dietetyczna pizza fot. Adobe Stock

Dietetyczna pizza - 7 najlepszych przepisów

Pizza dietetyczna to alternatywa wersja klasycznej pizzy. Jest zdrowsza i ma mniej kalorii. Prezentujemy przepisy na dietetyczne pizze: z szynką i oscypkiem, bezglutenową, na bazie płatków owsianych, z szynką parmeńską i rukolą, z owocami morza, wegetariańską oraz z tuńczykiem i oliwkami.
Agata Bernaciak / 12.10.2020 12:01
dietetyczna pizza fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Pizza dietetyczna z szynką i oscypkiem
  2. Dietetyczna pizza bezglutenowa
  3. Pizza dietetyczna na bazie płatków owsianych
  4. Pizza dietetyczna z szynką parmeńską i rukolą
  5. Pizza dietetyczna z owocami morza
  6. Dietetyczna pizza wegetariańska
  7. Pizza dietetyczna z tuńczykiem i oliwkami

Pizza dietetyczna z szynką i oscypkiem

Dietetyczna pizza na mące razowej ma więcej błonnika, który poprawia przemianę materii. Warzywa dostarczają witamin i składników mineralnych. Do pizzy użyj niewielkiej ilości ostrego sera, aby obniżyć jej kaloryczność.

Porcja: 554 kcal
Czas: 30 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki:

  • sól i pieprz,
  • 100 g chudej szynki,
  • 100 g oscypka lub parmezanu,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • mała czerwona cebula,
  • papryka żółta i czerwona,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 3 małe ogórki kiszone,
  • łyżka oliwy.

Składniki na ciasto razowe na pizzę:

  • 200 g mąki razowej,
  • 10 g suszonych drożdży,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść z połową wody z cukrem, łyżką mąki i odstaw na 10 minut. Resztę mąki i wody wymieszaj, dodaj rozczyn z drożdży. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piecz w 220 stopniach przez 15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  3. Wymieszaj z przecierem i posmaruj ciasto.
  4. Posyp serem startym na drobnej tarce.
  5. Ułóż na wierzchu dietetycznej pizzy plasterki szynki i posyp pokrojoną w paski papryką, ogórkiem pociętym w plasterki i osączoną z zalewy kukurydzą.
  6. Piecz 20 min.

Dietetyczna pizza bezglutenowa

Pizza dla osób na diecie bezglutenowej.
Porcja: 526 kcal
Czas: 50 min
Ilość: dla 3 osób

Składniki na ciasto:

  • duży bakłażan lub cukinia,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • pół szklanki startych migdałów,
  • białko jaja.

Składniki na wierzch:

  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka pesto z bazylii,
  • mała kulka mozzarelli,
  • pół czerwonej papryki,
  • mała cebula,
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan lub cukinię zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta.
  2. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wyrównaj ciasto dłońmi, aby miało grubość 7 mm.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C i piecz 15 min.
  5. Następnie odwróć ciasto i piecz jeszcze 5 min.
  6. Wyjmij z pieca i odstaw na 10 min.
  7. Podsmaż kurczaka na oleju.
  8. Wymieszaj przecier z pesto, dopraw solą i pieprzem.
  9. Posmaruj ciasto.
  10. Pokrój warzywa w paski, a kurczaka w kostkę, ułóż na cieście.
  11. Obłóż plastrami mozzarelli.
  12. Zmniejsz temp. do 180° C i zapiekaj, aż ser się rozpuści (ok. 10 min).

Pizza dietetyczna na bazie płatków owsianych

Dietetyczna pizza, która mało kalorii i doskonale sprawdzi się dla osób na diecie Dukana (2. faza diety Dukana) lub innej diecie niskowęglowodanowej.

Porcja: 300 kcal
Czas: 40 min
Ilość: dla 4 osób

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 12 łyżek otrąb owsianych,
  • 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na wierzch:

  • 10 plasterków chudej szynki,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka przyprawy do pizzy,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 pieczarek,
  • pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem.
  2. Dodaj otręby i ponownie wymieszaj.
  3. Odstaw na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
  4. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Podduś w łyżce wody, dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut.
  7. Posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu dietetycznej pizzy plasterki szynki, pokrojone pieczarki i pomidor.
  8. Zapiekaj jeszcze 10 minut.

Pizza dietetyczna z szynką parmeńską i rukolą

Doskonała dietetyczna pizza osób z anemią - chuda szynka to cenne źródło żelaza. Jego wchłanianie zwiększa witamina C zawarta w pomidorach i świeżej rukoli.

Porcja: 516 kcal
Czas: 20 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz.

Składniki na wierzch:

  • sól i pieprz,
  • 200 g szynki parmeńskiej,
  • 250 g rukoli,
  • 100 g parmezanu w kawałku,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka przyprawy do pizzy.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć, aż powstanie masa. Rozwałkuj. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
  2. Przecier pomidorowy dopraw solą, pieprzem i przyprawą.
  3. Posmaruj spód i podpiecz 10 minut.
  4. Następnie ułóż na wierzchu szynkę parmeńską i zapiekaj jeszcze 5 minut.
  5. Pokrój pizzę na kawałki. Tuż przed podaniem posyp umytą i osuszona rukolą.
  6. Z wierzchu posyp dietetyczną pizzę wiórkami parmezanu.

pizza dietetyczna przepis
fot. Adobe Stock

Pizza dietetyczna z owocami morza

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w owocach morza oraz oliwie wzmacniają połączenia nerwowe. Dzięki temu wspomagają pracę mózgu i zapobiegają pogarszaniu się pamięci.

Porcja: 486 kcal
Czas: 25 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na wierzch:

  • sól i pieprz,
  • 500 g mieszanki owoców morza lub po 150 g mrożonych krewetek, kalmarów i małży,
  • mała cukinia,
  • papryczka chili,
  • 3 łyżki oliwy,
  • estragon.

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy wody dodaj 3 łyżki mąki, cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn i pozostałą wodę. Dodaj oliwę. Zagnieć. Pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  2. Owoce morza rozmroź i przelej wrzątkiem.
  3. Osącz.
  4. Cukinię pokrój w słupki, chili w bardzo cienkie paseczki (zrób to w rękawiczkach).
  5. Posmaruj spód dietetycznej pizzy 2 łyżkami oliwy, ułóż owoce morza, posyp, cukinią, papryczką i przyprawami.
  6. Piecz około 15 minut w 250 stopniach.

dietetyczna pizza z owocami morza
fot. Adobe Stock

Dietetyczna pizza wegetariańska

Idealna pizza dla wegetarian i wegan - zero mięsa, zero sera, same warzywa i zioła. Jeśli nie pijesz mleka, zastąp je w cieście letnią wodą.

Porcja: 465 kcal
Czas: 40 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na wierzch:

  • po 2 duże żółte i czerwone papryki,
  • sól i pieprz,
  • 2 duże cukinie lub bakłażany,
  • suszone oregano i bazylia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wyjmij z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem. Powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuść drożdże w połowie wody z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw na 15 minut, by zaczęły pracować. Połącz rozczyn z resztą składników. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na godzinę.
  2. Warzywa umyj i osusz.
  3. Paprykę pokrój w paski, cukinię lub bakłażan w plastry.
  4. Wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem i ziołami i natrzyj warzywa, posyp solą i pieprzem.
  5. Odstaw na 15 min, potem upiecz na grillu.
  6. Ciasto podpiecz 10 min w 250 stopniach, obłóż dietetyczną pizzę warzywami i piecz jeszcze 5 min.

Pizza dietetyczna z tuńczykiem i oliwkami

Nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwek i tuńczyka obniżają poziom cholesterolu, a potas z pomidorów utrzymuje ciśnienie w normie.

Porcja: 482 kcal
Czas: 30 min
Ilość: dla 6 osób

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 2 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki letniej wody.

Składniki na wierzch:

  • pieprz,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • 150 g zielonych i czarnych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki posiekanej natki.

Sposób przygotowania:

  1. W 100 ml wody rozpuść drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut. Połącz rozczyn z mąką i pozostałymi składnikami. Wyrób ciasto na pizzę. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  2. Czosnek obierz, posiekaj i odłóż na 15 min.
  3. Podgrzej lekko oliwę, wymieszaj z czosnkiem i posmaruj ciasto.
  4. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem i ułóż na wierzchu razem z pokrojonymi pomidorami.
  5. Posyp dietetyczną pizzę oliwkami i natką.
  6. Piecz 15 minut w 250 stopniach.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 01.10.2013.

Więcej dietetycznych przepisów:5 najlepszych przepisów na dietetyczny makaron

10 propozycji dietetycznych obiadów
7 pomysłów na dietetyczną kolację