Domowe tortille są zdrowsze i smaczniejsze, ale też dużo tańsze, niż gotowe: koszt jednego placka to zaledwie kilka groszy, a przygotujesz je ze składników, które masz pod ręką. Podany niżej przepis na tortillę domową, wystarczy na przygotowanie 8 średniej wielkości placków.
Jak zrobić domową tortillę
Składniki:
- 160 ml gorącej wody,
- 2 szklanki maki pszennej (tortille możesz też przygotować z dodatkiem mąki kukurydzianej w proporcji 1:1)
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Potrzebujesz też patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę z solą i wodą, dodaj olej.
- Zagnieć ciasto (około 5 minut) i odstaw na 15 minut w misce przykrytej czystą ściereczką.
- Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich zrób kulkę i rozwałkuj (na grubość około 1-2 cm). Placki nie muszą być idealnie okrągłe.
- Jeśli placki za bardzo się kleją, podsyp je odrobiną mąki.
- Smaż domowe tortille na suchej patelni z powłoką non-stick około 30 sekund po każdej ze stron. Na tortilli mogą pojawiać się bąble powietrzne – to normalny proces.
- Zdejmuj tortille z patelni, gdy lekko się zarumienią. Nie trzymaj ich zbyt długo na ogniu, ponieważ wtedy staną się suche i kruche.
Z czym jeść tortille? Tortilla wyśmienicie smakuje z:
- z warzywami i kurczakiem (lub innym mięsem) np. w formie meksykańskiego burrito,
- z hummusem,
- z pastą z groszku lub innych warzyw,
- z kotlecikami z ciecierzycy (falaflami).
Artykuł pierwotnie opublikowany 18.08.2014.
Do czego wykorzystać domowe tortille: 4 pomysły na roladki z tortilliMini pizza z tortilliTortilla z kurczakiemWrap z dynią i mielonym mięsem