Guacamole z czym jeść fot. Adobe Stock, lilechka75

Guacamole - z czym jeść ten popularny meksykański sos?

Guacamole to klasyczny meksykański sos, który możesz jeść zarówno do zimnych jak i ciepłych przekąsek i dań głównych. Jego smak dobrze komponuje się ze smakiem białych ryb, mięsa a także pieczonymi warzywami.
Małgorzata Machnicka / 05.05.2021 12:40
Guacamole z czym jeść fot. Adobe Stock, lilechka75

Guacamole przygotowywane na bazie dojrzałego awokado to aromatyczny sos do dań na ciepło i zimno. Klasyczny przepis opiera się na dodatku czerwonej cebuli, chili, świeżej kolendrze i soku z limonki, ale jego smak możesz urozmaicić również świeżymi pomidorami. Z czym podawać guacamole?

Z czym podawać guacamole?

Z czymś jeść guacamole? Meksykanie jedzą je przede wszystkim z nachos, dodają je do tortilli i wszystkich tradycyjnych przystawek. 

Ale guacamole doskonale pasuje również do pieczonych warzyw np. ziemniaków, batatów oraz grillowanej cukinii i papryki. Możesz je podawać również do ryb i mięsa.

z czym podawać guacamole
fot. Guacamole/Adobe Stock, vaaseenaa

Do pieczonych lub grillowanych warzyw

Pieczone ziemniaki doskonale komponują się ze smakiem guacamole. Przed wstawieniem ich do piekarnika dopraw je ostrą i słodką papryką. Pasują również do batatów z grilla.

Guacamole możesz także podawać do sałatki z grillowanych warzyw np. grillowanej papryki i grillowanej cukinii. 

Do pieczywa

Guacamole to niezastąpiony dodatek do pieczywa, szczególnie tostów na ciepło. Wystarczy kromki chleba posmarować z obu stron oliwą z oliwek i podpiec na grillowej patelni albo w piekarniku. 

Możesz również urozmaicić swoje kanapki na ciepło i podać tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym - to idealny pomysł na niedzielne śniadanie.

tosty z guacamole
fot. Tosty z guacamole/Adobe Stock, irina

Do ryb

Smak guacamole doskonale komponuje się z mięsem białych ryb - dorsza, mintaja czy halibuta. Pasuje również do łososia i steków z tuńczyka. 

Do mięs

Guacamole z pomidorami podawaj jako dodatek do wołowych steków albo grillowanej piersi z kurczaka

Do jajek

Dokładnie zmiksowane guacamole bez kawałków warzyw może być stosowane jako zdrowszy zamiennik majonezu np. do faszerowania jajek.

Do burgerów

Meksykański dip z awokado, pomidorem i cebulą to idealny dodatek do burgerów wołowych z grilla

burgery z guacamolefot. Burgery wołowe z guacamole/Adobe Stock, Alp Aksoy

Więcej przepisów na pyszne sosy:

Sos do kurczaka z ryżem - przepis na sos śmietanowy do ryżu
Sos do kurczaka z ryżem - przepis na sos śmietanowy do ryżu
Sos do kurczaka z ryżem na bazie śmietany przygotujesz w 10 minut. Możesz podawać go ze świeżym koperkiem albo natką pietruszki.
Sos serowy do makaronu - przepis na makaron z sosem serowym
Sos serowy do makaronu - przepis na makaron z sosem serowym
Sos serowy do makaronu możesz przygotować z dowolnego sera żółtego - np. gouda, edamskiego lub maasdamera. To klasyczne i szybkie danie, które smakuje dzieciom i dorosłym. Sprawdź, jak zrobić pyszny makaron z sosem serowym.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Sos czosnkowy: idealnie ostry i aromatyczny - sprawdzony przepis
Sos czosnkowy: idealnie ostry i aromatyczny - sprawdzony przepis
Sos czosnkowy jest świetny do pizzy, kebaba, pieczonej piersi z kurczaka i sałatek. Koniecznie dodaj do niego zioła - to one zapewniają idealny balans smaku.
Pomidorowy sos do pizzy. Zobacz prosty przepis
Pomidorowy sos do pizzy. Zobacz prosty przepis
Ten sos do pizzy nada się też doskonale do calzone, makaronu lub lasagne. Jest mocno pomidorowy i ziołowy - idealny do zapieczenia.