Grillowana papryka - jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy

Grillowana papryka fot. Adobe Stock
Grillowana papryka może być przygotowana w całości, zawinięta w folię, albo w kawałkach kładziona bezpośrednio na rozgrzany ruszt.
Małgorzata Machnicka / 29.04.2021 12:20
Grillowana papryka fot. Adobe Stock

Grillowana papryka jest niezwykle aromatyczna. Jest idealna jako przystawka, dodatek do mięs, sałatek lub kanapek. Świetnie nadaje się również do marynowania w słoiku - w zalewie octowej albo oliwie z oliwek.

Spis treści:

  1. Grillowana papryka z oliwą
  2. Grillowana papryka z fetą
  3. Grillowana papryka z mozzarellą
  4. Grillowana papryka w oliwie
  5. Grillowana papryka w zalewie

Przepis na grillowaną paprykę z oliwą

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanej natką pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne, umyj i pokrój w paski.
  2. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekaną pietruszką.
  3. W tak przygotowanej marynacie namocz papryki. Następnie przełóż je na folię aluminiową i zawiń.
  4. Paprykę w folii połóż na rozgrzanym grillu na około 20-25 minut.

Przepis na paprykę grillowaną z fetą

Składniki:

  • papryka czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa,
  • 200 g sera feta,
  • 1 czerwona cebula,
  • 8 łyżek oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • kolorowy pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz.
  2. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Tak przygotowaną oliwą posmaruj każdą paprykę.
  3. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziołami, odrobiną oliwy i dopraw do smaku pieprzem.
  4. Masą serową nadziej papryki. Na wierzchu ułóż pokrojoną w piórka cebulę i ponownie posmaruj oliwą czosnkową.
  5. Każdą połówkę papryki zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie. Piecz grillowaną paprykę przez 20 minut.

papryka grillowana przepis
fot. Grillowana papryka/Adobe Stock

Przepis na grillowaną paprykę z mozzarellą

Skladniki:

  • 4 papryki,
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrój na ćwiartki. Bazylię drobno posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z ziołami i przyprawami.
  3. Posmaruj ćwiartki papryk z jednej strony i piecz na grillu około 5 minut z każdej strony.
  4. Paprykę grillowaną zdejmij z rusztu. 
  5. Podawaj ze startą mozzarellą i świeżą bazylią. 

Przepis na grillowaną paprykę w oliwie

Składniki:

  • 10 papryk czerwonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki oczyść i pokrój w paski. Natrzyj oliwą i ułóż na grillu (możesz ją również ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku). 
  2. Piecz przez 10 minut, aż będą miały czarną skórkę.
  3. Paprykę włóż do miski z ciepłą wodą, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i odstaw na 12 godzin do lodówki.
  4. Papryki osącz i ułóż w słoikach.
  5. Podgrzej oliwę do temperatury 80 stopni C. 
  6. Napełnij nią słoiki po brzegi i szczelnie zamknij.
  7. Odstaw w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Przepis na grillowaną paprykę w zalewie

Składniki:

  • 10 papryk kolorowych,
  • 200 g cukru,
  • 1 litr wody,
  • oliwa,
  • 300 ml octu winnego,
  • 4 liście laurowe, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki oczyść, przekrój na ćwiartki i każdą z części posmaruj oliwą. 
  2. Ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie i grilluj 5-7 minut, aż będą miały ciemną skórkę.
  3. Przełóż je do słoików.
  4. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami.
  5. Gorącą zalewą zalej papryki i szczelnie zakręć słoiki.
  6. Pasteryzuj około 10 minut.
  7. Grillowana papryka w zalewie to doskonały dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, również pasztetów wegetariańskich.

Więcej przepisów na grillowane dania:

Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!
Cevapcici - przepis na grilla
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!

Redakcja poleca

REKLAMA