Zupa krem przyrządzana na bazie warzyw z dodatkiem owoców to ciekawa propozycja pierwszego dania, które idealnie syci i jest źródłem błonnika pokarmowego. Możemy użyć warzyw korzeniowych, takich jak marchew, seler lub pietruszka a także słodkiej dyni czy roślin strączkowych, jak groszek. Do dekoracji i podkreślenia smaku zupy krem warto dorzucić podprażone pestki dyni lub słonecznika.
Zupa krem z buraków: przepis
Oto składniki na zupę krem z buraków:
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 3 szklanki wywaru drobiowego
- szklanka wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 buraki podłużne
- 2 ziemniaki
- liście laurowe
- 3 łyżki śmietany
Jak zrobić zupę krem z buraków?
Rozgrzewamy oliwę z oliwek w rondlu i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę przez około 3 minuty. Dolewamy wywar i resztę składników do rondla. Gotujemy całość przez około 20 minut. Gdy całość zmięknie i ostygnie miksujemy na gładkie puree za pomocą blendera. Tak przygotowaną zupę krem dekorujemy śmietaną. Chcąc urozmaicić danie możemy podprażyć pestki dyni lub słonecznika i dodać do całości.
Zupa krem z zielonego groszku: przepis
Oto składniki na zupę krem z zielonego groszku:
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 szklanki wywaru drobiowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opakowanie mrożonego groszku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?
Rozgrzewamy oliwę z oliwek w rondlu i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę. Smażymy przez około 5 minut. Dolewamy wywar, szczyptę soli, pieprzu i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy zielony groszek i gotujemy przez 8 minut. Całość miksujemy na gładką masę, gdy tylko ostygnie. Tak przygotowana zupa krem może być podawana również z pieczonymi grzankami lub podprażonymi nasionami słonecznika.
Zupa krem z białych warzyw: przepis
Oto składniki na zupę krem z białych warzyw:
- puszka kukurydzy
- pół główki selera
- pół kalafiora
- pęczek białych szparagów
- średnia cebula
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- pół szklanki wody
- szczypta kminu
- łyżka mąki
Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?
Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Dokładnie oczyszczamy i obmywamy warzywa. Kroimy na drobną kostkę seler, kalafior, szparagi i podsmażamy również na maśle. Dorzucamy kukurydzę. Do garnka wlewamy mleko, wodę i doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy przez 20 minut do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy całość blenderem. Tak przygotowaną zupę krem podajemy z podprażonymi orzechami.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl