Składniki:
- 1 awokado
- 1 limonka lub cytryna
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 2 małe pomidory malinowe
- kilka listków świeżej kolendry
- sól
Przygotowanie:
- Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, rozgniatamy widelcem.
- Tak przygotowaną masę z awokado skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, by nie sczerniała.
- Myjemy papryczkę oraz cebulę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
- Papryczkę kroimy na małe kawałki. Cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Pomidory malinowe kroimy w kostkę. Dodajemy do masy z awokado.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy soli do smaku.
- Pastę guacamole z awokado wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
- Guacamole można podawać z nachosami lub jako pastę do chleba.