POLECAMY

Dietetyczne drożdżowe ciasto - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Ciasto dla osób dbających o linię? A dlaczego niby nie?! Oczywiście pod warunkiem, że nie jest to bakaliowy przekładaniec z karmelową masą i czekoladową polewą.

Ciasto dla osób dbających o linię? A dlaczego niby nie?! Oczywiście pod warunkiem, że nie jest to bakaliowy przekładaniec z karmelową masą i czekoladową polewą.

Ciasto drożdżowe jest najbardziej dietetycznym ciastem z wszystkich możliwych. Jest lekkostrawne i ma stosunkowo mało kalorii, bo cienki kawałek ciasta bez żadnych dodatków to tylko ok. 100 kcal (dla porównania: kawałek sernika wiedeńskiego z polewą to aż 340 kcal).

Lekka kuchnia We-Dwoje.pl - Dietetyczne drożdżowe ciastoSkładniki potrzebne do przyrządzenia:

    • 250 g mąki 
    • 3 żółtka
    • ¾ szklanki chudego mleka
    • 20 g drożdży
    • 50 g masła
    • 7 łyżek cukru (ewentualnie słodzik)
    • szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:

    Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka, cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Wyrabiać dokładnie kilka minut, by ciasto było puszyste. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

    Warto od czasu do czasu skusić się na niskokaloryczne słodycze. Pozwolą one choć na chwilę zapomnieć o diecie, nie przybierając przy tym na wadze.

    A wiecie jaką skarbnicą zdrowia jest drożdżówka? Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, łagodzą objawy stresu oraz wpływają na dobry nastrój. Poza tym pełno w niej sodu, potasu, zawiera magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan. Drożdżowe ciasto obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację. Tak więc - na zdrowie!

    SKOMENTUJ
    KOMENTARZE (19)
    /3 lata temu
    przepis do dupy
    /4 lata temu
    Już poprzedniczka napisała, co powinno się dodać do dietetycznego ciasta. Też tak uważam. Nie wiem po co w dietetycznym cieście gruba warstwa obrzydliwego pseudolukru z cukru i wody. Fuuuj
    /4 lata temu
    To z soku z cytryny lukier i cukru pudru downie ty .
    POKAŻ KOMENTARZE (16)