23 przepisy na kurczaka pieczonego

Kurczak pieczony to świetny pomysł na obiad. Przygotuj go, korzystając z naszych przepisów!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
23 przepisy na kurczaka pieczonego Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kurczak pieczony to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. To idealny pomysł na mięso na Wielkanoc, obiad na Boże Narodzenie, a także wiele innych, codziennych okazji. Idealny kurczak pieczony powinien mieć chrupiącą skórkę, a jego struktura nie może być włóknista i zbyt sucha. Smak mięsa można wzbogacić dodatkowo pysznym farszem - kurczak faszerowany warzywami lub kurczak nadziewany wątróbką to jedne z najpopularniejszych wersji. Mięso warto co jakiś czas polewać sosem, który powstaje podczas pieczenia. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.

Przepis na kurczaka pieczonego z cytrynami

Oto składniki na kurczaka pieczonego z cytrynami:

  • tuszka kurczaka o wadze około 1,5 kg,
  • 4 duże cytryny,
  • 4 ząbki czosnku posiekane,
  • mały pęczek tymianku,
  • 10 dag masła,
  • 150 ml białego wina,
  • łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić kurczaka pieczonego z cytrynami? Miękkie masło połącz z połową posiekanego tymianku, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, sokiem i skórką otartą z jednej cytryny. Marynatą natrzyj mięso. Kurczaka odstaw do lodówki na 6 godzin.

Z cytryny usuń skórkę. Kurczaka ułóż na blasze, nadziej ćwiartkami dwóch cytryn i pozostałym tymiankiem. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki, obłóż mięso. Wino wymieszaj z miodem, polej nim kurczaka. Kurczaka pieczonego piecz przez około 3 godziny w temperaturze 160 stopni C. Na 30 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 stopni C. Po wyjęciu kurczaka pieczonego z piekarnika, odstaw mięso na kwadrans.

Przepis na kurczaka pieczonego z papryką

Oto składniki na kurczaka pieczonego z papryką:

  • tuszka kurczaka o wadze około 1,5 kg,
  • kilka gałązek bazylii,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 60 ml oliwy,
  • kurkuma,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić kurczaka pieczonego z papryką? Oczyszczonego kurczaka ułóż w blaszce do pieczenia, do środka włóż cytrynę i 2 gałązki bazylii. Kurczaka posyp solą, kurkumą i pieprzem, natrzyj równomiernie oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C. W trakcie pieczenia podlewaj mięso wytwarzającym się sosem.

Po tym czasie kurczaka pieczonego posyp papryką w proszku, a kolorowe papryki pokrój na kawałki i ułóż na blaszce z kurczakiem. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.

Przepis na kurczaka pieczonego w czosnkowo-ziołowej bejcy

Oto składniki na kurczaka pieczonego z czosnkiem i ziołami:

  • duży kurczak o wadze około 2 kg,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 pęczka posiekanego tymianku,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić kurczaka pieczonego z czosnkiem i ziołami? Olej wymieszaj z tymiankiem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, oregano, słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół. Natrzyj powstałą bejcą, odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Następnie kurczaka ułóż na blasze, podlej 1/4 szklanki wody i piecz 100-120 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, polewając kurczaka pieczonego powstałym sosem.

Zobacz więcej przepisów na dania obiadowe

Sprawdź poniżej jeszcze 23 przepisy na kurczaka pieczonego:

Kurczak nadziewany wątróbką
Kurczak nadziewany wątróbką
Odświętny lub niedzielny obiad, który jest nie tylko pyszny, ale również wygląda bardzo efektownie! Oto kurczak nadziewany wątróbką!
Udka kurczaka z ajwarem
Udka kurczaka z ajwarem
Pikantne, o specyficznym posmaku... Przygotuj udka kurczaka z ajwarem!
Kurczak faszerowany po polsku
Kurczak faszerowany po polsku
Tradycyjna potrawa!
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Bardzo aromatyczny - idealny pomysł na rodzinny obiad!
Kurczak w plastrach boczku
Kurczak w plastrach boczku
Z pieczarkami - koniecznie spróbuj!
Kurczak pieczony w majeranku
Kurczak pieczony w majeranku
Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Kurczak w ziołach i czosnku
Kurczak w ziołach i czosnku
Pomysł na pyszny obiad!
Kurczak z pieczarkami zapiekany w cieście francuskim
Kurczak z pieczarkami zapiekany w cieście francuskim
Pomysł na pyszny obiad - dodatki możesz zmieniać według uznania.
Aromatyczny kurczak w ziołach
Aromatyczny kurczak w ziołach
Świetna inspiracja na obiad dla całej rodziny!
Skrzydełka kurczaka w miodzie
Skrzydełka kurczaka w miodzie
Idealny pomysł na obiad - przypadnie do gustu wszystkim.
Przepis Magdy Gessler: kurczak po polsku
Przepis Magdy Gessler: kurczak po polsku
Tradycyjny, staropolski przepis na kurczaka, w interpretacji Magdy Gessler!
Kurczak pieczony w boczku
Kurczak pieczony w boczku
Nietypowe połączenie smaków - kurczak i boczek kontra jabłka i gruszki!
Pieczony kurczak faszerowany wątrobką
Pieczony kurczak faszerowany wątrobką
Tradycyjnie pożywny i smakowity!
Pałeczki kurczaka z warzywami
Pałeczki kurczaka z warzywami
Pałeczki kurczaka z warzywami, marynowane w korzennych przyprawach to gorące i aromatyczne danie na obiad.
Kurczak faszerowany
Kurczak faszerowany
Jeśli chcesz, aby kurczak był dokładnie nafaszerowany, użyj ryżu ugotowanego na sypko. W czasie pieczenia będzie chłonął soki i zwiększał swoją objętość.
Kurczak w estragonie
Kurczak w estragonie
Razem z kurczakiem upiecz oprószone ziołami ziemniaki.
Kurczak pieczony na kapuście
Kurczak pieczony na kapuście
Kurczak i kapusta kiszona to świetne połączenie. Szczególnie, jeśli je razem zapieczemy.
Kurczak nadziewany po polsku
Kurczak nadziewany po polsku
Kurczaj smakuje doskonale z ziemniakami i kapustą. Spradź przepis na kurczaka nadziewanego po polsku!
Kurczak pieczony na sposób orientalny - przepis
Kurczak pieczony na sposób orientalny - przepis
Orientalny pieczony kurczak najlepiej smakuje podany z ostrą salsą pomidorową
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 miesięcy temu
Ważne żeby pieczone mięso było delikatne. Ja podczas pieczenia podlewam je gorącym bulionem warzywnym. Dzięki temu mięso nabiera ciekawego smaku i nie jest suche. Można taki przygotować samemu, a jak ktoś nie ma czasu to kupić gotowy. Krakus robi bardzo fajny bulion bez sztucznych zagęstników i dodatków. Ja używam go jak nie mam czasu na przygotwanie własnego i wychodzi bardzo smacznie.