Guacamole przygotowywane na bazie dojrzałego awokado to aromatyczny sos do dań na ciepło i zimno. Klasyczny przepis opiera się na dodatku czerwonej cebuli, chili, świeżej kolendrze i soku z limonki, ale jego smak możesz urozmaicić również świeżymi pomidorami. Z czym podawać guacamole?
Z czym podawać guacamole?
Z czymś jeść guacamole? Meksykanie jedzą je przede wszystkim z nachos, dodają je do tortilli i wszystkich tradycyjnych przystawek.
Ale guacamole doskonale pasuje również do pieczonych warzyw np. ziemniaków, batatów oraz grillowanej cukinii i papryki. Możesz je podawać również do ryb i mięsa.
fot. Guacamole/Adobe Stock, vaaseenaa
Do pieczonych lub grillowanych warzyw
Pieczone ziemniaki doskonale komponują się ze smakiem guacamole. Przed wstawieniem ich do piekarnika dopraw je ostrą i słodką papryką. Pasują również do batatów z grilla.
Guacamole możesz także podawać do sałatki z grillowanych warzyw np. grillowanej papryki i grillowanej cukinii.
Do pieczywa
Guacamole to niezastąpiony dodatek do pieczywa, szczególnie tostów na ciepło. Wystarczy kromki chleba posmarować z obu stron oliwą z oliwek i podpiec na grillowej patelni albo w piekarniku.
Możesz również urozmaicić swoje kanapki na ciepło i podać tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym - to idealny pomysł na niedzielne śniadanie.
fot. Tosty z guacamole/Adobe Stock, irina
Do ryb
Smak guacamole doskonale komponuje się z mięsem białych ryb - dorsza, mintaja czy halibuta. Pasuje również do łososia i steków z tuńczyka.
Do mięs
Guacamole z pomidorami podawaj jako dodatek do wołowych steków albo grillowanej piersi z kurczaka.
Do jajek
Dokładnie zmiksowane guacamole bez kawałków warzyw może być stosowane jako zdrowszy zamiennik majonezu np. do faszerowania jajek.
Do burgerów
Meksykański dip z awokado, pomidorem i cebulą to idealny dodatek do burgerów wołowych z grilla.
fot. Burgery wołowe z guacamole/Adobe Stock, Alp Aksoy
Więcej przepisów na pyszne sosy: