Empanadas to naprawdę wyjątkowe pierożki, które pochodzą z Argentyny. Mogą być wypełnione mięsem, warzywami, a nawet – w wersji na słodko – owocami. Następnie zapieka się je lub smaży, dzięki czemu są pyszne i chrupiące.
Jeśli lubisz próbować kuchni z całego świata, sprawdź też nasz przepis na pad thai.
Nasze empanadas mają nadzienie z wieprzowiny, papryki, cebuli i wielu, wielu przypraw. Ich przygotowanie może zająć około 100 minut, ale gwarantujemy, że ich smak jest wart każdej z nich. Jak przyrządzić tradycyjne empanadas?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g zimnego masła,
- zimna woda,
- 450 g polędwiczek wieprzowych,
- oliwa z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała papryczka chili,
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 20 g czarnych oliwek,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzyj na drobnych oczkach tarki, całość wymieszaj.
- Dodaj zimną wodę – tylko tyle, by składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Gdy ciasto będzie się chłodzić, posiekaj wieprzowinę. Podgrzej z łyżką oliwy na patelni przez około 2 minuty, a następnie przełóż na talerz.
- Czosnek, cebulę, paprykę oraz papryczkę chili posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj wędzoną paprykę, kumin i nadal smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
- Oliwki posiekaj drobno.
- Do warzyw na patelni dodaj przecier pomidorowy. Zalej 100 ml wrzątku, dodaj oliwki, a następnie zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
- Redukuj wodę z patelni przez około 10 minut. Przełóż wołowinę razem z tłuszczem do warzyw, wymieszaj i całkowicie wystudź.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 14 części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 3 mm.
- Na każdy placek nałóż dwie łyżki nadzienia. Następnie złóż ciasto na pół i zlep brzegi. Umieść empanadas na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym olejem.
- Posmaruj każdego pierożka rozbełtanym jajkiem. Piecz przez około 25-30 minut, aż będą złote i chrupiące. Podawaj z guacamole lub salsą pomidorową. Smacznego!
Więcej pysznych dań z wieprzowiną:
Gulasz z karkówki z warzywami
Polędwiczki w sosie kurkowym
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem