W II fazie diety Dukana spadek wagi będzie wyraźnie wolniejszy niż w fazie I. Długość tej fazy ustalasz sama, w zależności od tego, ile kilogramów chcesz zrzucić.
Zasady II fazy diety Dukana
W II fazie diety Dukana do jadłospisu dokładasz warzywa, ale nie wszystkie. W tej fazie istotne jest stosowanie rytmu naprzemiennego w spożywaniu posiłków. Jednego dnia jesz białko, drugiego – białko + dozwolone warzywa. Drugą możliwością jest jedzenie przez 5 dni białka, a następnie kolejne 5 dni białka + warzywa. Możesz wybrać rytm zmiany. Wciąż obowiązuje zasada jedz do woli, ale tylko dozwolone produkty.
W czasie diety Dukana warto jeść zimne posiłki. Organizm zużywa więcej kalorii na ich strawienie. Zanim ciało przyswoi zimny posiłek, musi go ogrzać, a do tego potrzebne jest większe zużycie energii (czyli spalanie kalorii).
Lista produktów fazy II diety Dukana - co można jeść?
Warzywa:
- bakłażan,
- biała kapusta,
- boćwina,
- brokuł,
- brukselka,
- burak,
- cebula,
- cukinia,
- cykoria,
- czerwona kapusta,
- dynia,
- fasolka szparagowa,
- kalafior,
- kalarepa,
- koper włoski,
- marchew,
- ogórek,
- papryka,
- pieczarka,
- pomidory,
- por,
- roszponka.
- rzepa.
- rzodkiewka,
- sałata,
- seler,
- soja,
- szpinak.
Mięso:
- królik,
- pieczeń cielęca,
- polędwica wołowa,
- rostbef,
- stek mielony (maksymalnie 10% tłuszczu),
- żeberka cielęce (bez skóry),
- ozorek cielęcy,
- wątróbka cielęca,
- wątróbka drobiowa,
- szynka wieprzowa,
- szynka z indyka,
- szynka z kurczaka,
- bażant,
- indyk,
- kura (bez skóry),
- kurczak,
- kuropatwa,
- przepiórka.
Nabiał:
- chudy biały ser,
- chude mleko,
- chudy serek wiejski,
- jaja kurze,
- jogurty naturalne,
- jaj przepiórcze,
- serki homogenizowane bez tłuszczu,
- serki topione w kostkach bez tłuszczu.
Ryby i owoce morza:
- dorsz,
- flądra,
- halibut,
- homar,
- kalmar,
- krewetki,
- łosoś,
- makrela,
- małż,
- mątwa,
- morszczuk,
- ostrygi,
- ośmiornica,
- rak,
- sardynka,
- tuńczyk,
- tuńczyk w sosie własnym, z puszki.
Potrawy można przyprawiać:
- bazylią,
- cynamonem,
- czosnkiem,
- estragonem,
- gałką muszkatołową,
- kolendrą,
- kurkumą,
- kardamonem,
- kminkiem,
- pietruszką,
- papryką,
- pieprzem,
- rozmarynem,
- imbirem,
- cytryną,
- anyżkiem,
- szafranem,
- wanilią (bez cukru),
- oregano,
- goździkiem,
- chrzanem,
- ostrą papryką.
Można stosować także:
- sos sojowy,
- sos pomidorowy,
- świeżą i suszoną cebulę,
- trawę cytrynową,
- pomidory z puszki i koncentrat (nie ketchup),
- korniszony,
- słodziki,
- miętę,
- kostki rosołowe bez tłuszczu i glutaminianu sodu,
- algi morskie,
- agar-agar,
- kakao bez tłuszczu.
W małych ilościach dopuszczalne są:
- musztarda,
- sezam,
- olej parafinowy,
- skrobia kukurydziana,
- harissa,
- ocet winny.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.04.2011
Czytaj więcej:Najlepsze przepisy w diecie Dukana
Co jeść w I fazie diety Dukana? Lista produktów
Co jeść w III fazie diety Dukana?