fit ciasto drożdżowe fot. Adobe Stock

Dietetyczne drożdżowe ciasto - przepis na fit ciasto drożdżowe

Bakaliowy przekładaniec z karmelową masą i czekoladową polewą to fit ciasto drożdżowe. Kawałek to jedynie 100 kcal.
Marta Kosakowska / 13.10.2020 10:18
fit ciasto drożdżowe fot. Adobe Stock

Ciasto drożdżowe jest najbardziej dietetycznym ciastem z wszystkich możliwych. Jest lekkostrawne i ma stosunkowo mało kalorii, bo cienki kawałek ciasta bez żadnych dodatków to tylko około 100 kcal (dla porównania: kawałek sernika wiedeńskiego z polewą to aż 340 kcal).

Przepis na dietetyczne ciasto drożdżowe

Składniki na dietetyczne ciasto drożdżowe:

    • 250 g mąki,
    • 3 żółtka,
    • ¾ szklanki chudego mleka,
    • 20 g drożdży,
    • 50 g masła,
    • 7 łyżek ksylitolu,
    • szczypta soli.

    Sposób przygotowania fit ciasta drożdżowego:

    1. Mleko lekko podgrzej.
    2. Dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło, żółtka, cukier.
    3. Gdy zaczyn urośnie, wlej go do miski i wyrób ciasto.
    4. Wyrabiaj kilka minut, by ciasto było puszyste.
    5. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
    6. Ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Piecz około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

    Więcej przepisów na fit ciasta:
    Fit ciasto - 5 najlepszych przepisów na dietetyczne ciasta
    Ciasto dyniowe fit w 3 odsłonach: bez cukru, z jabłkami lub z kremem kokosowym