Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- zioła włoskie lub prowansalskie
- 200 ml mleka
- 40 dag spaghetti lub makaronu pełnoziarnistego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić spaghetti bolognese!
- Mięso przesmaż na patelni z oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Seler naciowy i marchewkę drobno pokrój, dodaj do mięsa, przesmaż.
- Dodaj puszkę pomidorów, zioła i duś 15 minut na dość dużym ogniu, dopraw.
- Wlej mleko i gotuj 2,5 godziny na bardzo małym ogniu, aż powstanie aksamitny sos.
- Makaron gotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Odsączony dodaj do sosu, wymieszaj, od razu podawaj.