Składniki:
- 2,5 szklanki suchej kaszy gryczanej (niepalonej),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka ulubionych ziaren.
Przygotowanie:
Chleb bezglutenowy to podstawa dla osób na diecie bezglutenowej które nie chcą rezygnować z pieczywa do śniadania. Chociaż większość produktów dedykowanych dla osób, które nie spożywają glutenu jest o wiele droższych od tych tradycyjnych, nasz sposób z pewnością nie naruszy domowego budżetu.
Nasz chleb bezglutenowy jest również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wartości odżywcze kaszy gryczanej, która jest głównym składnikiem tego chleba, z pewnością pomogą ci się do niego przekonać! Oprócz niej, dorzuć też szklankę ulubionych pestek i ziaren. My szczególnie polecamy pestki słonecznika, dyni, nasiona chia, siemię lniane, ziarna sezamu i nasiona bazylii.
Użyj kaszy gryczanej niepalonej, która jest delikatniejsza w smaku i ma jaśniejszy odcień od swojego palonego odpowiednika. Ma też o wiele więcej substancji odżywczych. Jak z niej zrobić chleb bezglutenowy?
- Kaszę wypłucz i namocz w 3 szklankach wody na 48 godzin. Co jakiś czas mieszaj kaszę drewnianą łyżką.
- Odlej odrobinę wody i zachowaj ją na później. Kaszę zblenduj z wodą na gładką masę. W razie potrzeby dolej więcej wody – masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Dosyp szklankę ziaren i dokładnie wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na chleb bezglutenowy i zostaw na noc do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chleb przez 90 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne bezglutenowe dania:
Marchewkowe ciasto bezglutenowe
Puszyste naleśniki bezglutenowe