Zdrowe i tanie naleśniki dla cukrzyka. Nie dołożysz ani jednej zbędnej złotówki, a cukier we krwi nie podskoczy

naleśniki cukrzyka fot. Adobe Stock, beats_
Naleśniki dla cukrzyka warto przygotować z mąki razowej, ryżowej lub z wykorzystaniem zamiennika mąki zbożowej, np. z mielonego siemienia lnianego. Dzięki temu będą miału niższy indeks glikemiczny niż te przygotowane z białej mąki pszennej. Ważny jest też farsz, który nie powinien być słodzony cukrem. Całość powinna dostarczać znaczącą ilość białka, błonnika i zdrowego tłuszczu, które sprawiają, że cukier we krwi nie podnosi się, a potem nie spada zbyt szybko, a posiłek syci na długo.
Ewa Cwil / 25.06.2024 05:05
naleśniki cukrzyka fot. Adobe Stock, beats_

Naleśniki dla cukrzyka można przygotować na słodko i na słono – co kto lubi. Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć zamiennika cukru, zdrowej mąki dla cukrzyka, a z solą obchodzić się ostrożnie, żeby nie przesadzić z jej ilością. Gdy dodasz do ciasta trochę oleju, możesz smażyć naleśniki bez natłuszczania patelni z nieprzywierającą powłoką. To pozwoli ograniczyć kaloryczność posiłku. Jeśli jednak chcesz natłuszczać patelnię, korzystaj z olejów roślinnych, a nie z masła, które dostarcza tłuszczów nasyconych. Zdrowszy będzie olej rzepakowy, który nie ma wyrazistego smaku i pasuje zarówno do naleśników na słodko jak i na słono. Tak szybko przygotujesz prosty obiad dla cukrzyka.

Spis treści:

  1. Naleśniki dla cukrzyków – przepisy
  2. Farsz do naleśników dla cukrzyka

Naleśniki dietetyczne dla cukrzyków – przepisy

Poniżej przepisy na ciasto na naleśniki dla cukrzyków w różnych wersjach. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, które ciasto będzie ci najlepiej smakować. Do każdego typu placków naleśnikowych możesz nakładać dowolny farsz. Niżej podajemy dwa najpopularniejsze farsze w wersji dla cukrzyka. Naleśniki dla cukrzyka przygotujesz też wdług przepisów na keto naleśniki (z mąki migdałowej lub kokosowej).

Naleśniki z mąki owsianej dla cukrzyka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • ½-1 szklanka mleka (może być roślinne, np. migdałowe),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj jajka, mleko i olej, a następnie dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
  3. Na rozgrzaną patelnię naleśnikową wylewaj cienką warstwę ciasta.
  4. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą lekko złociste po obu stronach.

Naleśniki z mąki owsianej dla cukrzyka

fot. Naleśniki z mąki owsianej dla cukrzyka/Adobe Stock, David Pimborough

Naleśniki z mąki orkiszowej dla cukrzyka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1-1,5 szklanki mleka 0,5% (może być roślinne),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę orkiszową i sól.
  2. Dodaj jajka, mleko i oliwę, a następnie dobrze wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki na średnim ogniu na rozgrzanej patelni.

Naleśniki z mąki orkiszowej dla cukrzyka

fot. Naleśniki z mąki orkiszowej dla cukrzyka/ Adobe Stock, eva_daren

Naleśniki z mąki żytniej dla cukrzyków

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka 0,5% (może być roślinne),
  • 3 łyżki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę żytnią z solą.
  2. Dodaj jajka, mleko i olej, a następnie wymieszaj na gładkie ciasto.
  3. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu.

Naleśniki z mąki żytniej dla cukrzyków

fot. Naleśniki z mąki żytniej dla cukrzyków/ Adobe Stock, Светлана Лазаренко

Naleśniki z mąki ryżowej dla cukrzyków

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mleka 0,5% (może być roślinne),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę ryżową z solą w misce.
  2. Dodaj jajka, mleko i olej, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą złociste.

Naleśniki z mąki ryżowej dla cukrzyków

fot. Naleśniki z mąki ryżowej dla cukrzyków/ Adobe Stock, Trending Now

Naleśniki z mąki gryczanej dla cukrzyka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 0,5 szklanki mleka 0,5%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę gryczaną z solą.
  2. Dodaj jajka, wodę gazowaną i olej, a następnie dobrze wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki na średnim ogniu na rozgrzanej patelni.

Naleśniki z mąki gryczanej dla cukrzyka

fot. Naleśniki z mąki gryczanej dla cukrzyka/ Adobe Stock, Olivier Le Moal

Naleśniki bez mąki dla cukrzyka

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 0,5% (może być roślinne),
  • 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego (zmielone),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel nasiona siemienia lnianego w młynku do kawy, jeśli nie są już zmielone.
  2. W misce wymieszaj jajka, mleko, nasiona siemienia lnianego, proszek do pieczenia i sól.
  3. Pozostaw ciasto na kilka minut.
  4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż będą złociste po obu stronach.

Naleśniki bez mąki dla cukrzyka

fot. Naleśniki bez mąki dla cukrzyka/ Adobe Stock, Arkady Chubykin

Farsz do naleśników dla cukrzyka

Oto 2 przepisy na farsz do naleśników. Farsz serowy możesz przygotować na słodko lub na słono. W wersji słonej idealnie skomponuje się z kawałkami łososia lub chudej wędliny drobiowej. Farsz szpinakowy koniecznie dopraw gałką muszkatołową, która zaostrzy nieco smak potrawy.

Naleśniki z serem dla cukrzyka

Wybierz dowolne ciasto z tych opisanych wyżej i usmaż naleśniki. Następnie przygotuj farsz serowy.
Składniki:

  • 200 g twarogu (najlepiej chudy lub półtłusty)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (bez dodatku cukru)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie soli i pieprzu: 1 łyżeczka słodzika np. erytrytolu (jeśli farsz ma być lekko słodki).

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj go, aby był gładki.
  2. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj sól i pieprz lub erytrytol, jeśli naleśniki mają być na słodko, a następnie wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą.
  4. Nakładaj farsz do naleśników i składaj je lub zwijaj.

Naleśniki z serem dla cukrzyka

fot. Naleśniki z serem dla cukrzyka/Adobe Stock, azurita

Naleśniki ze szpinakiem dlacukrzyków

Naleśniki ze szpinakiem z zasady są wytrawne, więc podajemy przepis bez alternatywy. Do przygotowania naleśników ze szpinakiem dla cukrzyka można użyć dowolnego ciasta z tych opisanych powyżej, ale szczególnie polecamy to z mąki gryczanej.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odciśniętego),
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 100 g sera feta (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu),
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż zwiędnie. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, upewnij się, że jest dobrze odciśnięty z nadmiaru wody przed dodaniem na patelnię.
  4. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszoną fetę. Wymieszaj, aż ser się połączy ze szpinakiem.
  6. Farsz jest gotowy do nadziewania naleśników.

Naleśniki ze szpinakiem dla cukrzyków

fot. Naleśniki ze szpinakiem dla cukrzyków/ Adobe Stock, O.B.

Czytaj także:
4 przepisy na dietetyczne naleśniki z różnej mąki
5 przepisów na zupy dla cukrzyka
Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

Redakcja poleca

REKLAMA