Zupa z dyni Magdy Gessler fot. Adobe Stock

Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie

Przepis na zupę z dyni Magdy Gessler z książki „Kuchnia moja pasja” i różni się od klasycznego - sercem jest oczywiście dynia, lecz z dodatkiem śmietany kremówki, sera gruyer lub radamer, a bulion musi być drobiowy.
Weronika Kwaśniak / 11.09.2020 12:44
Zupa z dyni Magdy Gessler fot. Adobe Stock

Składniki na zupę z dyni Magdy Gessler:

  • 1 duża dorodna dynia,
  • bagietka,
  • pół litra śmietany kremówki,
  • pół kilo sera gruyer lub radamer,
  • litr bulionu z kurczaka,
  • sól, pieprz cayenne,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i oczyść z pestek i włókien. Miąższ wydrąż i pokrój w kwadraty.
  2. Bagietkę i ser również pokrój w kostkę. W wydrążonej dyni ułóż warstwami bagietkę, miąższ z dyni i ser. Całość dania zalej śmietaną.
  3. Dynię przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 2h w 180°C do momentu, aż dynia będzie miękka. Zmiksuj całość prócz „formy” dyni.
  4. Dodaj litr bulionu z kurczaka i gałkę muszkatołową do smaku lub odrobinę pieprzu cayenne. Możesz ją też robić w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Na zlecenie Edipresse - Magda Gessler, "Kuchnia moja pasja" , Edipresse Książki, 2005. Pierwotnie opublikowany 07.07.2005.