właściwości papryki fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Jakie są właściwości różnych odmian papryki? Porównujemy paprykę czerwoną, białą, fioletową, chili i nie tylko

Właściwości papryki obejmują dostarczanie dużych dawek witaminy C, przeciwdziałanie anemii i wsparcie wzroku. Niektóre rodzaje papryki mają jednak charakterystyczne, zupełnie różne właściwości, np. przyspieszają metabolizm. Porównujemy wartości odżywcze i właściwości papryki czerwonej, żółtej, zielonej, białej, filetowej i chili.
Agata Bernaciak / 11.08.2022 05:57
właściwości papryki fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Właściwości papryki czynią ją jednym ze zdrowszych warzyw. Papryka dostarcza witamin, minerałów, ale też zdrowych antyoksydantów. Występuje w wielu różnych odmianach, które też posiadają swoje unikalne właściwości.

Spis treści:

  1. Papryka - tabela wartości odżywczych
  2. Co cennego jest w papryce?
  3. Właściwości różnych rodzajów papryki

Papryka - tabela wartości odżywczych

Poniżej znajdziesz wartości odżywcze papryki czerwonej w przeliczeniu na 100 g. Wartości odżywcze innych rodzajów papryki są podobne.

Składnik Zawartość / 100 g
Energia 31 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,13 g
Węglowodany 6,65 g
Błonnik 1,2 g
Żelazo 0,35 mg
Wapń 6 mg
Magnez 11 mg
Fosfor 27 mg
Potas 213 mg
Sód 2,5 mg
Cynk 0,2 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,133 mg
Witamina C 142 mg
Witamina B1 0,055 mg
Witamina B2 0,142 mg
Witamina B3 1,02 mg
Witamina B6 0,303 mg
Foliany 47 µg

Co cennego jest w papryce?

Papryka to bardzo zdrowe warzywo. Jest w niej sporo regulującego pracę jelit błonnika, ale też cenne minerały i witaminy. Na wyróżnienie zasługuje zawartość witaminy C w papryce. Jest jej niezwykle dużo! Papryka dostarcza też innych zdrowych cząsteczek:

  • Kapsaicyny - szczególnie dużo jej w papryce ostrej i chili. To antyoksydant odpowiedzialny za czerwony kolor papryki.
  • Luteiny - cząstki wspierającej wzrok. Jest jej dużo w papryce zielonej.
  • Wiolaksantyny - antyoksydacyjnego karotenoidu, którego najwięcej ma papryka żółta.
  • Kwercytyny - antyoksydantu o udokumentowanej właściwości chroniącej serce.

Właściwości różnych rodzajów papryki

Papryka jest bardzo zdrowa, każdy jej rodzaj jest polecany. Jedz ją często, jeśli ci smakuje. Poszczególne rodzaje papryki mają jednak swoje unikalne właściwości prozdrowotne. Poznaj je lepiej.

Jakie właściwości ma czerwona papryka?

Papryka dla zdrowej skóry i naczyń krwionośnych: czerwona papryka ma sporo beta-karotenu, który zapewnia piękną cerę o zdrowym odcieniu. Obecna w niej witamina C opóźnia powstawanie zmarszczek i poprawia wytwarzanie kolagenu, zaś rutyna wzmacnia kruche naczynia krwionośne.

właściwości papryki czerownejfot. Właściwości papryki czerwonej/ Adobe Stock, Martin Bergsma

Jakie właściwości ma pomarańczowa i żółta papryka?

Papryka na dobry wzrok: zawiera sporo luteiny i zeaksantyny, które chronią siatkówkę oka przed oddziaływaniem wolnych rodników. Żółta papryka ma pod tym względem podobne działanie, co właściwości kukurydzy.

właściwości papryki żółtejfot. Właściwości papryki żółtej/ Adobe Stock, Кирилл Рыжов

Jakie właściwości ma zielona papryka?

Papryka dla przyszłej mamy: zielona papryka obfituje w kwas foliowy, niezbędny dla kobiet planujących macierzyństwo i ciężarnych. Korzystnie wpływa on na układ nerwowy płodu, zapobiegając wadom rozwojowym cewy nerwowej. Kwas foliowy wspomaga też procesy krwiotwórcze, dlatego zielona papryka polecana jest przy anemii.

właściwości papryki zielonejfot. Właściwości papryki zielonej/ Adobe Stock, Yaruniv-Studio

Jakie właściwości ma fioletowa papryka?

Papryka na zdrowe serce: zawiera sporo potasu obniżającego ciśnienie tętnicze krwi i flawony – substancje, które wspomagają działanie serca i układu krążenia. Niestety fioletową paprykę dość trudno kupić. Jeśli na nią natrafisz, weź kilka sztuk.

właściwości papryki fioletowejfot. Właściwości papryki fioletowej/ Adobe Stock, svdolgov

Jakie właściwości ma biała papryka?

Papryka na wzmocnienie: biała papryka (jak wszystkie rodzaje papryki) zawiera sporo witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza z posiłków, zapobiegając niedokrwistości. Mlecznożółte stożkowate papryki mają sporo witamin z grupy B i kwasu foliowego, które wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek.

Jakie właściwości ma papryczka chilli i jalapeno?

Papryka pomaga schudnąć: ostre papryczki zawierają sporo kapsaicyny, która przyspiesza przemianę materii i hamuje łaknienie. Jak dowodzą badania, nawet niewielka ilość ostrej papryczki w diecie może przyspieszyć spalanie tłuszczu.

właściwości papryki chilifot. Właściwości papryki chili/ Adobe Stock, Chouk

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 9.09.2015. Na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Vita.