Po raz pierwszy Dzień Bez Mięsa zorganizowany został w 1985 roku w Ameryce poprzez aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Ich celem było poinformowanie ludzi o zaletach prawidłowej diety wegetariańskiej i uświadomienie, jak ważne dla zdrowia są prawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe i nauka zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.
Jak podaje oficjalna strona organizacji www.meatout.org , Dzień Bez Mięsa obchodzi się hucznie w 50 stanach Ameryki poprzez takie inicjatywy jak: rozdawanie zdrowej żywności i ulotek informacyjnych, demonstracje przyrządzania wegetariańskich dań, odczyty, festiwale itp.
W tym roku Dzień Bez Mięsa obchodzimy już po raz 25-ty, a jego tegorocznym obchodom patronuje hasło: „Change Your Diet - Change the World!" czyli „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.
Nie bez powodu na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to bowiem dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a jak wiadomo wiosna to najlepszy czas w roku na zmianę diety, wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.
Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia mięsa?
Portal wegetarianie.pl podaje pięć najważniejszych powodów, dla których warto nie jeść mięsa.
Pierwszy z nich to etyka. Zwierzęta odczuwają ból, strach, cierpienie, a proces ich hodowli i uboju na pewno nie należy do humanitarnych.
Drugim powodem jest zdrowie. Najnowsze badania przekonują, że dieta oparta na zbyt dużym spożyciu mięsa prowadzi do chorób tarczycy, układu krążenia i nerwowego, nadciśnienia, nowotworów.
Mięso zwierząt hodowlanych, które najczęściej kupujemy, naszpikowane jest hormonami, antybiotykami i pestycydami, a nawet adrenaliną – hormonem stresu, na który zwierzęta hodowlane są o wiele bardziej narażone podczas ich obfitującego w stres życia i wydzielający się podczas ich zabijania.
Na trzecim miejscu wymienia się ochronę środowiska naturalnego. Potężne połacie lasów są wycinane i poświęcane na pastwiska służące hodowli zwierząt. Odchody zwierząt hodowlanych szacowane na setki miliony ton zanieczyszczają atmosferę szkodliwymi gazami.
Przemysł mięsny korzysta także z ¾ światowych zasobów wody pitnej.
Czwarty powód to głód na świecie. Czy wiesz o tym, że w dniu dzisiejszym na świecie żyje trzy razy więcej zwierząt hodowlanych niż ludzi? A obszary ziemi przeznaczone na uprawę roślin wystarczyłyby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Ziemi gdyby nie to, że 90% tych upraw przeznaczonych jest na paszę dla zwierząt hodowlanych?
Piąty powód to sama anatomia człowieka, która zdradza, że tak naprawdę człowiek nie jest mięsożerny, a owocożerny.
Czym zastąpić mięso w diecie?
Mięso jest bogate w białko, ale tak naprawdę nie jest to ten rodzaj białka jaki najlepiej przyswaja i trawi organizm ludzki. Oto parę przykładowych produktów żywnościowych bogatych w białko, którymi z powodzeniem można zastąpić mięso:
- warzywa strączkowe (fasola, groch, bób itp.),
- grzyby (boczniaki, pieczarki, grzybki shiitake),
- kiełki,
- soja (w tym twarożek tofu),
- sezam (w tym pasta sezamowa tahini),
- soczewica,
- orzechy,
- nieprzetworzone ziarna zbóż.
Anna Łyczko Borghi