Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
- jajko
- 15 dag słoniny
- 2 cebule
Przygotowanie:
1. Słoninę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i smaż na wolnym ogniu, aż powstaną skwarki.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki, dodaj do skwarek, smaż chwilę.
3. Ziemniaki ugotuj, odlej wodę, ostudź i zmiel.
4. Przełóż ziemniaki do miski, uklep (np. nożem), podziel na 4 części.
5. Około 1/4 część ziemniaków wyjmij, połóż na pozostałych.
5. W zagłębienie wsyp mąkę i wbij jajko.
6. Wyrób, tak by masa się nie kleiła (możesz dosypywać mąki).
7. Z masy uformuj kulki, palcem zrób w nich wgłębienia.
8. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od wypłynięcia.
9. Podawaj ze skwarkami.
Przepis z "Pani domu"
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki, dodaj do skwarek, smaż chwilę.
3. Ziemniaki ugotuj, odlej wodę, ostudź i zmiel.
4. Przełóż ziemniaki do miski, uklep (np. nożem), podziel na 4 części.
5. Około 1/4 część ziemniaków wyjmij, połóż na pozostałych.
5. W zagłębienie wsyp mąkę i wbij jajko.
6. Wyrób, tak by masa się nie kleiła (możesz dosypywać mąki).
7. Z masy uformuj kulki, palcem zrób w nich wgłębienia.
8. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od wypłynięcia.
9. Podawaj ze skwarkami.
Przepis z "Pani domu"