Składniki na zupę z dyni Magdy Gessler:
- 1 duża dorodna dynia,
- bagietka,
- pół litra śmietany kremówki,
- pół kilo sera gruyer lub radamer,
- litr bulionu z kurczaka,
- sól, pieprz cayenne,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i oczyść z pestek i włókien. Miąższ wydrąż i pokrój w kwadraty.
- Bagietkę i ser również pokrój w kostkę. W wydrążonej dyni ułóż warstwami bagietkę, miąższ z dyni i ser. Całość dania zalej śmietaną.
- Dynię przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 2h w 180°C do momentu, aż dynia będzie miękka. Zmiksuj całość prócz „formy” dyni.
- Dodaj litr bulionu z kurczaka i gałkę muszkatołową do smaku lub odrobinę pieprzu cayenne. Możesz ją też robić w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Na zlecenie Edipresse - Magda Gessler, "Kuchnia moja pasja" , Edipresse Książki, 2005. Pierwotnie opublikowany 07.07.2005.
Zobacz inne przepisy z dynią: Ciasto dyniowo-daktylowe - przepis
Dynia marynowana - przepis video
Pikantna zupa z dyni - przepis
Ciasto z dyni - przepis video
Jak pokroić dynię?
Dynia marynowana - przepis video
Pikantna zupa z dyni - przepis
Ciasto z dyni - przepis video
Jak pokroić dynię?