Fit ciasto drożdżowe: 3 proste przepisy na niskokaloryczne wypieki

Fit ciasto drożdżowe fot. Adobe Stock, Eugeniusz Dudziński
Fit ciasto drożdżowe to idealne rozwiązanie dla wszystkich dbających o linię. Jest puszyste, słodkie i rozpływa się w ustach. Możesz jeść je solo, posmarowane dżemem, z jogurtem, miodem lub upiec ze śliwkami, jabłkami lub z serem. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a niezbędne składniki na pewno masz w kuchni. Sprawdź, jak zrobić fit ciasto drożdżowe, które zachwyci całą twoją rodzinę i które możesz jeść bez wyrzutów sumienia.
Redaktorki Polki.pl / 06.02.2024 09:47
Fit ciasto drożdżowe fot. Adobe Stock, Eugeniusz Dudziński

Będąc na diecie odchudzającej, nie musisz rezygnować z pysznych wypieków. Idealną opcją, kiedy najdzie cię ochota na słodkie będzie fit ciasto drożdżowe. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne.

Możesz je upiec bez żadnych dodatków lub z serem, jabłkami i śliwkami. Alternatywnie, możesz zrobić fit drożdżówki, które sprawdzą się na śniadanie oraz jako przekąska do pracy lub w podróż. 

Spis treści:

  1. Jak zrobić dobre fit ciasto drożdżowe?
  2. Fit ciasto drożdżowe
  3. Fit ciasto drożdżowe z jabłkami
  4. Fit ciasto drożdżowe ze śliwkami
  5. Fit ciasto drożdżowe z serem

Jak zrobić dobre fit ciasto drożdżowe?

Aby zrobić idealne fit ciasto drożdżowe przestrzegaj kilku ważnych zasad:

  • upewnij się, że drożdże są świeże — stare nie będą tak wyrastać;
  • używaj ciepłego mleka — przyspiesza proces fermentacji;
  • zamiast białego cukru użyj naturalnych zamienników np. erytrytolu lub ksylitolu;
  • ostrożnie odmierzaj składniki — złe proporcje wpłyną na jakość ciasta;
  • unikaj dodawania dużej ilości drożdży — może urosnąć zbyt szybko i tym samym straci swoją strukturę;
  • do fit ciasta drożdżowego możesz użyć świeżych lub suchych drożdży;
  • dokładnie wyrabiaj ciasto — im bardziej elastyczne, tym lepiej wyrośnie. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać go zbyt długo.

Fit ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
  • 1/2 szklanki chudego mleka,
  • 25 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzej.
  2. Do letniego mleka dodaj suche drożdże, ksylitol, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Fit ciasto drożdżowefot. Fit ciasto drożdżowe/Adobe Stock, Eugeniusz Dudziński

Fit ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
  • 1/2 szklanki chudego mleka,
  • 25 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • 2 duże jabłka.

Sposób przygotowania:

  1. Fit ciasto drożdżowe przygotuj według przepisu powyżej.
  2. Przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
  3. Pokrój jabłko w kostkę lub w plasterki i wgnieć w ciasto.
  4. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 40 minut.

Fit ciasto drożdżowe z jabłkamifot. Fit ciasto drożdżowe z jabłkami/Adobe Stock, Olo

Fit ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
  • 1/2 szklanki chudego mleka,
  • 25 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • 100 g wydrylowanych śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto drożdżowe przygotuj według przepisu powyżej.
  2. Przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
  3. Połówki śliwek wgnieć w ciasto.
  4. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 40 minut.

Fit ciasto drożdżowe ze śliwkamifot. Fit ciasto drożdżowe ze śliwkami/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Fit ciasto drożdżowe z serem

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
  • 1/2 szklanki chudego mleka,
  • 25 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • 300 g chudego twarogu. 

Sposób przygotowania:

  1. Fit ciasto drożdżowe przygotuj według przepisu powyżej.
  2. Przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
  3. W miseczce rozgnieć ser i dodaj łyżeczkę słodzika.
  4. Ser połóż na wierzch lub wymieszaj ciastem drożdżowym.
  5. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 40 minut.

Fit ciasto drożdżowe z seremfot. Fit ciasto drożdżowe z serem/iStock by Getty Images/ Angelika Heine

Czytaj także:
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit ciasto marchewkowe - 5 pysznych i dietetycznych przepisów na zdrowe ciasta z marchewką
Pyszne i wilgotne FIT ciasta z cukinii: czekoladowe i cynamonowe. Sprawdzone przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA