Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Przepis na biszkopt
  2. Co zrobić, by wyrósł?
  3. Wskazówki, co zrobić aby nie opadł
  4. Ciasta na biszkopcie

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera.
  2. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
  3. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
  4. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  6. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
  7. Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Blaty uzyskasz przekrawając długim nożem lub za pomocą nitki.
  9. Każdy płat pozostaw do wyschnięcia i przestudzenia.

Co zrobić, aby wyrósł?

Kilka porad, aby wypiek był zawsze idealny:

  • Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry.
  • Jeżeli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej, oznacza to, że jest dobrze ubita.
  • Gdy pieczemy biszkopt nie smarujemy brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy i ciasto tak dobrze nie wyrośnie, po środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu opadnie.
  • Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników doda się kilka kropli soku z cytryny lub octu, a także 1-2 łyżki wody.
  • Biszkopt może się nie udać, jeśli zbyt późno trafi do piekarnika lub piekarnik nie będzie dostatecznie nagrzany. Dlatego najlepiej włączyć go zaraz po utarciu masy z żółtek, a tuż przed ubijaniem piany.

Wskazówki, co zrobić, aby nie opadł

Sprawdź, aby ustrzec się niepowodzenia:

  • Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika należy go rzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm, wówczas ciasto nie opadnie. To metoda na biszkopt rzucany, który nadaje się przy wypieku na tort.
  • Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Klasyczne ciasta na biszkopcie

Wiele wypieków złożonych z kilku warstw jest przygotowywana na kakaowym lub waniliowym. Puszysty wypiek uzyskasz z przepisu na biszkopt rzucany, który sprawdzi się zwłaszcza przy przekładaniu tortów. To kilka najlepszych propozycji:

fot. Adobe Stock

Tort szwarcwaldzki na kakaowym blacie

Składniki:

Na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru

Na krem:

  • Tabliczka czekolady
  • Opakowanie mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Wiśnie świeże lub z kompotu
  • Opakowanie kremówki

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt oddzielając żółtka od białek.
  2. Te ostatnie ubija na sztywno z cukrem przez około 10 minut. Dodaj stopniowo żółtka i miksuj.
  3. Wsyp przesiane mąki i kakao. Dodawaj partiami i mieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  4. Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
  5. Wyjmij po tym czasie, zdejmij papier i odstaw do przestygnięcia. Mascarpone ubij z cukrem i dolewaj stopniowo czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  6. Wlej sok z cytryny i wsyp szczyptę soli. Połącz z wiśniami. Przekrój biszkopt kakaowy na 3 części i wysmaruj środek kremem z wiśniami.
  7. Opakowanie kremówki ubij na sztywno z cukrem. Wysmaruj wierzch tortu i udekoruj wiśniami.
  8. Na koniec zetrzyj kawałek gorzkiej czekolady i posyp bitą śmietanę.
fot. Adobe Stock

Rolada biszkoptowa

Składniki:

  • 3 jajka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • Maliny
  • Opakowanie mascarpone
  • Napar z herbaty

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  2. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  3. Przelej do prostokątnej formy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Wyłóż na deskę wyłożoną mokrą ściereczką i oprószoną cukrem. Zwiń delikatnie w rulon tak, aby nie popękał biszkopt.
  5. Maliny wymieszaj z ubitym mascarpone z cukrem. Rozwiń roladę i przełóż kremem.
  6. Zwiń ponownie i oprósz cukrem. Owiń dodatkową mokrą ścierką i pozostaw na 2 godziny.
fot. Adobe Stock

Biszkopt z jabłkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jabłka dowolnej odmiany

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
  3. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Obierz jabłka i pokrój w niewielką kosteczkę.
  4. Dodaj do masy biszkoptowej. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec oprósz ciasto z jabłkami cukrem pudrem.
Reklama

Zobacz też:
Doskonałe przepisy na murzynka w kilku wydaniach 10 niezwykłych przepisów na tort czekoladowy

Reklama
Reklama
Reklama