Jak upiec idealny biszkopt? Przepis i rady, aby wyrósł

puszysty biszkopt fot. Adobe Stock
Szykujesz urodziny i szukasz idealnej metody na biszkopt? Przeczytaj porady jak sprawić, by był pulchny i wysoki za każdym razem.
Sylwia Kazimierczuk / 01.08.2019 12:26
puszysty biszkopt fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis na biszkopt
  2. Co zrobić, by wyrósł?
  3. Wskazówki, co zrobić aby nie opadł
  4. Ciasta na biszkopcie

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera.
  2. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
  3. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
  4. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  6. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
  7. Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Blaty uzyskasz przekrawając długim nożem lub za pomocą nitki.
  9. Każdy płat pozostaw do wyschnięcia i przestudzenia.

Co zrobić, aby wyrósł?

Kilka porad, aby wypiek był zawsze idealny:

  • Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry.
  • Jeżeli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej, oznacza to, że jest dobrze ubita.
  • Gdy pieczemy biszkopt nie smarujemy brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy i ciasto tak dobrze nie wyrośnie, po środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu opadnie.
  • Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników doda się kilka kropli soku z cytryny lub octu, a także 1-2 łyżki wody.
  • Biszkopt może się nie udać, jeśli zbyt późno trafi do piekarnika lub piekarnik nie będzie dostatecznie nagrzany. Dlatego najlepiej włączyć go zaraz po utarciu masy z żółtek, a tuż przed ubijaniem piany.

Wskazówki, co zrobić, aby nie opadł

Sprawdź, aby ustrzec się niepowodzenia:

  • Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika należy go rzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm, wówczas ciasto nie opadnie. To metoda na biszkopt rzucany, który nadaje się przy wypieku na tort.
  • Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Klasyczne ciasta na biszkopcie

Wiele wypieków złożonych z kilku warstw jest przygotowywana na kakaowym lub waniliowym. Puszysty wypiek uzyskasz z przepisu na biszkopt rzucany, który sprawdzi się zwłaszcza przy przekładaniu tortów. To kilka najlepszych propozycji:

Tort z wiśniami
fot. Adobe Stock

Tort szwarcwaldzki na kakaowym blacie

Składniki:

Na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru

Na krem:

  • Tabliczka czekolady
  • Opakowanie mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Wiśnie świeże lub z kompotu
  • Opakowanie kremówki

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt oddzielając żółtka od białek.
  2. Te ostatnie ubija na sztywno z cukrem przez około 10 minut. Dodaj stopniowo żółtka i miksuj.
  3. Wsyp przesiane mąki i kakao. Dodawaj partiami i mieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  4. Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
  5. Wyjmij po tym czasie, zdejmij papier i odstaw do przestygnięcia. Mascarpone ubij z cukrem i dolewaj stopniowo czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  6. Wlej sok z cytryny i wsyp szczyptę soli. Połącz z wiśniami. Przekrój biszkopt kakaowy na 3 części i wysmaruj środek kremem z wiśniami.
  7. Opakowanie kremówki ubij na sztywno z cukrem. Wysmaruj wierzch tortu i udekoruj wiśniami.
  8. Na koniec zetrzyj kawałek gorzkiej czekolady i posyp bitą śmietanę.

Rolada z malinami
fot. Adobe Stock

Rolada biszkoptowa

Składniki:

  • 3 jajka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • Maliny
  • Opakowanie mascarpone
  • Napar z herbaty

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  2. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  3. Przelej do prostokątnej formy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Wyłóż na deskę wyłożoną mokrą ściereczką i oprószoną cukrem. Zwiń delikatnie w rulon tak, aby nie popękał biszkopt.
  5. Maliny wymieszaj z ubitym mascarpone z cukrem. Rozwiń roladę i przełóż kremem.
  6. Zwiń ponownie i oprósz cukrem. Owiń dodatkową mokrą ścierką i pozostaw na 2 godziny.

Biszkopt z jabłkami
fot. Adobe Stock

Biszkopt z jabłkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jabłka dowolnej odmiany

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
  3. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Obierz jabłka i pokrój w niewielką kosteczkę.
  4. Dodaj do masy biszkoptowej. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec oprósz ciasto z jabłkami cukrem pudrem.

Zobacz też:
Doskonałe przepisy na murzynka w kilku wydaniach 10 niezwykłych przepisów na tort czekoladowy

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Odbierz rabat -20% na naszyjni... więcej»
Kod rabatowy:SZ20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ20
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-20% na biżuterię
-20% na biżuterię
Rabat 20% na biżuterię Artelio... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA