Clafoutis to lekki francuski deser, który możesz przygotować nawet po zakończeniu sezonu na świeże czereśnie - po prostu zamień owoce na inne!
Przygotowanie: 30min
Pieczenie: 40 min
Porcja: 180 kcal
Składniki na 12–14 porcji:
- 50 dag czereśni
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 12%
- 10 dag cukru
- 2 łyżki masła
- 2–3 łyżki wiśniówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka tartej bułki
- sól
Dekoracja:
- skórka otarta z cytryny
- kilka listków melisy lub mięty
Sposób wykonania:
- Czereśnie przebierz, umyj, osusz, oderwij ogonki, wydryluj. Przełóż do miski, posyp łyżką cukru, skrop wiśniówką, lekko przemieszaj i odstaw, aby puściły sok. W tym czasie przygotuj ciasto.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jednolitą, gladką masę, dodaj do mąki, dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej śmietankę i ponownie wymieszaj.
- Płaską formę na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. W tortownicy ułóż czereśnie. Zalej przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 35–40 minut.
- Po upieczneiu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Gdy przestygnie, wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Udekoruj skórką otartą z cytryny oraz listkami melisy lub mięty. Jeżeli foremka, w której piekło się ciasto ładnie się prezentuje, możesz w niej pozostawić tartę i w ten sposób podać na stół.