Domowa tortilla fot. Adobe Stock

Domowa tortilla - przepis

Tortilla domowa jest tania i prosta w wykonaniu: potrzebujesz jedynie mąki pszennej, wody, oleju i soli. Zobacz jak zrobić domową tortillę i uzupełnij ją dodatkami.
Marta Słupska / 14.12.2020 10:31
Domowa tortilla fot. Adobe Stock

Domowe tortille są zdrowsze i smaczniejsze, ale też dużo tańsze, niż gotowe: koszt jednego placka to zaledwie kilka groszy, a przygotujesz je ze składników, które masz pod ręką. Podany niżej przepis na tortillę domową, wystarczy na przygotowanie 8 średniej wielkości placków.

Jak zrobić domową tortillę

Składniki:

  • 160 ml gorącej wody,
  • 2 szklanki maki pszennej (tortille możesz też przygotować z dodatkiem mąki kukurydzianej w proporcji 1:1)
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Potrzebujesz też patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą i wodą, dodaj olej.
  2. Zagnieć ciasto (około 5 minut) i odstaw na 15 minut w misce przykrytej czystą ściereczką.
  3. Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich zrób kulkę i rozwałkuj (na grubość około 1-2 cm). Placki nie muszą być idealnie okrągłe.
  4. Jeśli placki za bardzo się kleją, podsyp je odrobiną mąki.
  5. Smaż domowe tortille na suchej patelni z powłoką non-stick około 30 sekund po każdej ze stron. Na tortilli mogą pojawiać się bąble powietrzne – to normalny proces.
  6. Zdejmuj tortille z patelni, gdy lekko się zarumienią. Nie trzymaj ich zbyt długo na ogniu, ponieważ wtedy staną się suche i kruche.

Z czym jeść tortille? Tortilla wyśmienicie smakuje z:

Artykuł pierwotnie opublikowany 18.08.2014.

Do czego wykorzystać domowe tortille: 4 pomysły na roladki z tortilliMini pizza z tortilliTortilla z kurczakiemWrap z dynią i mielonym mięsem