Trzęsienie ziemi we Włoszech: nadzieja umiera ostatnia
Trzęsienie ziemi we Włoszech: nadzieja umiera ostatnia16 lat temu
O tragicznym trzęsieniu ziemi mającym miejsce parę dni temu we włoskiej Abruzji głośno jest w międzynarodowych mediach – jego ofiary śmiertelne wciąż rosną - w dniu 9 kwietnia, trzy dni po tragedii jest ich 279, a ziemia nie uspokoiła jeszcze swej niszczycielskiej furii i wciąż rejestrowane są wstrząsy. Czytaj więcej
Wariacje na temat jajka. Część 2.
Wariacje na temat jajka. Część 2.16 lat temu
Jajka mogą być także głównym składnikiem przepysznych deserów, które przypieczętują wielkanocne menu. Co powiecie na deser „Tiramisù” czy „Zabajone”? Czytaj więcej
Makijaż “Soft violet”
Makijaż “Soft violet”16 lat temu
Inspiracją do tego makijażu była budząca się do życia wiosna, delikatne barwy zaczerpnięte wprost z wiosennej przyrody: intensywny fiolet pierwszych fiołków, soczysta zieleń trawy, ciepła barwa słońca. Czytaj więcej
Wariacje na temat jajka. Część 1.
Wariacje na temat jajka. Część 1.16 lat temu
Jak wiadomo jajko to niezaprzeczalny król wielkanocnego stołu, którego absolutnie nie może na nim zabraknąć. Nie ma Wielkanocy bez jajka i odwrotnie. W tym krótkim kulinarnym cyklu przedstawię parę przepisów i pomysłów na niebanalne wielkanocne potrawy z jajkiem w roli głównej. Czytaj więcej
Kuchnia włoska: Spaghetti alla carbonara
Kuchnia włoska: Spaghetti alla carbonara16 lat temu
Danie to, tak proste i szybkie w przygotowaniu możemy porównać do naszej polskiej jajecznicy – gdy burczy w brzuchu i ma się ochotę na coś pożywnego i „na ciepło” Polak zrobi sobie jajecznicę, a Włoch, który bez makaronu żyć nie może – spaghetti alla carbonara. Czytaj więcej
Niech żyje kolor! - paznokciowe trendy na wiosnę i lato 2009
Niech żyje kolor! - paznokciowe trendy na wiosnę i lato 200916 lat temu
Paznokcie także domagają się wiosny! Na sezon wiosna – lato 2009 firmy kosmetyczne zgodnie lansują żywe, nasycone, odważne kolory lakierów do paznokci dodatkowo połyskujące niczym lustrzana tafla. Czytaj więcej
20 marca - Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa
20 marca - Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa16 lat temu
Dzień Bez Mięsa ( Meatout Day) powstał z myślą, aby choć na jeden dzień w roku zrezygnować z jedzenia mięsa, a co za tym idzie zabijania zwierząt na rzecz propagowania jadłospisu na bazie warzyw, owoców i zbóż, uczenia zdrowego trybu życia i diety wegetariańskiej jako przyjaznej dla organizmu człowieka. Czytaj więcej
Niskokaloryczne ciasta
Niskokaloryczne ciasta16 lat temu
Czy ciasta mogą być niskokaloryczne? Tak! Ale, przygotowując je należy tak dobrać surowce, z których będzie zrobione, aby już one same nie zawierały zbędnych kalorii. Czytaj więcej
Kuchnia włoska: Focaccia
Kuchnia włoska: Focaccia16 lat temu
Focaccia w prostych słowach to drożdżowy (ale istnieją też warianty bez drożdży), płaski placek na słono, w zależności od typu okraszony solą, rozmarynem, warzywami, oliwkami, serem itp. Ciasto przypomina to na pizzę. Czytaj więcej
Śniadanie po włosku
Śniadanie po włosku16 lat temu
Włoskie śniadanie to sama słodycz - składa się bowiem wyłącznie z produktów słodkich, bogatych w cukier, pobudzających uśpiony po nocy organizm do produkcji nowej energii. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA