Składniki:
- opak. lasagne (50 dag)
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 10 dag pieczarek
- mała cukinia
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- 20 dag startego ostrego sera
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę, pieczarki i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż razem, aż mięso się zrumieni. Dodaj paprykę, cukinię i pieczarki. Smaż kilka minut. Włóż pomidory z zalewą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i papryką. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
- Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją powoli wlewanym mlekiem i mieszając, zagotuj. Beszamel dopraw solą i pieprzem.
- Na dnie żaroodpornej formy rozsmaruj kilka łyżek beszamelu, przykryj płatami lasagne. Posmaruj mięsnym ragoět i posyp częścią startego ostrego sera. Polej kilkoma łyżkami beszamelu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy zapiekanki. Ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu, polane beszamelem i posypane serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 45 minut.