puszysty biszkopt fot. Adobe Stock

Jak upiec idealny biszkopt? Przepis i rady, aby wyrósł

Szykujesz urodziny i szukasz idealnej metody na biszkopt? Przeczytaj porady jak sprawić, by był pulchny i wysoki za każdym razem.
Sylwia Kazimierczuk / 01.08.2019 12:26
puszysty biszkopt fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis na biszkopt
  2. Co zrobić, by wyrósł?
  3. Wskazówki, co zrobić aby nie opadł
  4. Ciasta na biszkopcie

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera.
  2. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
  3. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
  4. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  6. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
  7. Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Blaty uzyskasz przekrawając długim nożem lub za pomocą nitki.
  9. Każdy płat pozostaw do wyschnięcia i przestudzenia.

Co zrobić, aby wyrósł?

Kilka porad, aby wypiek był zawsze idealny:

  • Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry.
  • Jeżeli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej, oznacza to, że jest dobrze ubita.
  • Gdy pieczemy biszkopt nie smarujemy brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy i ciasto tak dobrze nie wyrośnie, po środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu opadnie.
  • Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników doda się kilka kropli soku z cytryny lub octu, a także 1-2 łyżki wody.
  • Biszkopt może się nie udać, jeśli zbyt późno trafi do piekarnika lub piekarnik nie będzie dostatecznie nagrzany. Dlatego najlepiej włączyć go zaraz po utarciu masy z żółtek, a tuż przed ubijaniem piany.

Wskazówki, co zrobić, aby nie opadł

Sprawdź, aby ustrzec się niepowodzenia:

  • Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika należy go rzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm, wówczas ciasto nie opadnie. To metoda na biszkopt rzucany, który nadaje się przy wypieku na tort.
  • Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Klasyczne ciasta na biszkopcie

Wiele wypieków złożonych z kilku warstw jest przygotowywana na kakaowym lub waniliowym. Puszysty wypiek uzyskasz z przepisu na biszkopt rzucany, który sprawdzi się zwłaszcza przy przekładaniu tortów. To kilka najlepszych propozycji:

Tort z wiśniami
fot. Adobe Stock

Tort szwarcwaldzki na kakaowym blacie

Składniki:

Na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru

Na krem:

  • Tabliczka czekolady
  • Opakowanie mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Wiśnie świeże lub z kompotu
  • Opakowanie kremówki

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt oddzielając żółtka od białek.
  2. Te ostatnie ubija na sztywno z cukrem przez około 10 minut. Dodaj stopniowo żółtka i miksuj.
  3. Wsyp przesiane mąki i kakao. Dodawaj partiami i mieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  4. Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
  5. Wyjmij po tym czasie, zdejmij papier i odstaw do przestygnięcia. Mascarpone ubij z cukrem i dolewaj stopniowo czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  6. Wlej sok z cytryny i wsyp szczyptę soli. Połącz z wiśniami. Przekrój biszkopt kakaowy na 3 części i wysmaruj środek kremem z wiśniami.
  7. Opakowanie kremówki ubij na sztywno z cukrem. Wysmaruj wierzch tortu i udekoruj wiśniami.
  8. Na koniec zetrzyj kawałek gorzkiej czekolady i posyp bitą śmietanę.

Rolada z malinami
fot. Adobe Stock

Rolada biszkoptowa

Składniki:

  • 3 jajka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • Maliny
  • Opakowanie mascarpone
  • Napar z herbaty

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  2. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  3. Przelej do prostokątnej formy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Wyłóż na deskę wyłożoną mokrą ściereczką i oprószoną cukrem. Zwiń delikatnie w rulon tak, aby nie popękał biszkopt.
  5. Maliny wymieszaj z ubitym mascarpone z cukrem. Rozwiń roladę i przełóż kremem.
  6. Zwiń ponownie i oprósz cukrem. Owiń dodatkową mokrą ścierką i pozostaw na 2 godziny.

Biszkopt z jabłkami
fot. Adobe Stock

Biszkopt z jabłkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jabłka dowolnej odmiany

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
  3. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Obierz jabłka i pokrój w niewielką kosteczkę.
  4. Dodaj do masy biszkoptowej. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec oprósz ciasto z jabłkami cukrem pudrem.

Zobacz też:
Doskonałe przepisy na murzynka w kilku wydaniach 10 niezwykłych przepisów na tort czekoladowy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/06.06.2019 01:45
Podam Wam przepis na biszkopt, który ZAWSZE się udaje. 4 jajka w całości /żółtka razem z białkami/ miksować z niepełną szklanką drobnego cukru, aż masa zrobi się biała /ok.15 min./, im bielsza, tym bardziej puszysty, dodać 1 szklankę mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C. Po ok. pół godz. delikatnie uchylić piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli tak, to wyłączyć piekarnik, zostawić zamknięty, niech biszkopt powoli stygnie w piekarniku, bo nie lubi gwałtownego oziębienia, wtedy upada. Każdy ma inny piekarnik, trzeba obserwować proces pieczenia i ew. podregulować temperaturę lub czas pieczenia. Biszkopt jest delikatnym ciastem i nie lubi zmiany temperatury podczas pieczenia, jak również po upieczeniu, dopóki nie wystygnie. Nie wolno otwierać w tym czasie okien. Nie wolno wstrząsać nim, a tym bardziej rzucać o podłogę. PS biszkopt z jajek ucieranych oddzielnie też mi nie wychodzi, a ten zawsze.
/31.03.2018 18:08
Piekę dużo ciast bez problemu ale nigdy , żaden biszkopt mi nie wyszedł. Dałam sobie z tym spokój.
/22.12.2016 15:33
Mnie pięknie biszkopt wyrósł. Bałam się,że wyjdzie z blaszki. A potem, jeszcze w trakcie pieczenia opad w środku i zastały mi brzegi. Mam teraz coś takiego jak korytko i biszkoptu nie przełożę, ale go wypełnię.:-) Co robię nie tak??? Wesołych Świąt!!!
POKAŻ KOMENTARZE (8)