Grillowana papryka jest niezwykle aromatyczna. Jest idealna jako przystawka, dodatek do mięs, sałatek lub kanapek. Świetnie nadaje się również do marynowania w słoiku - w zalewie octowej albo oliwie z oliwek.
Spis treści:
- Grillowana papryka z oliwą
- Grillowana papryka z fetą
- Grillowana papryka z mozzarellą
- Grillowana papryka w oliwie
- Grillowana papryka w zalewie
Przepis na grillowaną paprykę z oliwą
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanej natką pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne, umyj i pokrój w paski.
- Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekaną pietruszką.
- W tak przygotowanej marynacie namocz papryki. Następnie przełóż je na folię aluminiową i zawiń.
- Paprykę w folii połóż na rozgrzanym grillu na około 20-25 minut.
Przepis na paprykę grillowaną z fetą
Składniki:
- papryka czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa,
- 200 g sera feta,
- 1 czerwona cebula,
- 8 łyżek oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- kolorowy pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz.
- Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Tak przygotowaną oliwą posmaruj każdą paprykę.
- Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziołami, odrobiną oliwy i dopraw do smaku pieprzem.
- Masą serową nadziej papryki. Na wierzchu ułóż pokrojoną w piórka cebulę i ponownie posmaruj oliwą czosnkową.
- Każdą połówkę papryki zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie. Piecz grillowaną paprykę przez 20 minut.
fot. Grillowana papryka/Adobe Stock
Przepis na grillowaną paprykę z mozzarellą
Skladniki:
- 4 papryki,
- 2 kulki sera mozzarella,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża bazylia do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekrój na ćwiartki. Bazylię drobno posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
- W miseczce wymieszaj oliwę z ziołami i przyprawami.
- Posmaruj ćwiartki papryk z jednej strony i piecz na grillu około 5 minut z każdej strony.
- Paprykę grillowaną zdejmij z rusztu.
- Podawaj ze startą mozzarellą i świeżą bazylią.
Przepis na grillowaną paprykę w oliwie
Składniki:
- 10 papryk czerwonych,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 ml oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- suszony tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Papryki oczyść i pokrój w paski. Natrzyj oliwą i ułóż na grillu (możesz ją również ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku).
- Piecz przez 10 minut, aż będą miały czarną skórkę.
- Paprykę włóż do miski z ciepłą wodą, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i odstaw na 12 godzin do lodówki.
- Papryki osącz i ułóż w słoikach.
- Podgrzej oliwę do temperatury 80 stopni C.
- Napełnij nią słoiki po brzegi i szczelnie zamknij.
- Odstaw w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.
Przepis na grillowaną paprykę w zalewie
Składniki:
- 10 papryk kolorowych,
- 200 g cukru,
- 1 litr wody,
- oliwa,
- 300 ml octu winnego,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Papryki oczyść, przekrój na ćwiartki i każdą z części posmaruj oliwą.
- Ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie i grilluj 5-7 minut, aż będą miały ciemną skórkę.
- Przełóż je do słoików.
- Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami.
- Gorącą zalewą zalej papryki i szczelnie zakręć słoiki.
- Pasteryzuj około 10 minut.
- Grillowana papryka w zalewie to doskonały dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, również pasztetów wegetariańskich.
Więcej przepisów na grillowane dania:
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem sosu tzatziki!
Roladki wieprzowe z grilla - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem papryki!
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!