Fit placki z jabłkami to dobra alternatywa dla tradycyjnych placków. Bogate są w pożywne składniki i mają mało kalorii, dzięki czemu możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem, dbając jednocześnie o zdrowie i sylwetkę. Dodają energii, zapewniają uczucie sytości na długo oraz szybko zaspokajają ochotę na słodkie.
Aromatyczne fit placki z jabłkami przygotujesz m.in. na kefirze, na naturalnym gęstym jogurcie, z twarogiem lub z dodatkiem odżywki białkowej.
Spis treści:
- Jak zrobić pyszne fit placki z jabłkami?
- Z czym podawać fit placki z jabłkami?
- Fit placki z jabłkami na kefirze
- Fit placki z jabłkami na jogurcie
- Fit placki z jabłkami bez jajek
- Fit placki z jabłkami z piekarnika z twarogiem
- Proteinowe fit placki z jabłkami
Jak zrobić pyszne fit placki z jabłkami?
Oto kilka wskazówek, dzięki którym uzyskasz pyszne fit placki z jabłkami:
- do placków świetnie sprawdzą się takie odmiany jabłek jak: Ligol, Champion, Delikates, Szara Reneta, Piros, Antonówka, Lobo lub Papierówki;.
- jabłka możesz pokroić w kostkę, w plastry lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach;.
- stosuj naturalne słodziki np. erytrytol, ksylitol, stewia, maltitol;
- wybieraj jajka z wolnego wybiegu;
- przed smażeniem upewnij się, że patelnia jest dobrze rozgrzana;
- wzbogać smak placków dodając ekstrakt waniliowy, szczyptę cynamonu lub kardamonu;
- możesz również dodać siemię lniane, nasiona chia lub nasiona słodkiej bazylii;
- jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, wybieraj mąkę kukurydzianą lub ryżową.
Z czym podawać fit placki z jabłkami?
Fit placki z jabłkami możesz jeść solo lub z dodatkami. Wtedy jednak ich kaloryczność będzie większa. Oto kilka propozycji:
- polane jogurtem naturalnym/skyrem/kvargiem lub jogurtem proteinowym i udekorowane świeżymi owocami np. malinami, borówkami, figami, kiwi, plasterkami banana;
- polane miodem, syropem daktylowym lub klonowym i posypane pokruszonymi orzechami;
- posmarowane masłem orzechowym lub dżemem/konfiturą bez cukru;
- posypane zmielonym erytrytolem;
- z gałką lodów proteinowych.
Fit placki z jabłkami na kefirze
Składniki:
- 200 g mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 250 ml kefiru,
- 3 jajka z wolnego wybiegu rozmiar M,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka ksylitolu.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski.
- Dodaj proszek do pieczenia, ksylitol, kefir oraz żółtka i wymieszaj.
- Zetrzyj jabłka na tarce i dodaj do ciasta.
- Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ciastem.
- Fit placki smaż na beztłuszczowej patelni, aż się zarumienią.
fot. Fit placki z jabłkami na kefirze/iStock by Getty Images/DevMarya
Fit placki z jabłkami na jogurcie
Składniki:
- 5 łyżek kremowego jogurtu naturalnego lub greckiego 0 %,
- 4 łyżki mąki migdałowej,
- łyżka erytrytolu,
- duże jabłko,
- jajko z wolnego wybiegu rozm. M,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj jabłko na tarce.
- Dodaj pozostałe składniki: mąkę, erytrytol, jajko oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię nałóż łyżkę ciasta i smaż na małym ogniu z obu stron.
fot. Fit placki z jabłkami na jogurcie/iStock by Getty Images/elenakor
Fit placki z jabłkami bez jajek
Składniki:
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 140 g mąki orkiszowej,
- 250 ml mleka 0,5 %,
- 2 łyżki ksylitolu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, ksylitol oraz sodę.
- Do masy dodaj mleko oraz starte jabłka i wymieszaj mikserem.
- Fit placki smaż na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru.
fot. Fit placki z jabłkami bez jajek/iStock by Getty Images/juefraphoto
Fit placki z jabłkami z piekarnika z twarogiem
Składniki:
- 300 g chudego twarogu,
- 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć twaróg widelcem.
- Dodaj jajko, ksylitol i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Przesiej mąkę i wymieszaj.
- Odstaw masę na ok. 15 minut.
- Uformuj kulki z ciasta, spłaszcz je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Fit placki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, przez ok. 20-25 minut.
- Jedz lekko ostudzone.
fot. Fit placki z jabłkami piekarnika z twarogiem/iStock by Getty Images/NoirChocolate
Proteinowe fit placki z jabłkami
Składniki:
- 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 100 ml mleka 0,5 %,
- 1,5 łyżki erytrytolu,
- 50 g mąki migdałowej/kokosowej,
- 30 g odżywki białkowej waniliowej/śmietankowej,
- kardamon.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj jabłka na tarce..
- Dodaj pozostałe składniki: mleko, odżywkę białkową, szczyptę kardamonu, mąkę, jajka oraz erytrytol i wymieszaj.
- Proteinowe fit placki z jabłkami smaż na lekko natłuszczonej patelni do zarumienia z obu stron.
fot. Proteinowe fit placki z jabłkami/iStock by Getty Images/lenakorzh
Czytaj także:
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki
Odrobina słodyczy bez wyrzutów sumienia: placki twarogowe fit w 4 wersjach
Fit naleśniki - 4 przepisy na dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej, pełnoziarnistej, kokosowej plus przepisy na fit farsz na słodko lub słono