POLECAMY

Amerykańskie donuty - Kasia gotuje z Polki.pl

Donuty to smakowita odmiana tradycyjnych, polskich pączków! Spróbuj!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu

Amerykańskie donuty to wariacja na temat klasycznych polskich pączków. W wersji Kasi Bukowskiej do ich przygotowania potrzebujesz tylko mąki, ciepłego mleka, masła, 2 jajek, drobnego cukru, suszonych drożdży, soli, spirytusu i wanilii. Donuty możesz udekorować według własnego uznania - cukrem pudrem, lukrem lub kolorowymi posypkami.

Składniki na donuty to:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 kostki stopionego i ostudzonego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • coś zapachowego: np. 1/2 laski wanilii.

Pączki z piekarnika - przepis

Przygotowanie donutów rozpocznij do wsypania drożdży do ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. W dużej misce wymieszaj jajka, cukier, sól, wanilię i masło. Najpierw utrzyj mikserem cukier z roztopionym masłem i solą. Potem dodaj jajka i wanilię, zmiksuj. Do masy dołącz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dosypuj mąkę i mieszaj mikserem. Gdy ciasto jest ciągle rzadkie, podczas dodawania mąki, wlej do miski spirytus. Gdy masa stanie się zbyt gęsta, zacznij wyrabiać ją dłońmi.

Pączki-murzynki - przepis video

Ciasto na donuty odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Po upływie wyznaczonego czasu wyrób je ponownie. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i również obsyp mąką. Teraz wykrawaj donuty za pomocą specjalnej foremki lub szklanki i kieliszka - zobacz, jak robi to Kasia Bukowska! Luźno ułożone donuty zostaw na blaszce na 45 minut, aby ponownie wyrosły. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)