Kluski śląskie - kuchnia polska

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Skorzystaj z tradycyjnego przepisu! Koszt jednej porcji to zaledwie 1,20 zł!
Weronika Kwaśniak / 27.11.2013 10:20
DRUKUJ PRZEPIS
Kluski śląskie - kuchnia polska fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 15 dag słoniny
  • 2 cebule
Przygotowanie:
1. Słoninę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i smaż na wolnym ogniu, aż powstaną skwarki.
2. Cebulę obierz, pokrój  w krążki, dodaj do skwarek, smaż chwilę.
3. Ziemniaki ugotuj, odlej wodę, ostudź i zmiel.
4. Przełóż ziemniaki do miski, uklep (np. nożem), podziel na 4 części.
5. Około 1/4 część ziemniaków wyjmij, połóż na pozostałych.
5. W zagłębienie wsyp mąkę i wbij jajko.
6. Wyrób, tak by masa się nie kleiła (możesz dosypywać mąki).
7. Z masy uformuj kulki, palcem zrób w nich wgłębienia.
8. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od wypłynięcia.
9. Podawaj ze skwarkami.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA