Faszerowana cukinia z grilla - najlepszy przepis

faszerowana cukinia z grilla fot. Adobe Stock, timolina
Faszerowana cukinia z grilla może być przygotowana w wersji wege albo mięsnej. W obu przypadkach smakuje doskonale i świetnie sprawdza się nie tylko na majówkę i sezon grillowy, ale także na co dzień, jeśli masz w domu elektryczny grill. Zobacz, jak przygotować soczyste cukinie nadziewane mięsem mielonym lub ryżem/kaszą.
/ 28.04.2022 11:53
faszerowana cukinia z grilla fot. Adobe Stock, timolina

Faszerowana cukinia z grilla smakuje doskonale i kojarzy się z rodzinnymi obiadami na świeżym powietrzu. Możesz ją przygotować nie tylko latem, ale kiedy chcesz — wystarczy, że kupisz grill elektryczny, którego możesz używać w domu. Zobacz, jak przygotować faszerowaną cukinię w wersji mięsnej i wege.

Spis treści:

  1. Faszerowana cukinia z grilla z mięsem mielonym
  2. Faszerowana cukinia z grilla wegetariańska

Faszerowana cukinia z grilla z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 duża grubsza cukinia,
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 3–4 łyżki tartej bułki,
  • 4–5 łyżek startego żółtego sera,
  • 5–6 łyżek marynowanych oliwek,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 1–2 ostre papryczki chili,
  • zioła prowansalskie,
  • sok z cytryny,
  • mielona słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj pod zimną wodą, odetnij końce i pokrój ukośnie na plastry grubości około 4 cm. Z plastrów cukinii wybierz łyżeczką miąższ z pestkami. Plastry cukinii skrop w środku sokiem z cytryny.
  2. Mielonkę wyjmij z osłonki, rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi na plasterki oliwkami, tartą bułką i startym żółtym serem.
  3. Farsz dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chili, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą.
  4. Przygotowanym nadzieniem napełnij plastry cukinii i ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut nad żarzącymi się węglami.

faszerowana cukinia z grilla z mięsemfot. Faszerowana cukinia z grilla z mięsem mielonym/Adobe Stock, Al

Faszerowana cukinia z grilla wegetariańska

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 200 g tartej mozzarelli,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • torebka ryżu lub kaszy jaglanej,
  • kilka pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • mielona słodka papryka,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki i włóż miąższ do miski. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Połówki cukinii także posyp solą i odstaw, aby puściły sok i lekko zmiękły.
  2. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę lub piórka i zeszklij na odrobinie oliwy. Następnie dodaj miąższ z cukinii i zalej pomidorami z puszki.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do patelni. Przykryj i duś przez ok. 10 minut, tak aby miąższ z cukinii zmiękł. Następnie zdejmij pokrywkę i podsmażaj, aż sos się zredukuje.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem.
  5. Ryż lub kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj do reszty farszu i dokładnie wymieszaj.
  6. Wydrążone połówki cukinii możesz wcześniej podpiec na grillu bez dodatków. Farsz wyłóż równomiernie do środka, posyp tartą mozzarellą i ułóż na grillu (na tacce lu folii). Grilluj, aż cukinia będzie miękka, a ser lekko się rozpuści. Możesz także zawinąć cukinie w folię aluminiową.

faszerowana cukinia z grilla wegefot. Faszerowana cukinia z grilla wegetariańska/Adobe Stock, superlaks

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2018.

Czytaj także:
7 błędów przy grillowaniu
Oryginalne sałatki na grilla
Pomidory z grilla

Redakcja poleca

REKLAMA