Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki letniego mleka,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
Rozczyn ze świeżych drożdży przydaje się w każdej kuchni, szczególnie wtedy jeśli jesteśmy miłośnikami słodkich, puszystych wypieków np. racuchów drożdżowych albo bułeczek drożdżowych z cynamonem.
Rozczyn drożdżowy jest również niezastąpiony przy pieczeniu domowego chleba czy pizzy.
- Rozkrusz drożdże i wsyp je do małego garnuszka lub miseczki.
- Oczywiście, jeśli w przepisie na ciasto drożdżowe, które chcesz przygotować, masz podaną większą ilość drożdży, użyj ich więcej również do rozczynu.
- Do drożdży wsyp cukier.
- Zalej je mlekiem - pamiętaj, że nie może być ani zbyt zimne (wtedy drożdże nie będą się rozmnażać), ani zbyt gorące (wysoka temperatura zabija drożdże).
- Jeżeli w przepisie na ciasto, który chcesz wykonać, nie ma mleka, użyj zamiast niego ciepłej, przegotowanej wody.
- Mieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
- Dodaj mąkę i wymieszaj ponownie. Postaraj się, aby w rozczynie nie było żadnych grudek.
- Przykryj garnuszek czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-40 minut. W międzyczasie skontroluj stan drożdży.
- Pamiętaj, aby składniki użyte do rozczynu ze świeżych drożdży odjąć od ilości składników przepisu na wybrane ciasto. Np. jeśli we właściwym przepisie powinnaś użyć szklanki mleka, wlej 3/4, ponieważ 1/4 szklanki użyłaś już do rozczynu.
Więcej kuchennych porad:
Jak zrobić karmel?
Jak zrobić faworki?
Jak zrobić babkę na oleju?
Jak zrobić gorącą czekoladę?