Lasagne z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na pyszny obiad bez mięsa: lasagne z pieczarkami!
Weronika Kwaśniak / 13.02.2017 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Lasagne z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • oliwa
  • 300 g startego sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • bułka tarta
Przygotowanie:

Zobacz przepis na lasagne z pieczarkami i żółtym serem! To wegetariańskie danie z pewnością oczaruje wszystkich.

  1. Płaty makaronu lasagne namocz w wodzie, aby odrobinę zmiękły. W tym czasie przygotuj farsz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.
  3. Pieczarki pokrój na ćwiartki, podsmaż razem z cebulką. Dopraw na patelni solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Lasagne ze szpinakiem - przepis video

  1. Gdy przestygną, drobno posiekaj.
  2. Pieczarki wymieszaj z taką ilością bułki tartej, żeby masa była dość zwarta.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie połóż pierwszą warstwę płatów makaronu.
  4. Posmaruj cienko śmietaną i oprósz serem. Na ser wyłóż 1/3 masy pieczarkowej. Przykryj kolejnym blatem.

Jak zrobić lazanię z mięsem?

  1. Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
  2. Wierzch dodatkowo obsyp startym serem.
  3. Lasagne z pieczarkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA