Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 awokado (bardzo dojrzałe)
- łyżeczka soku z cytryny
- listki świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 5 łyżek serka śmietankowego (twarogowego)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Umyj awokado i przekrój je na pół. Wydrąż, wyjmując pestkę.
2. Wydrąż łyżeczką miąższ.
3. Miąższ włóż do naczynia. Skrop go sokiem cytrynowym i oliwą.
4. Dodaj serek śmietankowy i rozgniataj masę widelcem, aż nabierze jednolitego koloru.
5. Posiekaj bazylię i czosnek.
6. Dodaj je do pasty.
7. Dopraw według uznania solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
8. Najlepiej podawać z pieczywem lub czipsami.
2. Wydrąż łyżeczką miąższ.
3. Miąższ włóż do naczynia. Skrop go sokiem cytrynowym i oliwą.
4. Dodaj serek śmietankowy i rozgniataj masę widelcem, aż nabierze jednolitego koloru.
5. Posiekaj bazylię i czosnek.
6. Dodaj je do pasty.
7. Dopraw według uznania solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
8. Najlepiej podawać z pieczywem lub czipsami.