Grillowana cukinia fot. Adobe Stock

Najlepszy przepis na cukinię grillowaną!

Zamiast mielonki można dodać doprawione na ostro podsmażone mielone mięso z indyka
/ 23.03.2018 21:53
Grillowana cukinia fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 25 min

Składniki dla 4 osób:
- 1 duża grubsza cukinia
- 30 dag mielonki drobiowej
- 1 cebula
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 4–5 łyżek startego żółtego sera
- 5–6 łyżek marynowanych oliwek
- 2–3 ząbki czosnku
- 1–2 ostre papryczki chili
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Cukinię umyj pod zimną wodą, odetnij końce i pokrój ukośnie na plastry grubości około 4 cm. Z plastrów cukinii wybierz
łyżeczką miąższ z pestkami. Plastry cukinii skrop w środku sokiem z cytryny.

2. Mielonkę wyjmij z osłonki, rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi na plasterki oliwkami, tartą bułką i startym żółtym serem. Farsz dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chili, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą.

3. Przygotowanym nadzieniem napełnij plastry cukinii i ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut nad żarzącymi się węglami.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>