Pierniki przyrządzane na bazie mieszanki przypraw, w której skład wchodzą mielony cynamon, imbir, goździki, anyż oraz pieprz, to wyjątkowe ciasteczka, które towarzyszą nam najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia.
Jak zrobić pierniki? Prezentujemy 3 przepisy - na pierniki z miodem, na miękkie pierniczki, które nie potrzebują leżakowania oraz na pierniczki prawdziwie świąteczne.
Spis treści:
Przepis na pierniki z miodem miękkie
Jeśli chcesz przygotować idealnie miękkie świąteczne pierniki, ten przepis powinien być twoją podstawą. Gotowe pierniki możesz dowolnie udekorować lukrem lub pisakami albo pozostawić bez dekoracji - w tej wersji także będą się pięknie prezentowały.
Składniki:
- 1/2 szklanki miodu,
- 3/4 kostki masła,
- 1 jajko,
- 3 i 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce ubij masło razem z miodem na gładką i puszystą masę. Dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
- Dodaj wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę piernikową. Zagnieć ciasto na miękkie pierniki.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrój dowolnie wybrane kształty.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz pierniki przez 10 minut.
- Tak przygotowane ciastka nakryj ściereczką i odstaw na 2-3 dni (aby nabrały wilgoci). Po tym czasie udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.
fot. Pierniczki/Adobe Stock, Pavlova
Przepis na miękkie pierniczki
Pierniki możesz przygotować w wersji bardziej chrupiącej lub upiec wyjątkowo miękkie, puszyste ciasteczka. Dodatek kakao sprawi, że gotowe wypieki będą miały ciepły, zimowy kolor i doskonały smak.
Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 kostki masła,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzyj razem z cukrem. Dodaj jajka i wcześniej wymieszane suche składniki.
- Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na godzinę.
- Rozwałkuj i wykrój dowolne kształty za pomocą foremek.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Po wystudzeniu udekoruj miękkie pierniki lukrem.
Przepis na pierniki świąteczne ze śmietaną
Lejące składniki sprawiają, że upieczone pierniki są miękkie i zapadają się pod naciskiem. Jeśli to właśnie o taki efekt ci chodzi podczas przygotowywania świątecznych ciasteczek, do masy dodaj śmietanę i wykorzystaj nieco więcej masła.
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 100 g miodu,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 %,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- ekstrakt waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku, dodaj miód, kakao i przyprawę korzenną. Mieszaj, aż całość się rozpuści. Wystudź.
- Do przesianej mąki dodaj sodę, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj całość.
- Dodaj roztopione masło z miodem i zagnieć ciasto.
- Nakryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
- Wykrój pierniczki i piecz je w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut w zależności od grubości.
fot. Pierniki/Adobe Stock, GreenArt
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.11.2021.
Zobacz więcej przepisów na świąteczne ciasteczka: