dietetyczne przekąski fot. Adobe Stock, sveta_zarzamora

100 pomysłów na zdrowe dietetyczne przekąski poniżej 100 kcal

Dietetyczne przekąski, które możesz podjadać między posiłkami. Zobacz listę 100 propozycji poniżej 100 kcal, dzięki którym utrzymasz szczupłą sylwetkę. Jadaj je na co dzień bez wyrzutów sumienia lub podaj jako przekąski w trakcie imprezy.
Agata Bernaciak / 28.12.2021 11:12
dietetyczne przekąski fot. Adobe Stock, sveta_zarzamora

Pewnie często zdarza ci się podjadać między posiłkami... niezbyt zdrowe przekąski. Masz dość takich odstępstw od diety? Czas najwyższy zmienić ten nawyk. To bardzo ważne, bowiem wiele z nas zjada w formie podwieczorku czy drugiego śniadania ogrom kalorii, który nierzadko równa się... porządnemu obiadowi. 

Z tego powodu już teraz wydrukuj listę 100 przekąsek poniżej 100 kcal - wtedy będziesz mieć pewność, że nie popełnisz błędu w walce o szczupłe ciało.

Oto lista produktów, które stanowią doskonałą, dietetyczną przekąskę - są smaczne i sycą na długi czas. Poza klasycznymi przekąskami dozwolonymi na diecie znajdziesz tu  również "zakazane" przekąski, ale w takich ilościach, które nie zagrożą twojej figurze. Każda z naszych 100 propozycji nie przekracza 100 kcal. To idealna porcja na mały głód.

Dietetyczne przekąski do 100 kcal: 100 propozycji

  1. Świeży ananas - ok. 200 g
  2. Sałatka z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi - ok. 200 g
  3. Mała quesadilla z warzywami i serem cheddar - ok. 200 g
  4. Popcorn z mikrofalówki - ok. 1/2 szklanki
  5. Serek wiejski z melonem - ok. 200 g
  6. Migdały - ok. 10 szt.
  7. Łodyga selera naciowego posmarowana masłem orzechowym - 1 szt.
  8. Łodyga selera naciowego - do woli
  9. Kostki gorzkiej czekolady - 4 szt.
  10. Mandarynki - 3 szt.
  11. Papryka czerwona - 2 szt.
  12. Suche wafle ryżowe - 2 szt.
  13. Mały jogurt naturalny z borówkami - ok. 180 g
  14. Morele suszone - 4 szt.
  15. Rodzynki - 3 łyżki stołowe
  16. Kiwi - 3 szt.
  17. Kisiel własnej roboty o dowolnym smaku, bez dodatku cukru - szklanka ok. 250 ml
  18. Pestki dyni - 2 płaski łyżki stołowe
  19. Pestki słonecznika - 2 płaskie łyżki stołowe
  20. Brokuły gotowane na parze - 250 g
  21. Sucharki - 2 małe szt.
  22. Świeża marchew - 5 szt. średniej wielkości
  23. Banan - 1 szt.
  24. Jabłko - 1 duża szt. lub 2 małe szt.
  25. Sorbet owocowy - 2 kulki
  26. Arbuz pokrojony w kostkę - 2 szklanki
  27. Kolba kukurydzy bez dodatku soli i masła - 1 szt.
  28. Dmuchana pszenica zalana mlekiem i miodem - 2/3 szklanki
  29. Borówki - szklanka ok. 200 g
  30. Śliwki - 3 szt.
  31. Zamrożone winogrona - ok. 20 szt.
  32. Żurawina suszona - 4 płaskie łyżki stołowe
  33. Fasolka szparagowa gotowana na parze - ok. 250 g
  34. Truskawki - ok. 250 g
  35. Wędlina drobiowa posmarowana serkiem śmietankowym - ok. 3 plasterków
  36. Serek homogenizowany waniliowy - ok. 120 g
  37. Jajecznica z cebulką smażona bez dodatku tłuszczu - 2 jajka, 40 g cebuli
  38. Pełnoziarniste krakersy posypane startym serem żółtym i podpieczone - 3 szt.
  39. Preclowe paluszki - 6 szt.
  40. Pieczone jabłko z cynamonem - 1 szt.
  41. Pita z pszenicy durum z dodatkiem serka ricotta light i ulubionymi przyprawami - 1 szt.
  42. Odtłuszczone mleko zmiksowane z jagodami - 1 szklanka (ok. 200 ml)
  43. Marchew z hummusem - 2 szt. marchwi, 40 g hummusu
  44. Odtłuszczony jogurt grecki zmieszany z miodem - ok. 150 g
  45. Orzechy pistacjowe - 15 szt.
  46. Mały pieczony ziemniak w mundurku z sosem salsa własnej roboty - 1 szt.
  47. Zupa pomidorowa z warzywami - 200 ml 
  48. Łosoś wędzony zawijany z serkiem Philadelphia - ok. 60 g
  49. Grejpfrut - 1 szt.
  50. Sałatka z pomidorów i dymki - po 2 szt.
  51. Brzoskwinia - 2 szt.
  52. Kalafior gotowany na parze - 250 g
  53. Rzodkiewki - 3 pęczki
  54. Sałatka ze świeżego szpinaku z suszonymi figami z dodatkiem sosu balsamico - 200 g szpinaku, 4 szt. krojonych fig
  55. Grillowane w maśle szparagi - 4 szt.
  56. Morele - 3 szt.
  57. Sałatka z sałaty lodowej, czarnych oliwek, serka feta skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek - ok. 250 g
  58. Gotowana na parze brukselka - ok. 250 g
  59. Pieczarki duszone z dymką i odrobiną majonezu niskotłuszczowego - ok. 150 g
  60. Galaretka owocowa - ok. 150 g
  61. Gruszka - 1 duża szt.
  62. Herbatniki - 4 szt.
  63. Chrupkie pieczywo - 4 szt.
  64. Daktyle - 5 szt.
  65. Mały jogurt owocowy light - ok. 150 ml
  66. Granat - 1 szt.
  67. Sok warzywny - ok. 200 ml
  68. Orzechy włoskie - 5 szt.
  69. Pumpernikiel cienko posmarowany serkiem łososiowym - 1 kromka
  70. Ser żółty - 2 plasterki
  71. Ciastka zbożowe - 3 szt. (ok. 40 g)
  72. Melon - ok. 200 g
  73. Płatki owsiane zalane wrzątkiem - ok. 30 g
  74. Sok pomidorowy - 150 ml
  75. Tuńczyk w sosie własnym z odrobiną majonezu niskotłuszczowego zawijany w listek cykorii - ok. 50 g (3 szt.)
  76. Jajko na miękko z połową kromki pumpernikla - 1 szt. jajka, pumpernikiel ok. 20 g
  77. Kalarepa surowa - ok. 150 g
  78. Maca - 2 kromki
  79. Cukinia pieczona z czosnkiem - ok. 200 g
  80. Pieczony bakłażan z papryką żółtą - ok. 200 g
  81. Koktajl mleczny z dowolnymi owocami na bazie jogurtu naturalnego z otrębami - ok. 200 ml
  82. Szaszłyk z piersi z kurczaka, ananasem i cukinią - 1 duża szt. lub 2 małe szt.
  83. Chipsy marchwiowe lub bananowe - ok. 25 g
  84. Zupa krupnik z warzywami - ok. 200 ml
  85. Prażona kasza gryczana - ok. 50 g
  86. Pierogi leniwe - ok. 40 g
  87. Aronia świeża - 3 garście
  88. Kromka chleba razowego posmarowana awokado - ok. 25 g
  89. Batonik zbożowy bez czekolady - 1 szt.
  90. Pieczeń rzymska z jajkiem i natką pietruszki - ok. 50 g
  91. Talerz barszczu ukraińskiego z warzywami - ok. 200 ml
  92. Pieczony placek ziemniaczany z cukinią - ok. 70 g
  93. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem na bazie jogurtu naturalnego - 120 g
  94. Ryż dziki z jogurtem naturalnym, serem białym i cynamonem - ok. 70 g
  95. Mus jabłkowy bez cukru z cynamonem - ok. 120 g
  96. Kefir - ok. 150 ml
  97. 1/3 płata śledzia z marynowaną cebulką - ok. 35 g
  98. Szprotki w pomidorach - ok. 50 g
  99. Krewetki z grilla - ok. 100 g
  100. Mizeria z jogurtem naturalnym - ok. 150 g

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.11.2013