POLECAMY

Wigilijny karp panierowany

Dość nietypowy: z dodatkiem maku! Zobacz nasz przepis na karpia panierowanego!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijny karp panierowany Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg filetów z karpia
  • cytryna
  • 2 twarde kajzerki
  • 5 dag orzechów włoskich
  • łyżka maku
  • kurkuma
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na karpia panierowanego na Wigilię! Nasza panierka zawiera w sobie dodatek orzechów włoskich i maku - spróbuj!

  1. Filety opłucz, osusz, pokrój na porcje.
  2. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami, odstaw na 45 do lodówki.
  3. Kajzerki pokrusz na drobne granulki - możesz je np. zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kulebiak z rybą - przepis

  1. Orzechy włoskie posiekaj.
  2. Wymieszaj bułkę z posiekanymi orzechami, makiem i 1/2 łyżeczki kurkumy.
  3. Na jeden talerz wysyp mąkę. Na drugim roztrzep jajka z mlekiem.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Porcje ryby panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce z bułki, orzechów i maku.

Ryba po grecku - przepis

  1. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor.
  2. Potem zmniejsz płomień, dodaj odrobinę masła, przykryj i smaż jeszcze 5 minut.
     
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)