Faszerowana cukinia z grilla smakuje doskonale i kojarzy się z rodzinnymi obiadami na świeżym powietrzu. Możesz ją przygotować nie tylko latem, ale kiedy chcesz — wystarczy, że kupisz grill elektryczny, którego możesz używać w domu. Zobacz, jak przygotować faszerowaną cukinię w wersji mięsnej i wege.
Spis treści:
Faszerowana cukinia z grilla z mięsem mielonym
Składniki:
- 1 duża grubsza cukinia,
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego,
- 1 cebula,
- 3–4 łyżki tartej bułki,
- 4–5 łyżek startego żółtego sera,
- 5–6 łyżek marynowanych oliwek,
- 2–3 ząbki czosnku,
- 1–2 ostre papryczki chili,
- zioła prowansalskie,
- sok z cytryny,
- mielona słodka papryka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj pod zimną wodą, odetnij końce i pokrój ukośnie na plastry grubości około 4 cm. Z plastrów cukinii wybierz łyżeczką miąższ z pestkami. Plastry cukinii skrop w środku sokiem z cytryny.
- Mielonkę wyjmij z osłonki, rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi na plasterki oliwkami, tartą bułką i startym żółtym serem.
- Farsz dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chili, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą.
- Przygotowanym nadzieniem napełnij plastry cukinii i ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut nad żarzącymi się węglami.
fot. Faszerowana cukinia z grilla z mięsem mielonym/Adobe Stock, Al
Faszerowana cukinia z grilla wegetariańska
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 200 g tartej mozzarelli,
- puszka krojonych pomidorów,
- torebka ryżu lub kaszy jaglanej,
- kilka pieczarek,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- mielona słodka papryka,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki i włóż miąższ do miski. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Połówki cukinii także posyp solą i odstaw, aby puściły sok i lekko zmiękły.
- W tym czasie pokrój cebulę w kostkę lub piórka i zeszklij na odrobinie oliwy. Następnie dodaj miąższ z cukinii i zalej pomidorami z puszki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do patelni. Przykryj i duś przez ok. 10 minut, tak aby miąższ z cukinii zmiękł. Następnie zdejmij pokrywkę i podsmażaj, aż sos się zredukuje.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem.
- Ryż lub kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj do reszty farszu i dokładnie wymieszaj.
- Wydrążone połówki cukinii możesz wcześniej podpiec na grillu bez dodatków. Farsz wyłóż równomiernie do środka, posyp tartą mozzarellą i ułóż na grillu (na tacce lu folii). Grilluj, aż cukinia będzie miękka, a ser lekko się rozpuści. Możesz także zawinąć cukinie w folię aluminiową.
fot. Faszerowana cukinia z grilla wegetariańska/Adobe Stock, superlaks
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2018.
Czytaj także:
7 błędów przy grillowaniu
Oryginalne sałatki na grilla
Pomidory z grilla