Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Proste, pomysłowe, zdrowe. Idealne na śniadanie!

Opublikowano: 01.08.2015, 13:45
Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- masło
- guacamole
- 4 jajka przepiórcze
- liście szpinaku baby
- świeżo mielony pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Chleb tostowy smarujemy z obu stron cienką warstwą masła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 2-3 minuty w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku. Lub – wkładamy tosty do tostera, a następnie smarujemy masłem (tym razem tylko z jednej strony).
- Rozbijemy pojedynczo jajka tak, by żółtko nie oddzieliło się od białka. Delikatnie, pojedynczo wrzucamy do wrzącej i osolonej. Gotujemy do momentu ścięcia białka. Wyciągamy na talerzyk.
- Kiedy tosty są gotowe, smarujemy je gaucamole. Na wierzch nakładamy ugotowane jajko przepiórcze. Sypiemy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy liście szpinaku baby.
- Nakładamy na wierzch drugiego tosta.
Reklama
Podaj na śniadanie:
Pasty do chleba
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...