Dieta bezglutenowa wymaga specjalnych przepisów. Dania bezglutenowe nie mogą zawierać żadnych przetworów z pszenicy, żyta i jęczmienia. Przepisy bez glutenu wykorzystują produkty z listy produktów bezglutenowych. Mimo to posiłki na diecie bezglutenowej mogą być smaczne i pełnowartościowe. Jest wiele zamienników, które sprawiają, że jadłospis w diecie bezglutenowej jest atrakcyjny nawet dla osób, które nie wykluczają glutenu z diety.
Spis treści:
- Pieczywo bezglutenowe - bułeczki kukurydziane
- Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami
- Makaron z pesto z natki marchewki
- Bezglutenowe krokiety ze szpinakiem i kozim serem
- Kotleciki jaglano-gryczane w pestkach słonecznika
- Korzenny kurczak z miodem
- Naleśniki sezamowe z jarmużem
- Korzenny ryż z marchewką
- Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej
Pieczywo bezglutenowe - bułeczki kukurydziane
Pieczywo sprawia problem na diecie bezglutenowej. Zamiast chleba bezglutenowego, możesz przygotować kukurydziane bułeczki.
Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej,
- 100 g drobnej kaszki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej garam masala,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka sojowego,
- 100 ml wody,
- 50 ml oleju,
- 3 łyżki startego sera żółtego,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oddzielnie wymieszaj składniki suche (mąka, kaszka, proszek do pieczenia, przyprawy, soda, żółty ser) i mokre (jajka, mleko sojowe, woda, olej.
- Połącz je dokładnie za pomocą łyżki i nałóż do foremek.
- Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut.
Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami
Przygotuj naleśniki bezglutenowe na obiad, śniadanie lub kolację. Jeśli wolisz słodką wersję, skorzystaj z tego przepisu na bezglutenowe naleśniki.
Składniki na farsz:
- średnia pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- cukinia
- 8 średnich pieczarek,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Składniki na naleśniki:
- 100 g maki ryżowej,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 3 małe jajka,
- szklanka gazowanej wody,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i skrobię wymieszaj w jednej misce.
- Jajka ubij mikserem, aż będą gładkie i lekko spienione.
- Powoli dodaj mąkę i wlewaj wodę, przez cały czas mieszając ciasto mikserem.
- Dopraw ciasto odrobiną soli i pieprzu.
- Smaż cienkie naleśniki na minimalnej ilości oleju rzepakowego.
- Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem.
- Paprykę pokrój w słupki, cukinię i pieczarki w plasterki.
- Na oleju podsmaż pierś z kurczaka.
- Dodaj warzywa i duś wszystko razem, aż warzywa staną się miękkie.
- Farsz nakładaj do naleśników.
Makaron z pesto z natki marchewki - obiad zero waste bez glutenu
Składniki:
- 400 g makaronu kukurydzianego,
- 80 g nerkowców,
- 50-60 g natki marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz,
- sól, sok z cytryny,
- oliwa,
- do posypania: nerkowce, żółty ser, twardy ser kozi.
Sposób przygotowania:
- Natkę marchwi zblenduj z orzechami i czosnkiem. Dodaj oliwy i wody. Dopraw do smaku pieprzem, solą i cytryną.
- Ugotuj makaron, przy czym zachowaj odrobinę wody z gotowania. Nie hartuj go zimną wodą!
- Dodaj do makaronu pesto i wymieszaj.
- Jeśli danie będzie zbyt suche, dodaj wcześniej odlaną wodę.
- Posyp ulubionymi dodatkami.
fot. Makaron z pesto z natki marchewki/ Adobe Stock, mpessaris
Bezglutenowe krokiety ze szpinakiem i kozim serem
Składniki na naleśniki:
- 100 g mąki amarantusowej,
- 20 g mąki gryczanej,
- 240 ml wody lub mleka roślinnego,
- 3 jajka,
- 40 ml oleju ryżowego,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na danie:
- 500 g świeżego szpinaku,
- 120 g twardego sera koziego,
- 1 jajko i 1 żółtko,
- 30 g masła klarowanego,
- otręby gryczane (do obtoczenia), pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
- Ser pokrój w kostkę.
- Liście szpinaku włóż na 3 minuty do osolonego wrzątku, odsącz i drobno pokrój.
- Rozgrzej w garnku masło i na nim podduś posolony szpinak.
- Dodaj żółtko i pieprz, na koniec wrzuć kozi ser.
- Po położeniu masy na naleśniku składaj je w kieszonkę i zepnij wykałaczką, a następnie obtocz w jajku i otrębach.
- Obsmaż z obu stron.
Kotleciki jaglano-gryczane w pestkach słonecznika
Składniki:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej zimnej,
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej zimnej,
- 200 g cebuli,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 5 gałązek świeżego oregano,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka kozieradki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- oliwa,
- pieprz,
- sól,
- 100 g pestek słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z oliwą.
- Z pęczka natki i gałązek oregano oberwij listki i posiekaj. Do miski wsyp obie kasze, dodaj jajka, usmażone warzywa, zieleninę, kozieradkę, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól.
- Wymieszaj. Weź dwie łyżki masy, zmiksuj, z powrotem włóż do miski. Całość wyrób rękoma.
- Odstaw na 10 minut. Uformuj małe kotleciki, obtocz w pestkach słonecznika i usmaż na patelni na złoty kolor.
fot. Kotlety jaglane/ Adobe Stock, zi3000
Korzenny kurczak z miodem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 szalotki,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego,
- 5 gwiazdek anyżu,
- 2 laski cynamonu,
- 1 łyżeczka całych goździków,
- pieprz,
- sok z limonki.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną pierś z kurczaka podziel na 2 części.
- Grubszą część każdego kawałka natnij nożem w dwóch miejscach.
- W osobnym naczyniu wymieszaj miód, sos sojowy, oliwę, sok z limonki. Dodaj pieprz.
- Włóż mięso do marynaty na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i przełóż na papier do pieczenia.
- Na górze ułóż plasterki szalotki, anyż, pokruszony cynamon, goździki. Polej pozostałością marynaty.
- Owiń szczelnie papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Naleśniki sezamowe z jarmużem
Składniki na naleśniki:
- 150 g mąki gryczanej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 350 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy.
Składniki na danie:
- naleśniki gryczane,
- 400-500 g liści jarmużu,
- 50-100 g sera żółtego startego,
- 1 mała cebulka,
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki i czosnku niedźwiedziego,
- 4 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- sezam do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, dodaj posiekany czosnek. Podsmaż.
- Dodaj umyty jarmuż.
- Duś, aż jarmuż zmniejszy objętość.
- Dodaj przyprawy.
- Następnie na naleśnikach rozsmaruj nadzienie i posyp je startym serem. Zwiń w rulon.
- Posyp sezamem do dekoracji.
Korzenny ryż z marchewką
Składniki:
- 300 g ryżu lub kaszy jaglanej,
- 5 marchewek,
- 1 spora cebula,
- łyżeczka mielonej kolendry i kuminu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru, kurkumy, papryki, pieprz, sól, sok z połowy cytryny,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach.
- Na patelni zeszklij posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj marchew i przyprawy (poza papryką i sokiem z cytryny). Podsmaż.
- Dosyp wypłukany ryż lub kaszę i dolej 900 ml wody.
- Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż zmięknie.
- Na koniec dopraw papryką i sokiem z cytryny.
fot. Ryż z marchewką i przyprawami/ Adobe Stock, fahrwasser
Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej z pieczarkami i mozzarellą
Składniki:
- 250 g pieczarek,
- 200 g kaszy jaglanej,
- 150 g przecieru pomidorowego,
- 2 kulki mozzarelli,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka oregano,
- ulubione zioła,
- pieprz,
- sól,
- sok z cytryny,
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Zagotuj 700 ml wody, wrzuć kaszę jaglaną i gotuj do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj ulubione przyprawy lub zioła.
- Gorącą kaszę przełóż do formy o średnicy 28 cm, rozłóż równomiernie i dociśnij łyżką, tworząc spód pizzy.
- Następnie posmaruj kaszę przecierem doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp połową oregano.
- Na sosie ułóż pokrojone pieczarki i wstaw do piekarnika (200 stopni/15-20 minut).
- 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij pizzę, posyp posiekanym szczypiorkiem, a na wierzchu ułóż plastry sera i posyp pozostałym oregano.
- Zapiekaj aż do rozpuszczenia sera.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 28.10.2014 przez Agatę Bernaciak.
Czytaj także:
Dietetyczny obiad - 16 szybkich, prostych, niskokalorycznych dań
Dietetyczna kolacja - 7 najlepszych propozycji na pyszną i zdrową kolację! [PRZEPISY]
Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek