Dietetyczna pizza - 7 najlepszych przepisów na pizzę w wersji FIT. Są równie smaczne jak oryginał

dietetyczna pizza fot. Adobe Stock, Zoe
Pizza dietetyczna to alternatywna wersja klasycznej, kalorycznej pizzy. Jest zdrowsza i ma mniej kalorii. Prezentujemy przepisy na dietetyczne pizze: z szynką i oscypkiem, bezglutenową, na bazie płatków owsianych, z szynką parmeńską i rukolą, z owocami morza, wegetariańską oraz z tuńczykiem i oliwkami.
Agata Bernaciak / 15.02.2022 12:01
dietetyczna pizza fot. Adobe Stock, Zoe

Dietetyczna pizza stanowi wartościowy i odżywczy obiad lub kolację. Nie musisz rezygnować z tego posiłku na diecie. Fit pizza sprawdzi ci się jako klasyczny posiłek lub pomysł na poczęstunek dla przyjaciół. Nasze przepisy na pizzę dietetyczną mają mniej kalorii, są zdrowsze, ale też smaczne. Przetestuj najlepsze przepisy na pizzę w fit wersji.

Spis treści:

  1. Dietetyczna pizza - charakterystyka
  2. Pizza dietetyczna z szynką i oscypkiem
  3. Dietetyczna pizza bezglutenowa
  4. Pizza dietetyczna na bazie płatków owsianych
  5. Pizza dietetyczna z szynką parmeńską i rukolą
  6. Pizza dietetyczna z owocami morza
  7. Dietetyczna pizza wegetariańska
  8. Pizza dietetyczna z tuńczykiem i oliwkami

Dietetyczna pizza - charakterystyka

Dietetyczna pizza ma przede wszystkim mniej kalorii niż klasyczna pizza. Fit pizzę zrobisz, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek na obniżenie kaloryczności posiłków, w tym wypadku pizzy:

  • dodaj na pizzę mniej sera;
  • zrezygnuj z tłustego mięsa (boczku, salami, kiełbasy) na rzecz kurczaka, chudej szynki, tuńczyka i indyka;
  • skorzystaj z wersji light serów np. mozzarelli light;
  • ciasto na pizzę zrób z mąki razowej;
  • rozwałkuj ciasto na pizzę bardzo cienko;
  • zrezygnuj z sosu czosnkowego i innych sosów do pizzy;
  • niech dodatki do dietetycznej pizzy stanowią w większości warzywa: papryka, kukurydza, cebula, pieczarki, szpinak;
  • skorzystaj z alternatywnych spodów do pizzy np. spodu z otrębów lub zrób pizzę z kalafiora;
  • posyp pizzę świeżą rukolą dla większej sytości i dodatkowych witamin.

Pizza dietetyczna z szynką i oscypkiem

Dietetyczna pizza na mące razowej ma więcej błonnika, który poprawia przemianę materii. Warzywa dostarczają witamin i składników mineralnych. Do pizzy użyj niewielkiej ilości ostrego sera, aby obniżyć jej kaloryczność.

Porcja: 554 kcal
Czas: 30 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki:

  • sól i pieprz,
  • 100 g chudej szynki,
  • 100 g oscypka lub parmezanu,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • mała czerwona cebula,
  • papryka żółta i czerwona,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 3 małe ogórki kiszone,
  • łyżka oliwy.

Składniki na ciasto razowe na pizzę:

  • 200 g mąki razowej,
  • 10 g suszonych drożdży,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść z połową wody z cukrem, łyżką mąki i odstaw na 10 minut. Resztę mąki i wody wymieszaj, dodaj rozczyn z drożdży. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piecz w 220 stopniach przez 15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  3. Wymieszaj z przecierem i posmaruj ciasto.
  4. Posyp serem startym na drobnej tarce.
  5. Ułóż na wierzchu dietetycznej pizzy plasterki szynki i posyp pokrojoną w paski papryką, ogórkiem pociętym w plasterki i osączoną z zalewy kukurydzą.
  6. Piecz 20 min.

Dietetyczna pizza bezglutenowa

Pizza dietetyczna idealna dla osób na diecie bezglutenowej. To kolejny posiłek, który możesz dodać do listy smacznych przepisów diety bezglutenowej.
Porcja: 526 kcal
Czas: 50 min
Ilość: dla 3 osób

Składniki na ciasto:

  • duży bakłażan lub cukinia,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • pół szklanki startych migdałów,
  • białko jaja.

Składniki na wierzch:

  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka pesto z bazylii,
  • mała kulka mozzarelli,
  • pół czerwonej papryki,
  • mała cebula,
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan lub cukinię zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta.
  2. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wyrównaj ciasto dłońmi, aby miało grubość 7 mm.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C i piecz 15 min.
  5. Następnie odwróć ciasto i piecz jeszcze 5 min.
  6. Wyjmij z pieca i odstaw na 10 min.
  7. Podsmaż kurczaka na oleju.
  8. Wymieszaj przecier z pesto, dopraw solą i pieprzem.
  9. Posmaruj ciasto.
  10. Pokrój warzywa w paski, a kurczaka w kostkę, ułóż na cieście.
  11. Obłóż plastrami mozzarelli.
  12. Zmniejsz temp. do 180° C i zapiekaj, aż ser się rozpuści (ok. 10 min).

Pizza dietetyczna na bazie płatków owsianych

Dietetyczna pizza, która mało kalorii i doskonale sprawdzi się dla osób na diecie Dukana (2. faza diety Dukana) lub innej diecie niskowęglowodanowej. Bazę ciasta stanowią tu otręby.

Porcja: 300 kcal
Czas: 40 min
Ilość: dla 4 osób

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 12 łyżek otrąb owsianych,
  • 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na wierzch:

  • 10 plasterków chudej szynki,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka przyprawy do pizzy,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 pieczarek,
  • pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem.
  2. Dodaj otręby i ponownie wymieszaj.
  3. Odstaw na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
  4. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Podduś w łyżce wody, dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut.
  7. Posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu dietetycznej pizzy plasterki szynki, pokrojone pieczarki i pomidor.
  8. Zapiekaj dietetyczną pizzę jeszcze 10 minut.

Dbasz o formę? Sprawdź, jakie są w Decathlon promocje na sprzęt i odzież sportową.

Pizza dietetyczna z szynką parmeńską i rukolą

Doskonała dietetyczna pizza osób stosujących dietę na anemię - chuda szynka to cenne źródło żelaza. Jego wchłanianie zwiększa witamina C, zawarta w pomidorach i świeżej rukoli.

Porcja: 516 kcal
Czas: 20 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz.

Składniki na wierzch:

  • sól i pieprz,
  • 200 g szynki parmeńskiej,
  • 250 g rukoli,
  • 100 g parmezanu w kawałku,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka przyprawy do pizzy.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć, aż powstanie masa. Rozwałkuj. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
  2. Przecier pomidorowy dopraw solą, pieprzem i przyprawą.
  3. Posmaruj spód i podpiecz 10 minut.
  4. Następnie ułóż na wierzchu szynkę parmeńską i zapiekaj jeszcze 5 minut.
  5. Pokrój pizzę na kawałki. Tuż przed podaniem posyp umytą i osuszona rukolą.
  6. Z wierzchu posyp dietetyczną pizzę wiórkami parmezanu.

pizza dietetyczna przepisfot. Dietetyczna pizza z szynką/ Adobe Stock,  Vladislav Nosik

Pizza dietetyczna z owocami morza

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w owocach morza oraz oliwie wzmacniają połączenia nerwowe. Owoce może to też doskonałe źródła cynku. Dzięki temu wspomagają pracę mózgu i zapobiegają pogarszaniu się pamięci.

Porcja: 486 kcal
Czas: 25 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na wierzch:

  • sól i pieprz,
  • 500 g mieszanki owoców morza lub po 150 g mrożonych krewetek, kalmarów i małży,
  • mała cukinia,
  • papryczka chili,
  • 3 łyżki oliwy,
  • estragon.

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy wody dodaj 3 łyżki mąki, cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn i pozostałą wodę. Dodaj oliwę. Zagnieć. Pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  2. Owoce morza rozmroź i przelej wrzątkiem.
  3. Osącz.
  4. Cukinię pokrój w słupki, chili w bardzo cienkie paseczki (zrób to w rękawiczkach).
  5. Posmaruj spód dietetycznej pizzy 2 łyżkami oliwy, ułóż owoce morza, posyp, cukinią, papryczką i przyprawami.
  6. Piecz około 15 minut w 250 stopniach.

dietetyczna pizza z owocami morzafot. Dietetyczna pizza z owocami morza/ Adobe Stock, Comugnero Silvana

Dietetyczna pizza wegetariańska

Idealna pizza na diecie wegetariańskiej i diecie wegańskiej - zero mięsa, zero sera, same warzywa i zioła. Jeśli nie pijesz mleka, zastąp je w cieście letnią wodą. 

Porcja: 465 kcal
Czas: 40 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na wierzch:

  • po 2 duże żółte i czerwone papryki,
  • sól i pieprz,
  • 2 duże cukinie lub bakłażany,
  • suszone oregano i bazylia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wyjmij z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem. Powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuść drożdże w połowie wody z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw na 15 minut, by zaczęły pracować. Połącz rozczyn z resztą składników. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na godzinę.
  2. Warzywa umyj i osusz.
  3. Paprykę pokrój w paski, cukinię lub bakłażan w plastry.
  4. Wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem i ziołami i natrzyj warzywa, posyp solą i pieprzem.
  5. Odstaw na 15 min, potem upiecz na grillu.
  6. Ciasto podpiecz 10 min w 250 stopniach, obłóż dietetyczną pizzę warzywami i piecz jeszcze 5 min.

dietetyczna pizza wegetariańskafot. Dietetyczna pizza wegetariańska/Adobe Stock, Eugeniusz Dudziński

Pizza dietetyczna z tuńczykiem i oliwkami

Nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwek i tuńczyka obniżają poziom cholesterolu, a potas z pomidorów utrzymuje ciśnienie w normie.

Porcja: 482 kcal
Czas: 30 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 2 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki letniej wody.

Składniki na wierzch:

  • pieprz,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • 150 g zielonych i czarnych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki posiekanej natki.

Sposób przygotowania:

  1. W 100 ml wody rozpuść drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut. Połącz rozczyn z mąką i pozostałymi składnikami. Wyrób ciasto na pizzę. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  2. Czosnek obierz, posiekaj i odłóż na 15 min.
  3. Podgrzej lekko oliwę, wymieszaj z czosnkiem i posmaruj ciasto.
  4. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem i ułóż na wierzchu razem z pokrojonymi pomidorami.
  5. Posyp dietetyczną pizzę oliwkami i natką.
  6. Piecz 15 minut w 250 stopniach.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 01.10.2013.

Czytaj także:5 najlepszych przepisów na dietetyczny makaron

10 propozycji dietetycznych obiadów
7 pomysłów na dietetyczną kolację

Redakcja poleca

REKLAMA