Naleśniki dla cukrzyka można przygotować na słodko i na słono – co kto lubi. Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć zamiennika cukru, zdrowej mąki dla cukrzyka, a z solą obchodzić się ostrożnie, żeby nie przesadzić z jej ilością. Gdy dodasz do ciasta trochę oleju, możesz smażyć naleśniki bez natłuszczania patelni z nieprzywierającą powłoką. To pozwoli ograniczyć kaloryczność posiłku. Jeśli jednak chcesz natłuszczać patelnię, korzystaj z olejów roślinnych, a nie z masła, które dostarcza tłuszczów nasyconych. Zdrowszy będzie olej rzepakowy, który nie ma wyrazistego smaku i pasuje zarówno do naleśników na słodko jak i na słono. Tak szybko przygotujesz prosty obiad dla cukrzyka.
Spis treści:
Naleśniki dietetyczne dla cukrzyków – przepisy
Poniżej przepisy na ciasto na naleśniki dla cukrzyków w różnych wersjach. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, które ciasto będzie ci najlepiej smakować. Do każdego typu placków naleśnikowych możesz nakładać dowolny farsz. Niżej podajemy dwa najpopularniejsze farsze w wersji dla cukrzyka. Naleśniki dla cukrzyka przygotujesz też wdług przepisów na keto naleśniki (z mąki migdałowej lub kokosowej).
Naleśniki z mąki owsianej dla cukrzyka
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej,
- ½-1 szklanka mleka (może być roślinne, np. migdałowe),
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj jajka, mleko i olej, a następnie dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Na rozgrzaną patelnię naleśnikową wylewaj cienką warstwę ciasta.
- Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą lekko złociste po obu stronach.
fot. Naleśniki z mąki owsianej dla cukrzyka/Adobe Stock, David Pimborough
Naleśniki z mąki orkiszowej dla cukrzyka
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1-1,5 szklanki mleka 0,5% (może być roślinne),
- 2 jajka,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz mąkę orkiszową i sól.
- Dodaj jajka, mleko i oliwę, a następnie dobrze wymieszaj.
- Smaż naleśniki na średnim ogniu na rozgrzanej patelni.
fot. Naleśniki z mąki orkiszowej dla cukrzyka/ Adobe Stock, eva_daren
Naleśniki z mąki żytniej dla cukrzyków
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mleka 0,5% (może być roślinne),
- 3 łyżki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę żytnią z solą.
- Dodaj jajka, mleko i olej, a następnie wymieszaj na gładkie ciasto.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu.
fot. Naleśniki z mąki żytniej dla cukrzyków/ Adobe Stock, Светлана Лазаренко
Naleśniki z mąki ryżowej dla cukrzyków
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 szklanka mleka 0,5% (może być roślinne),
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę ryżową z solą w misce.
- Dodaj jajka, mleko i olej, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą złociste.
fot. Naleśniki z mąki ryżowej dla cukrzyków/ Adobe Stock, Trending Now
Naleśniki z mąki gryczanej dla cukrzyka
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 0,5 szklanki mleka 0,5%,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę gryczaną z solą.
- Dodaj jajka, wodę gazowaną i olej, a następnie dobrze wymieszaj.
- Smaż naleśniki na średnim ogniu na rozgrzanej patelni.
fot. Naleśniki z mąki gryczanej dla cukrzyka/ Adobe Stock, Olivier Le Moal
Naleśniki bez mąki dla cukrzyka
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka 0,5% (może być roślinne),
- 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego (zmielone),
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zmiel nasiona siemienia lnianego w młynku do kawy, jeśli nie są już zmielone.
- W misce wymieszaj jajka, mleko, nasiona siemienia lnianego, proszek do pieczenia i sól.
- Pozostaw ciasto na kilka minut.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż będą złociste po obu stronach.
fot. Naleśniki bez mąki dla cukrzyka/ Adobe Stock, Arkady Chubykin
Farsz do naleśników dla cukrzyka
Oto 2 przepisy na farsz do naleśników. Farsz serowy możesz przygotować na słodko lub na słono. W wersji słonej idealnie skomponuje się z kawałkami łososia lub chudej wędliny drobiowej. Farsz szpinakowy koniecznie dopraw gałką muszkatołową, która zaostrzy nieco smak potrawy.
Naleśniki z serem dla cukrzyka
Wybierz dowolne ciasto z tych opisanych wyżej i usmaż naleśniki. Następnie przygotuj farsz serowy.
Składniki:
- 200 g twarogu (najlepiej chudy lub półtłusty)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (bez dodatku cukru)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie soli i pieprzu: 1 łyżeczka słodzika np. erytrytolu (jeśli farsz ma być lekko słodki).
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj go, aby był gładki.
- Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sól i pieprz lub erytrytol, jeśli naleśniki mają być na słodko, a następnie wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą.
- Nakładaj farsz do naleśników i składaj je lub zwijaj.
fot. Naleśniki z serem dla cukrzyka/Adobe Stock, azurita
Naleśniki ze szpinakiem dlacukrzyków
Naleśniki ze szpinakiem z zasady są wytrawne, więc podajemy przepis bez alternatywy. Do przygotowania naleśników ze szpinakiem dla cukrzyka można użyć dowolnego ciasta z tych opisanych powyżej, ale szczególnie polecamy to z mąki gryczanej.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odciśniętego),
- 1 mała cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 100 g sera feta (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu),
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli
- szczypta pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż zwiędnie. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, upewnij się, że jest dobrze odciśnięty z nadmiaru wody przed dodaniem na patelnię.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszoną fetę. Wymieszaj, aż ser się połączy ze szpinakiem.
- Farsz jest gotowy do nadziewania naleśników.
fot. Naleśniki ze szpinakiem dla cukrzyków/ Adobe Stock, O.B.
Czytaj także:
4 przepisy na dietetyczne naleśniki z różnej mąki
5 przepisów na zupy dla cukrzyka
Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?