Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • masło
  • guacamole
  • 4 jajka przepiórcze
  • liście szpinaku baby
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Reklama
Przygotowanie:
  1. Chleb tostowy smarujemy z obu stron cienką warstwą masła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 2-3 minuty w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku. Lub – wkładamy tosty do tostera, a następnie smarujemy masłem (tym razem tylko z jednej strony).
  2. Rozbijemy pojedynczo jajka tak, by żółtko nie oddzieliło się od białka. Delikatnie, pojedynczo wrzucamy do wrzącej i osolonej. Gotujemy do momentu ścięcia białka. Wyciągamy na talerzyk.
  3. Kiedy tosty są gotowe, smarujemy je gaucamole. Na wierzch nakładamy ugotowane jajko przepiórcze. Sypiemy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy liście szpinaku baby.
  4. Nakładamy na wierzch drugiego tosta.
Reklama

Podaj na śniadanie:

Pasty do chleba

Omlet dyniowy

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...