Jak zrobić ciasto z czereśniami? Z kruszonką lub budyniem

Tort czekoladowy czereśniowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Szukasz niezawodnego deseru na spotkania ze znajomymi? Zaskocz ich połączeniem sezonowych owoców z budyniem lub kruszonką.
Weronika Kwaśniak / 30.07.2019 13:26
Tort czekoladowy czereśniowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Spis treści

  1. Ciasto z kruszonką
  2. Wersja z czereśniami ze słoika
  3. Z budyniem
  4. Jakie ciasto łączyć z czereśniami?

Ciasto z czereśniami i kruszonką

Składniki:

  • 400 g czereśni (wydrążonych)
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Kruszonka:

  • szklanka mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ kostki masła

Przygotowanie

  1. Świeże czereśnie dokładnie myjemy i wydrążamy pozbawiając pestek. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę.
  3. Przekładamy do formy nasmarowanej tłuszczem i podsypaną mąką lub bułką tartą.
  4. Układamy na wierzch czereśnie – mogą być zarówno mrożone, świeże, jak i ze słoika.
  5. Kruszonkę przygotowujemy z mąki oraz utartego masła z cukrem.
  6. Układamy na wierzch ciasta i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
  7. Ciasto będzie puszyste i owoce nie opadną na dno, jeżeli obtoczymy je w mące pszennej lub ziemniaczanej.

Z czereśniami ze słoika

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni ze słoika (wydrążonych)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną i puszystą masę.
  2. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do masy za pomocą szpatułki.
  3. Czereśnie ze słoika odsączamy z nadmiaru płynu lub soku. Dodajemy do masy i doprawiamy cynamonem.
  4. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
  5. Użycie miksera spowoduje, że pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i ciasto opadnie.

Ciasto czereśniowe
fot. Adobe Stock

Z budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 300 g czereśni (wydrążonych)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i cynamonem.
  2. Uformowaną kulę dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  3. Budyń przygotowujemy z 2 opakowań na 1,5 szklanki mleka – będzie odpowiednio gęsty.
  4. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Następnie wylewamy gęsty budyń i układamy czereśnie. Przykrywamy kolejna warstwą startego ciasta kruchego.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
  6. Przed krojeniem wystarczy schłodzić, aby podzielić na równe kawałki.

Jakie ciasto łączyć z czereśniami?

Owoce sezonowe łączymy praktycznie z każdym rodzajem ciasta. Sprawdź, jak łączyć świeże, mrożone lub czereśnie ze słoika!

Ciasto kruche - wystarczy zagnieść mąkę pszenną z masłem i cukrem. Przekładamy dwa placki ciasta dżemem z czereśni lub świeżymi owocami. Doskonale sprawdzi się połączenie z pianką budyniową.

Ciasto biszkoptowe - przesianą mąkę łączymy z ubitymi białkami i żółtkami. Świeże czereśnie obtaczamy mąką przed włożeniem do masy, aby nie opadły podczas pieczenia.

Ciasto ucierane - to jedna z najmniej wymagających wersji. Utarte masło z cukrem na puszysta masę mieszamy z mąką i dodajemy mrożone lub sezonowe owoce.

Najlepsze przepisy na ciasta z czereśniami!

Clafoutis z czereśniami - przepis
Clafoutis z czereśniami - przepis
Czereśnie po wydrylowaniu muszą być dobrze osączone, żeby sok nie zabarwił ciasta.
Tort z czereśniami - przepis
Tort z czereśniami - przepis
Do tortu, zamiast czereśni, możesz dać wiśnie. Wtedy ciasto będzie lekko kwaskowate.
Drożdżowe oponki z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe oponki z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Te drożdżowe oponki możesz też podawać z innymi owocami: np. wiśniami, malinami!
Czereśnie pod kruszonką - przepis składniki i przygotowanie
Czereśnie pod kruszonką - przepis składniki i przygotowanie
Przepyszna kruszonka - deser o nazwie crumble!
Babeczki kruche z czereśniami
Babeczki kruche z czereśniami
Pyszne ciasteczka z sezonowymi owocami!

Redakcja poleca

REKLAMA