Będąc na diecie odchudzającej, nie musisz rezygnować z pysznych wypieków. Idealną opcją, kiedy najdzie cię ochota na słodkie będzie fit ciasto drożdżowe. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne.
Możesz je upiec bez żadnych dodatków lub z serem, jabłkami i śliwkami. Alternatywnie, możesz zrobić fit drożdżówki, które sprawdzą się na śniadanie oraz jako przekąska do pracy lub w podróż.
Spis treści:
- Jak zrobić dobre fit ciasto drożdżowe?
- Fit ciasto drożdżowe
- Fit ciasto drożdżowe z jabłkami
- Fit ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Fit ciasto drożdżowe z serem
Jak zrobić dobre fit ciasto drożdżowe?
Aby zrobić idealne fit ciasto drożdżowe przestrzegaj kilku ważnych zasad:
- upewnij się, że drożdże są świeże — stare nie będą tak wyrastać;
- używaj ciepłego mleka — przyspiesza proces fermentacji;
- zamiast białego cukru użyj naturalnych zamienników np. erytrytolu lub ksylitolu;
- ostrożnie odmierzaj składniki — złe proporcje wpłyną na jakość ciasta;
- unikaj dodawania dużej ilości drożdży — może urosnąć zbyt szybko i tym samym straci swoją strukturę;
- do fit ciasta drożdżowego możesz użyć świeżych lub suchych drożdży;
- dokładnie wyrabiaj ciasto — im bardziej elastyczne, tym lepiej wyrośnie. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać go zbyt długo.
Fit ciasto drożdżowe
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
- 1/2 szklanki chudego mleka,
- 25 g suchych drożdży,
- 4 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzej.
- Do letniego mleka dodaj suche drożdże, ksylitol, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
fot. Fit ciasto drożdżowe/Adobe Stock, Eugeniusz Dudziński
Fit ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
- 1/2 szklanki chudego mleka,
- 25 g suchych drożdży,
- 4 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli,
- 2 duże jabłka.
Sposób przygotowania:
- Fit ciasto drożdżowe przygotuj według przepisu powyżej.
- Przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
- Pokrój jabłko w kostkę lub w plasterki i wgnieć w ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 40 minut.
fot. Fit ciasto drożdżowe z jabłkami/Adobe Stock, Olo
Fit ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
- 1/2 szklanki chudego mleka,
- 25 g suchych drożdży,
- 4 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli,
- 100 g wydrylowanych śliwek.
Sposób przygotowania:
- Ciasto drożdżowe przygotuj według przepisu powyżej.
- Przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
- Połówki śliwek wgnieć w ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 40 minut.
fot. Fit ciasto drożdżowe ze śliwkami/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Fit ciasto drożdżowe z serem
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 żółtka z jajek z wolnego wybiegu rozm. M,
- 1/2 szklanki chudego mleka,
- 25 g suchych drożdży,
- 4 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli,
- 300 g chudego twarogu.
Sposób przygotowania:
- Fit ciasto drożdżowe przygotuj według przepisu powyżej.
- Przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
- W miseczce rozgnieć ser i dodaj łyżeczkę słodzika.
- Ser połóż na wierzch lub wymieszaj ciastem drożdżowym.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 40 minut.
fot. Fit ciasto drożdżowe z serem/iStock by Getty Images/ Angelika Heine
Czytaj także:
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit ciasto marchewkowe - 5 pysznych i dietetycznych przepisów na zdrowe ciasta z marchewką
Pyszne i wilgotne FIT ciasta z cukinii: czekoladowe i cynamonowe. Sprawdzone przepisy