Clafoutis - czereśniowy deser francuski Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Clafoutis z czereśniami - przepis

Czereśnie po wydrylowaniu muszą być dobrze osączone, żeby sok nie zabarwił ciasta.
/ 04.07.2018 16:21
Clafoutis - czereśniowy deser francuski Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Clafoutis to lekki francuski deser, który możesz przygotować nawet po zakończeniu sezonu na świeże czereśnie - po prostu zamień owoce na inne!



Przygotowanie: 30min
Pieczenie: 40 min
Porcja: 180 kcal

Składniki na 12–14 porcji:

  • 50 dag czereśni
  • 15 dag mąki
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2–3 łyżki wiśniówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól

Dekoracja:
- skórka otarta z cytryny
- kilka listków melisy lub mięty

Sposób wykonania:

  1. Czereśnie przebierz, umyj, osusz, oderwij ogonki, wydryluj. Przełóż do miski, posyp łyżką cukru, skrop wiśniówką, lekko przemieszaj i odstaw, aby puściły sok. W tym czasie przygotuj ciasto.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jednolitą, gladką masę, dodaj do mąki, dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej śmietankę i ponownie wymieszaj.
  3. Płaską formę na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. W tortownicy ułóż czereśnie. Zalej przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 35–40 minut.
  4. Po upieczneiu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Gdy przestygnie, wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Udekoruj skórką otartą z cytryny oraz listkami melisy lub mięty. Jeżeli foremka, w której piekło się ciasto ładnie się prezentuje, możesz w niej pozostawić tartę i w ten sposób podać na stół.

Pyszne ciasta - forum >>