Dojrzałe mango fot. Adobe Stock

Dojrzałe mango - jak rozpoznać kiedy mango jest dojrzałe?

Dojrzałe mango jest miękkie, a naciskając skórkę palcem, da się wyczuć jego konsystencję. Dojrzałe mango przy ogonku ma słodki zapach, a miąższ jest miękki i żółty, ale bez brązowych plam.
Agata Bernaciak / 31.12.2020 14:56
Dojrzałe mango fot. Adobe Stock

Dojrzałe mango ma czerwono-żółto-zielony kolor skórki. Jeśli skórka mango jest zupełnie zielona, owoc jest twardy i niedojrzały. Dojrzałe mango można rozpoznać też po intensywnym zapachu oraz miękkości.

Jak kupić dojrzałe mango?

W naszej strefie klimatycznej nie możemy niestety cieszyć się owocami mango prosto z drzewa. Często nawet zakup świeżego owocu mango w sklepie okazuje się sporym problemem.

Wybierając mango w sklepie zwracaj uwagę nie tylko na wygląd, ale i na miękkość owocu:

  • dojrzałe mango jest wyraźnie zarumienione – nie zielone,
  • skórka owocu i miąższ ugina się po naciśnięciu palcem,
  • owoc nie lepi się.

Świeże, dojrzałe mango powinno być miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze, gdy przy końcu szypułki posiada wyczuwalny, przyjemny zapach.

Dojrzałe mango nie może być zbyt twarde, ale sprężyste i rumiane. Pamiętaj, że mango przed jedzeniem, należy obrać ze skórki.

Na rynku znaleźć można także mango w innych formach – np. kandyzowane, suszone lub puffingowane, czyli suszone próżniowo w podciśnieniu w bardzo niskiej temperaturze. To ostatnie jest godne szczególnej uwagi, ponieważ powstaje w procesie, który pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze, cenne składniki i wszystkie naturalne, pożądane przez organizm witaminy znajdujące się w świeżym owocu.

Mango - witaminy i wartość odżywcza

Mango stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, łagodzące stany zapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Zawiera dużo beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV, a także witaminy C, E i z grupy B,  miedź, żelazo, potas i magnez.

Owoce mango wykorzystywane są również w kosmetyce – wyciśnięty z nich olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów. 100 g mango ma 67 kcal.

Skąd pochodzi mango?

Owoce mango pochodzą z Indii, a do Europy dotarły dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na początku XVI w. na Daleki Wschód. Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, osiągającego nawet 30 metrów wysokości. Niektóre owoce potrafią ważyć nawet 1 kg.

Owoce mango, w zależności od odmiany, różnią się kolorem i wielkością, zazwyczaj jednak są wydłużone, nieco spłaszczone i przypominają wielką śliwkę. Mają cienką, zielono-żółto-czerwoną skórkę, której odcienie za każdym razem tworzą własny i niepowtarzalny wzór.

Jak smakuje mango?

Miąższ dojrzałego mango jest pomarańczowo-żółty, bardzo soczysty, słodki, kremowy i gęsty - rozpływa się w ustach. Miesza się w nim aromat terpentyny ze skórką pomarańczy i zapachem rozgrzanego słońcem piasku. Mango najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 24.11.2014.

Jak przyrządzić owoc mango?
Sałatka z mango i burakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Makaron z kurczakiem na słodko: z rodzynkami i mango
Owocowy koktajl mango lassi - Kasia gotuje z Polki.pl