2 liście laurowe,
  • ząbek czosnku, posiekany,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny do podania (opcjonalnie),
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
  2. Dodaj buraki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę do garnka. Smaż warzywa przez kilka minut.
  3. Wlej bulion warzywny, dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, schłodź je i obierz ze skorupek oraz przekrój na połówki.
  5. Podawaj zupę dodając do niej połówki jaja, dekorując jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.
fot. Zupa buraczkowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, tycoon101

Zupa pomidorowa dla cukrzyka

Ta zupa-krem z pomidorów z orzeszkami piniowymi jest bogata w smaku i zawiera zdrowe składniki. Orzeszki zwiększają zawartość białka w potrawie i stanowią przyjemny chrupiący element zupy. Można je zastąpić tańszymi pestkami dyni.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki lub 1-1,5 litra passaty,
  • cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • marchewka, obrana,
  • łodyga selera, pokrojona w kostkę,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, najlepiej naturalnego,
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych, lekko podprażonych,
  • świeża bazylia, posiekana (do dekoracji),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku lub na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż się zeszklą.
  2. Dodaj pomidory jeśli z nich korzystasz, marchewkę i seler. Smaż warzywa przez kilka minut. Wlej bulion warzywny lub przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem. Jeśli zamiast pomidorów używasz passaty, dolej ją do garnka, a zmniejsz nieco ilość bulionu.
  3. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Zmiksuj zupę na gładką masę za pomocą blendera.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Przed podaniem, podsmaż orzeszki piniowe na suchej patelni, aż staną się lekko złociste.
  7. Podawaj zupę-krem posypaną orzeszkami piniowymi. Dekoruj posiekaną bazylią.
fot. Zupa pomidorowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, annapustynnikova

Zupa jarzynowa dla cukrzyka

Oto przepis na lekką zupę jarzynową z kalafiorem i cukinią, dostosowaną dla osób z cukrzycą. Fajnego smaku dodaje jej odrobina soku z cytryny.

Składniki:

  • 1/4 kalafiora, podzielonego na bardzo drobne różyczki lub startego na tarce,
  • ¼ cukinii,
  • marchewka, obrana i pokrojona w plastry
  • pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę,
  • cebula, posiekana,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 litra wywaru warzywnego,
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki dzikiego ryżu.
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji,
  • po łyżce jogurtu naturalnego na talerz zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż, odcedź i zostaw pod przykryciem.
  2. Pokrój umytą cukinię w pasterki, a następnie każdy plasterek na 4 części.
  3. W dużym garnku na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i cukinię do zeszklenia.
  4. Przełóż do garnka, zalej bulionem. Dodaj kalafiora, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie – do 10 minut. Wlej sok z cytryny.
  5. Dodaj suszony tymianek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ryż i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby aromaty się połączyły.
  6. Przed podaniem, posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
fot. Zupa jarzynowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, Liudmyla

Zupa fasolowa dla cukrzyka

Zupa fasolowa jest zupą zawierająca sporo białka. My proponujemy zupę z białą i czerwoną fasolą oraz fasolką szparagową. Będzie pyszna i kolorowa.

Składniki:

  • 150 g białej fasoli,
  • pół szklanki czerwonej fasoli z puszki, odsączonej,
  • pół szklanki zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na odcinki po ok. 3-4 cm,
  • ½ pęczka włoszczyzny,
  • mała cebula,
  • 3 ziela angielskie,
  • listek laurowy,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki chili,
  • 3-4 ziemniaki (opcjonalnie),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zacznij namaczać fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź ją, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. godzinę.
  2. Obraną włoszczyznę włóż do garnka, wrzuć przyprawy poza majerankiem i chili i gotuj 20 minut.
  3. W międzyczasie posiekaj cebulę, obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i zeszklij je na patelni. Dodaj do zupy. Jeśli chcesz, żeby w zupie były ziemniaczki, teraz jest czas, aby je obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w małej ilości wody.
  4. Wyjmij włoszczyznę, a do garnka wrzuć zieloną fasolkę szparagową i gotuj aż zmięknie.
  5. Dodaj ugotowane ziemniaczki oraz odcedzoną czerwoną fasolę.
  6. Rozprowadź koncentrat pomidorowy w kubeczku z dodatkiem płynu z zupy, majeranku i chili. Wlej do garnka, całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  7. Podawaj z listkami natki pietruszki. Jeśli zupa jest bez ziemniaków, można do zupy podać chleb dla cukrzyka lub keto chleb.
fot. Zupa fasolowa dla cukrzyka/ Adobe Stock, Africa Studio
Reklama

Czytaj także:
10 propozycji na smaczny obiad dla cukrzyków
Przekąski dla cukrzyka – na imprezę i nie tylko
Mięso w cukrzycy typu 2 – jakie będzie najlepsze?

Reklama
Reklama
Reklama