Zupa-krem z dyni na słodko - jesienny przepis

Zupę z dyni można zrobić zarówno na słono jak i na słodko - dziś prezentujemy wersję słodką, wzbogaconą o... miód i orzechy włoskie. Zupę dodatkowo zagęszczamy ryżem, chociaż można zrobić to także za pomocą makaronu.
/ 23.10.2013 11:05

Zupa z dyni

Zupa-krem z dyni na słodko

Składniki:

  • 1 kg dyni (miąższu)
  • 200 g ryżu białego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 litr mleka

Wykonanie:

Miąższ pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj płynny miód, kiedy zmięknie - przetrzyj przez sito. Dolej mleko oraz szczyptę soli, imbiru i cynamonu. Jeśli zupa nie jest wystarczająco słodka, można dodać więcej miodu lub cukier brązowy (ew. cukier wanilinowy). Ryż ugotuj i odcedź. Nakładaj ryż na talerze i zalewaj gorącą zupą i posyp orzechami.

Zobacz także: Przepis na egipski deser z dyni

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)