POLECAMY

12 pomysłów z różnych zakątków - sprawdź przepisy z kuchni świata

Kuchnie świata są różnorodne i niezwykle ciekawe. Sprawdź przepisy jakie kryje polska, włoska lub meksykańska!

12 pomysłów z różnych zakątków - sprawdź przepisy z kuchni świata

Niezależnie od upodobań, zawsze znajdziemy choć jedno ulubione danie z różnych kuchni świata. Polski bigos czy schab ze śliwkami może śmiało konkurować z włoskim spaghetti bolognese lub meksykańskim tacos. Sprawdź jak je przygotować w domu!

Kuchnia polska

Bigos

Oto składniki na bigos ze śliwkami:

  • 1,5 kilo kapusty kiszonej
  • 30 dag suszonych prawdziwków
  • cebula
  • 20 dag boczku
  • pętko kiełbasy śląskiej
  • 20 dag śliwek
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  • pieprz w ziarenkach
  • majeranek
  • kminek

Jak zrobić bigos ze śliwkami?

Odciskamy z soku kapustę kiszoną i układamy w głębokim garnku. Namaczamy w wodzie prawdziwki i po 10 minutach siekamy drobno. Kroimy cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z boczkiem, pokrojoną kiełbasą w plasterki. Przekładamy do garnka. Wrzucamy liść laurowy, kminek, pieprz i majeranek. Wszystko zalewamy wodą lub wywarem mięsnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godzin. Należy pamiętać, aby co jakiś czas mieszać, aby dno garnka nie przywarło. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z chlebem.

Kuchnia włoska

Spaghetti bolognese

Oto składniki na włoskie spaghetti bolognese:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • szklanka wody
  • bazylia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • seler naciowy
  • makaron spaghetti

Jak zrobić włoskie spaghetti?

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni z posiekana cebulą. Przeciskamy czosnek przez praskę. Wlewamy puszkę pomidorów do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Kroimy seler naciowy i dodajemy do reszty. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę i wrzucamy spaghetti. Gotujemy przez 8 minut. Sos mięsny nakładamy na przecedzony makaron. Tak przyrządzone danie możemy dodatkowo serwować ze startym parmezanem.

Kuchnia meksykańska

Tacos

Oto składniki na tacos:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • średnia cebula
  • chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • puszka pomidorów
  • posiekana sałata lodowa
  • 200 g sera żółtego
  • placki kukurydziane
  • pomidory
  • kwaśna śmietana

Jak zrobić meksykańskie tacos?

Podsmażamy mięso wołowe na rozgrzanej patelni. Siekamy cebulę, pomidory, chili oraz sałatę lodową. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do placków i układamy resztę składników na wierzch. Posypujemy startym serem oraz polewamy kwaśną śmietaną. Możemy serwować również z dodatkiem guacamole – pasty z awokado.

Sprawdź inne przepisy z książek kucharskich redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/19 godzin temu
A gdzie reszta przepisów? Ja widzę tylko trzy. W tytule napisali, że jest 12 pomysłów