Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą można jednak przyrządzać na wiele sposobów. Jego podstawą jest kapusta i mięso, ale często dodaje się do niego również suszone grzyby, suszone śliwki, cebulę, a nawet... miód. Bigos może być przygotowywany z kiszonej albo słodkiej kapusty. Jeśli chcesz użyć tej kiszonej, nie zapomnij o przepłukaniu jej pod bieżącą wodą (lub nawet obgotowaniu), aby bigos nie był zbyt kwaśny. Najpopularniejsze wersje to: bigos staropolski, bigos z młodej kapusty, bigos z kiszonej kapusty, bigos z cukinii, bigos ze słodkiej kapusty, bigos myśliwski, bigos ze śliwką, bigos wigilijny oraz bigos wegetariański.
Przepis na bigos ze słodkiej kapusty
Jak zrobić bigos ze słodką kapustą? Oto składniki:
- 1/2 główki białej kapusty,
- 50 dag różnych wędlin,
- duża cebula,
- puszka krojonych pomidorów w zalewie,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz.
Słodką kapustę poszatkuj, włóż do garnka, zalej odrobiną wody i gotuj do miękkości. Wędlinę na bigos pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Na tym samym oleju podsmaż teraz pokrojoną cebulę. Cebulę i wędlinę dodaj do kapusty.
Do bigosu włóż kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Całość przez kilka minut gotuj. Na koniec dodaj pomidory z puszki i bigos zagotuj ponownie.
Sprawdź nasze przepisy z młodą kapustą
Przepis na bigos z cukinii
Dużą popularnością cieszy się też bigos z cukinii - w tej wersji nie trzeba wcale używać kapusty! Oto składniki:
- 4 cukinie,
- szklanka wrzątku,
- 2 spore marchewki,
- 1/2 kg kiełbasy,
- cebula,
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- chili,
- 4 łyżki słodkiej papryki.
Jak zrobić bigos z cukinii? Cukinię wyszoruj i zetrzyj na tarce. Posól, aby lekko puściła sok. Marchewkę umyj, obierz i również zetrzyj. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Dodaj do niej marchewkę i smaż razem przez kilka minut. Do smażących się warzyw dołóż cukinię, dodaj szklankę wrzątku i koncentrat, a także sproszkowaną paprykę i chili. Przykryj i duś aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój kiełbasę i dodaj ją do warzyw. Bigos z cukinii dopraw ponownie do smaku, podawaj z ziemniakami, ryżem albo pieczywem.
Przepis na bigos wigilijny
Ponieważ zgodnie z tradycją, w Wigilię nie spożywamy pokarmów mięsnych, bigos wigilijny powinien być wegetariański. Składniki to:
- 15 dag łuskanego grochu,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 80 dag kiszonej kapusty,
- listek laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- cebula,
- olej,
- łyżka mąki,
- sól,
- pieprz.
Groch opłucz, zalej wodą, odstaw na 2 godziny. Zmień wodę, groch zagotuj, posól, ugotuj, odcedź. Grzyby wypłucz, namocz w letniej wodzie, zagotuj, odciśnij nadmiar płynu. Kapustę na bigos zalej wywarem z grzybów. Dodaj grzyby i przyprawy, gotuj przez około 50 minut przy uchylonej pokrywce. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, oprósz mąką. Dodaj do kapusty razem z grochem, wymieszaj, gotuj przez 5 minut, dopraw. Wigilijny bigos wegetariański gotowy!
Polecamy też przepis na bigos Magdy Gessler.
Sprawdź więcej przepisów na dania obiadowe