Tort z czereśniami - przepis

Tort czekoladowy czereśniowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Do tortu, zamiast czereśni, możesz dać wiśnie. Wtedy ciasto będzie lekko kwaskowate.
/ 04.07.2018 16:05
Tort czekoladowy czereśniowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie i pieczenie ok. 80 min
1 porcja – ok. 430 kcal


Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:  
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag mąki

Do przełożenia:

  • 500 ml kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 15 dag serka homogenizowanego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 dag ciemnych czereśni
  • 10 dag cukru
  • pół cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj masło, roztop w gorącej kąpieli wodnej (na parze), wystudź.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Dalej ucieraj dodając czekoladę. Wymieszaj z ubitymi białkami i przesianą mąką, przełóż do tortownicy. Piecz ok. 25 min w 190 st. C, wystudź.
  3. Czereśnie wydryluj. Połowę włóż do rondelka, dodaj cukier, rozgotuj. Przypraw sokiem z cytryny, dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie wody, wymieszaj, zagotuj, wystudź.
  4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 blaty. Przełóż masą owocową, owocami i bitą śmietaną. Posyp startą czekoladą, schłodź.

Redakcja poleca

REKLAMA