Soczyście zielona i kremowa - sprawdź przepisy na pastę z awokado

Pasta z awokado to doskonały dodatek do kanapek lub kremowa przystawka do chrupiących warzyw – sprawdź nasze przepisy!

/ 6 miesięcy temu
Soczyście zielona i kremowa - sprawdź przepisy na pastę z awokado fot. Fotolia

Pasta z awokado przygotowana na bazie zwykłego lub odmiany Hass jest kremowym dodatkiem, który idealnie pasuje do chrupiących przystawek. Z jajkami, posiekanym pomidorem lub w wersji fit ciekawie prezentuje się podana na krakersach. Sprawdź nasze przepisy na pastę z awokado!

Pasta z awokado i jajek: przepis

Oto składniki na pastę z awokado i jajek:

  • 2 awokado
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka w proszku
  • sok z cytryny

Jak zrobić pastę z awokado i jajek?

Gotujemy jajka we wrzącej i osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki. Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Jajka kroimy w drobną kostkę. Awokado zgniatamy widelcem tworząc delikatną i gładką pastę. Mieszamy z wcześniej pokrojonym jajkiem i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastę z awokado możemy serwować zarówno do kanapek, jak i na krakersach w formie przystawki.

Pasta z awokado fit: przepis

Oto składniki na pastę z awokado fit:

  • 2 awokado
  • sok z limonki
  • pomidor
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku
  • posiekana pietruszka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta kminu mielonego

Jak zrobić pastę z awokado fit?

Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Wyciskamy sok z połowy limonki. Pomidor kroimy w drobną kostkę. Siekamy czosnek razem z pietruszką. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Awokado zgniatamy na gładką pastę. Wszystko doprawiamy kuminem, solą, szczyptą pieprzu i jogurtem greckim. Tak przyrządzoną pastę z awokado możemy serwować w formie przystawki lub jako dodatek śniadaniowy.

Pasta z awokado do chleba: przepis

Oto składniki na pastę z awokado do chleba:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżka ketchupu
  • łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę z awokado do chleba?

Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Zgniatamy widelcem na gładką i kremową masę. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Przeciskamy czosnek przez praskę. Dorzucamy ocet balsamiczny i ketchup. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyrządzoną pastę z awokado możemy serwować z dodatkiem krakersów, chrupiących warzyw lub na kanapkę.

Sprawdź inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)