ZUPA DYNIOWA: zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i inne

Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na sycące i kolorowe danie, które możemy serwować przez całą jesień – sprawdź nasze przepisy na tą idealną!
Sylwia Kazimierczuk / 06.09.2018 11:53
Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa dyniowa przygotowywana na bazie puree lub surowej dyni jest ciekawym pomysłem na obiad. Doprawiona startym imbirem, chili lub świeżo zmielonym pieprzem to klasyczna wersja wytrawna. Z dodatkiem mleka kokosowego, miodu lub śmietanki kremówki przypadnie do gustu najmłodszym. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą zupę dyniową!

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Oto składniki na zupę dyniową z mlekiem kokosowym:

  • pół szklanki mleka kokosowego
  • średnia cebula
  • czosnek
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • puree z dyni
  • pestki dyni

Jak zrobić zupę dyniową z mlekiem kokosowym?

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Przełóż do dużego garnka i wlej wywar warzywny.
  3. Następnie wlej puree z dyni i dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotuj całość przez 20 minut i dolej mleko kokosowe.
  5. Na koniec podpraż pestki dyni i serwujemy z zupą dyniową tuż przed podaniem. Tak przygotowaną zupę możemy również podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jak uratować zupę z dyni, gdy jest gorzka?

Najczęstszym powodem tego, ze zupa jest nieapetyczna j gorzka jest nieodpowiednie oczyszczenie i obranie warzywa. Użycie surowej i poddanej gotowaniu w wodzie sprawia, że uzyskujesz mdły i bardzo płytki smak. Wystarczy dokładnie ja przemyć i upiec w piekarniku na złoty kolor. Obróbka cieplna uaktywni naturalny cukier oraz karmelizację, która nada niepowtarzalnego aromatu potrawie.

Miód- lipowy lub wielokwiatowy powinien być płynny. Po zmiksowaniu stopniowo dolewaj i sprawdzaj na bieżąco słodycz dania

Zielone warzywa- seler naciowy lub pietruszka dobrze sprawdzą się także jako zagęszczacz zupy. Wystarczy je podpiec i dodać zmiksowane do całości

Pomidory- ich kwasowość oraz jednocześnie słodycz sprawia, ze gorycz szybko znika. Wystarczy podsmażyć lub poddusić kilka pomidorów pokrojonych w kostkę i przełożyć do dania

Jak zagęścić zupę?

Puree ziemniaczane- wystarczy ugotować i zagnieść ziemniaki z odrobiną mleka lub śmietanki. Stopniowo wlej zupę dyniową i wymieszaj. Przelej mieszankę do dania i zmiksuj

Mleko kokosowe- ten słodki dodatek jest używany w daniach tajskich do zagęszczenia lub złagodzenia ostrości potrawy. Dodatkowo podkreśla słodycz dyni

Beszamel- kremowy sos na bazie mąki i mleka wlej partiami do zupy tak, aby nie powstały grudki, ale gładki i gęsty sos

Mąka kukurydziana- lub skrobia kukurydziana działa podobnie jak mąka ziemniaczana. Wystarczy połączyć z płynem, zmieszać i wlać do reszty i zagotować

Jak doprawić zupę z dyni?

Pieprz cayenne- jeżeli przygotowujesz zupę z dyni na ostro, to główny składnik, który podkreśli smak. Wyważysz go mleczkiem kokosowym oraz sokiem z limonki

Szafran- nadaje głębokiego koloru i wzmacnia orzechowy, lekko gorzki smak (dlatego nie wolno przesadzać!). Wystarczą 2-3 nitki przyprawy, aby zabarwić porcję na 4 osoby

Rozmaryn- gałązkę świeżego (suszony nie ma tych samych właściwości) włóż razem z dynią i oliwą z oliwek do nagrzanego piekarnika i upiecz. Olejki eteryczne w nim zawarte uwolnią się i po zmiksowaniu nadadzą zupie wyrazisty, charakterystyczny smak

Kumin- stosowany zwłaszcza w kuchni indyjskiej w curry oraz innych daniach z chili w roli głównej. Wystarczy połączyć go ze skórką z cytryny, kardamonem i cynamonem

Bazylia- ziołowy, łagodny smak uzyskasz poprzez jej dodatek. Wystarczy pamiętać, żeby doprawić nią pod koniec gotowania, aby nie stracić jej walorów

Ocet balsamiczny- zupa krem z dyni z dodatkiem prażonych pestek dyni lub orzechów idealnie komponuje się z ciemnym octem pochodzącym z Włoch. Dodaje kwasowości i balansuje słodycz zupy

Zupa dyniowa z imbirem

Oto składniki na zupę dyniową z imbirem:

  • dynia
  • 3 szalotki
  • 3 cm imbiru
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • litr bulionu warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu
  • limonka

Jak zrobić zupę dyniową z imbirem?

  1. Dokładnie obierz dynię i wydrąż pestki i miąższ.
  2. Posiekaj drobno szalotki i podsmaż razem ze startym imbirem.
  3. Pokrój drobno dynię i przełóż do dużego garnka.
  4. Zalej wywarem i gotuj przez 20 minut do miękkości.
  5. Dopraw solą, pieprzem oraz chili.
  6. Całość zmiksuj na gładko i serwuj z posiekanym szczypiorkiem.
  7. Spryskaj sokiem z cytryny i ścieramy skórkę. Tak przyrządzona zupa dyniowa to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację.

Zupa dyniowa na słodko

Oto składniki na zupę dyniową na słodko:

  • 3 łyżki masła
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • liście laurowe
  • wywar warzywny
  • puree z dyni
  • śmietana kremówka
  • sok z limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru

Jak zrobić zupę dyniową na słodko?

  1. Rozpuść masło w rozgrzanym garnku.
  2. Podsmaż cebulę przez około 5 minut do miękkości.
  3. Dolej puree z dyni, wywar warzywny oraz sok z limonki.
  4. Dopraw liśćmi laurowymi, solą, pieprzem oraz brązowym cukrem. Gotuj przez 20 minut.
  5. Na koniec dolej śmietanę kremówkę. Tak przygotowaną zupę możemy podawać z dodatkiem grzanek czosnkowych lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz też:
68 sprawdzonych sposobów na dynię! Sprawdź, jak zrobić ją inaczej! 30 pomysłów na doskonałą zupę krem! Wykorzystaj nasze przepisy!
 

Redakcja poleca

REKLAMA