Pizza z kalafiora - przepis, który zawsze się udaje

Pizza z kalafiora to alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę. Potrzebujesz tylko 3 składników: 1 kalafior, ser żółty, jajko, by zrobić smaczną pizzę w wersji fit.
Edyta Liebert / 14.04.2020 15:03
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z kalafiora - przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kalafior (ok. 600 g),
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 spore jajko,
  • sól.
Przygotowanie:

Pizza z kalafiora to alternatywa dla klasycznego ciasta na pizzę na drożdżach. Jest to wersja bezglutenowa, zawiera raptem 3 składniki i jest prostsza w wykonaniu, niż ci się wydaje.

Dietetyczna pizza z kalafiora to przepis idealny dla osób dbających o linię, lub kiedy na półce w sklepie brakuje drożdży (można oczywiście zrobić domowe drożdże samodzielnie). 

Pizza z kalafiora jest lekkostrawna - smakuje inaczej, niż tradycyjna, ale przyjemność z jej jedzenia jest taka sama. Warto przemycić w ten sposób kalafiora dziecku, które nie przepada za warzywami. 

  1. Kalafior umyj, osusz, odetnij twarde elementy, pozostawiając jedynie kwiat kalafiora.
  2. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach - powinno wyjść ok. 500 g.
  3. Kalafior przełóż na rozgrzaną patelnię i praż ok. 15 minut. Następnie odstaw do wystudzenia. 
  4. Do miski włóż jajko, dosyp sól i roztrzep.
  5. Do jajka dodaj żółty ser i dokładnie wymieszaj.
  6. Ostudzony kalafior przesyp do jaja i sera, mieszaj do połączenia składników. 
  7. Przygotowaną masę wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bezpośrednio na niej formuj placek.
  8. Spód do pizzy z kalafiora włóż do nagrzanego na 190°C piekarnika bez termoobiegu i piecz 25 minut na złoty kolor.
  9. Pomidorowy sos do pizzy rozsmaruj na cieście. Posyp go startym serem mozarella, ułóż dodatki, np. pomidory, pieczarki, oliwki.
  10. Tak przygotowaną pizzę z kalafiora wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Zjesz z apetytem: Klasyczne calzone - doskonały przepis na obiadZrób więcej na później - uniwersalny sos pomidorowyPenne z kurczakiem, parmezanem i pomidorem - proste i wyśmienite

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)