BIGOS - przepis na bigos, bigos staropolski, bigos z młodej kapusty

bigos fot. Fotolia
Bigos staropolski, bigos z młodej kapusty, bigos z kiszonej kapusty, bigos z cukinii, bigos ze słodkiej kapusty, bigos wigilijny... To danie jest pyszne w każdej wersji!
Weronika Kwaśniak / 20.07.2018 13:18
bigos fot. Fotolia

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą można jednak przyrządzać na wiele sposobów. Jego podstawą jest kapusta i mięso, ale często dodaje się do niego również suszone grzyby, suszone śliwki, cebulę, a nawet... miód. Bigos może być przygotowywany z kiszonej albo słodkiej kapusty. Jeśli chcesz użyć tej kiszonej, nie zapomnij o przepłukaniu jej pod bieżącą wodą (lub nawet obgotowaniu), aby bigos nie był zbyt kwaśny. Najpopularniejsze wersje to: bigos staropolski, bigos z młodej kapusty, bigos z kiszonej kapusty, bigos z cukinii, bigos ze słodkiej kapusty, bigos myśliwski, bigos ze śliwką, bigos wigilijny oraz bigos wegetariański.

Przepis na bigos ze słodkiej kapusty

Jak zrobić bigos ze słodką kapustą? Oto składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 50 dag różnych wędlin,
  • duża cebula,
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Słodką kapustę poszatkuj, włóż do garnka, zalej odrobiną wody i gotuj do miękkości. Wędlinę na bigos pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Na tym samym oleju podsmaż teraz pokrojoną cebulę. Cebulę i wędlinę dodaj do kapusty.

Do bigosu włóż kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Całość przez kilka minut gotuj. Na koniec dodaj pomidory z puszki i bigos zagotuj ponownie.

Sprawdź nasze przepisy z młodą kapustą

Przepis na bigos z cukinii

Dużą popularnością cieszy się też bigos z cukinii - w tej wersji nie trzeba wcale używać kapusty! Oto składniki:

  • 4 cukinie,
  • szklanka wrzątku,
  • 2 spore marchewki,
  • 1/2 kg kiełbasy,
  • cebula,
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili,
  • 4 łyżki słodkiej papryki.

Jak zrobić bigos z cukinii? Cukinię wyszoruj i zetrzyj na tarce. Posól, aby lekko puściła sok. Marchewkę umyj, obierz i również zetrzyj. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Dodaj do niej marchewkę i smaż razem przez kilka minut. Do smażących się warzyw dołóż cukinię, dodaj szklankę wrzątku i koncentrat, a także sproszkowaną paprykę i chili. Przykryj i duś aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój kiełbasę i dodaj ją do warzyw. Bigos z cukinii dopraw ponownie do smaku, podawaj z ziemniakami, ryżem albo pieczywem.

Przepis na bigos wigilijny

Ponieważ zgodnie z tradycją, w Wigilię nie spożywamy pokarmów mięsnych, bigos wigilijny powinien być wegetariański. Składniki to:

  • 15 dag łuskanego grochu,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 80 dag kiszonej kapusty,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • cebula,
  • olej,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Groch opłucz, zalej wodą, odstaw na 2 godziny. Zmień wodę, groch zagotuj, posól, ugotuj, odcedź. Grzyby wypłucz, namocz w letniej wodzie, zagotuj, odciśnij nadmiar płynu. Kapustę na bigos zalej wywarem z grzybów. Dodaj grzyby i przyprawy, gotuj przez około 50 minut przy uchylonej pokrywce. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, oprósz mąką. Dodaj do kapusty razem z grochem, wymieszaj, gotuj przez 5 minut, dopraw. Wigilijny bigos wegetariański gotowy!

Polecamy też przepis na bigos Magdy Gessler.

Sprawdź więcej przepisów na dania obiadowe

Poniżej znajdziesz jeszcze 11 przepisów na bigos:

Bigos ze śliwkami - sprawdzony przepis
Bigos ze śliwkami - sprawdzony przepis
Bigos ze śliwkami i suszonymi grzybami to jedno z tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Chociaż ze względu na dodatek mięsa raczej nie serwujemy go do wigilijnej wieczerzy, świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad. Bazą jest 2 kg kiszonej kapusty, a także łopatka wieprzowa i kiełbasa zwyczajna.
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Bigos staropolski - przepis
Bigos staropolski - przepis
Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Charsznicki bigos
Charsznicki bigos
Jak sama nazwa sugeruje, potrawa pochodzi z Charsznicy, polskiej stolicy kapusty. Możemy z niej ugotować około 366 dań, a jednym z nich jest właśnie bigos charsznicki.
Jak przygotować brazylijski bigos?
Jak przygotować brazylijski bigos?
O polskim bigosie wielu już słyszało i wielu już się w nim rozsmakowało, jednak mało kto wie, jak przygotować brazylijski bigos. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw na polskim stole. Dlatego warto rozszerzyć swoje kulinarne gusta i rozsmakować się w tym daniu serwowanym w brazylijski sposób.
Przepis na bigos jak na Kaszubach
Przepis na bigos jak na Kaszubach
Ze starych i sprawdzonych przepisów wychodzą najlepsze dania. takie jak bigos kaszubski!
Przepis na bigos z pieczarkami
Przepis na bigos z pieczarkami
Bigos z pieczarkami zachwycia każdego członka Twojej rodziny. Idealny na święta wielkanocne!

Redakcja poleca

REKLAMA