Kobieta pijąca piwo fot. Fotolia

Piwo a zdrowie - szkodliwość i kaloryczność . Jak regularne picie piwa wpływa na narządu wewnętrzne?

Piwo w powszechnej opinii funkcjonuje, jako niskoprocentowy, nieszkodliwy alkohol. Tymczasem konsekwencje codziennego picia piwa są znacznie poważniejsze niż sądzisz!
Barbara Dąbrowska / 24.09.2018 15:25
Kobieta pijąca piwo fot. Fotolia

Po piwie tyjesz!

Kaloryczność piwa wynika z dwóch czynników: zawartości alkoholu i obecności cukru (piwo powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej skrobi ziaren zbóż). Czysty alkohol (etanol) sam w sobie jest kaloryczny, 1 g czystego alkoholu dostarcza 7 kcal, podczas, gdy gram tłuszczu to 9 kcal, zaś białek i węglowodanów 4 kcal. Zatem etanol ma kaloryczność zbliżoną do tłuszczu! Wyobrażasz sobie wypić szklankę oleju rzepakowego? Wiem, to szokujące porównanie i rzadko zdarza się pić czysty alkohol , ale uzmysławia problem.

Do tego dochodzi jeszcze obecność węglowodanu prostego maltozy, powstałego w efekcie fermentacji. Tak, choć piwo w smaku nie jest słodkie to ma dużo cukru! Pół litra jasnego, pełnego piwa to 245 kcal, a przecież nie raz zdarzyło ci się wypić więcej. Dwa piwa to 490 kcal, trzy piwa 735 kcal…Dodatkowo alkohol osłabia kontrolę, pobudza apetyt i sprawia, że jesz więcej.

Trzustka wysiada!

Maltoza ma jeszcze jedną paskudą cechę – bardzo wysoki indeks glikemiczny (110) przekraczający indeks czystej glukozy (99). Cecha ta sprawia, że trzustka wyrzuca dużą ilość insuliny, hormonu, który upakowuje cukier do komórek ciała. Jeśli w danym czasie nie potrzebujesz kalorii z cukru, uruchomiony zostaje proces magazynowania tkanki tłuszczowej. Przy regularnym piciu piwa trzustka jest mocno obciążona, boli i może nie wydzielać odpowiednich ilości innych enzymów trawiennych.

Piwo osłabia funkcje wątroby!

Organem odpowiedzialnym za detoksyfikację alkoholu jest wątroba. Regularne picie nawet niewielkich dawek etanolu może wywołać otłuszczenie i niewydolność tego narządu. Serca Francuzów (wielbicieli wina) biją jak dzwon, za to wątroby są w opłakanym stanie. Piwo wywołuje podobny efekt, który nasila dodatkowo obecność cukru prostego. Efekt: otłuszczona wątroba  nawet u młodych osób.

Dieta wątrobowa - poznaj jej zasady! Nigdy nie wiesz, kiedy będzie potrzebna.

Jesteś odwodniona!

Piwo pobudza wydalanie wody z organizmu. Po jego spożyciu jesteś odwodniona, twoja krew zagęszcza się, spada koncentracja i pojawiają się bóle głowy.  Co jeszcze? Cera staje się ziemista, wyglądasz na zmęczoną. Piwo jest niewskazane dla osób ze skłonnościami do kamicy nerkowej. Nadmierne wydalanie płynów sprzyja bowiem krystalizacji kamieni nerkowych.

Jeśli regularnie pijesz piwo żołądek i jelita są w opałach!

Piwo wpływa na nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez żołądek, a to działa drażniąco na śluzówkę. Nadtrawiasz sama siebie, w efekcie często dopada cię zgaga i niestrawność. Żołądek nie lubi także bąbelków (dwutlenku węgla), których w złotym trunku nie brakuje.

Innym negatywnym działaniem tego alkoholu jest pobudzanie skurczów jelit u osób z tzw. zespołem jelita drażliwego (IBS). Efekt ten związany jest z fruktanami, zaliczanymi do produktów bogatych w FODMAP, które eliminuje się u osób z tą dolegliwością. IBSowców nie ucieszy także fakt, że drożdże z piwa mogą zaburzać mikrobiotę jelita grubego (zwaną potocznie florą bakteryjną) nasilając objawy.

Zrzedła ci mina? Niepotrzebnie! Jeśli zachowasz umiar i wypijesz jedno piwo tygodniowo nic złego się nie stanie. Problemem jest, gdy sięgasz po kufel codziennie. Po kilku miesiącach regularnego popijania piwa zauważysz pierwsze negatywne objawy.

Przeczytaj więcej o skutkach picia alkoholu:
Masz kaca po jednym kieliszku wina? To może być nietolerancja alkoholu
Piją alkohol zamiast jeść. Drunkoreksja – nowa choroba wśród kobiet?
7 symptomów świadczących o tym, że masz problem z alkoholem. Poznaj je!