Jeśli nie przepadacie za widokiem całej ryby na talerzu, rozwiązaniem może okazać się kulebiak z nadzieniem ze szczupaka. Jego przygotowanie jest nieskomplikowane, a ostateczny efekt wygląda smakowicie.
Zobacz także: Piernik na Boże Narodzenie
Krok 1
Kroimy oprawionego szczupaka w dzwonka (kilogramowy okaz)
Krok 2
Gotujemy go w osolonym wywarze z włoszczyzny – płyn powinien lekko mrugać, aby ryba się nie rozpadała
Krok 3
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni
Krok 4
Gotujemy 5 jajek
Krok 5
Dzwonka obieramy ze skóry i wyjmujemy z mięsa ości. Mięso przekładamy do miski. Nie rozdrabniamy go dodatkowo.
Krok 6
Smarujemy wąską formę do pieczenia masłem (taką jak np. na keksy) lub wykładamy ją papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć potem pieróg).
Krok 7
Ugotowane jajka obieramy i siekamy grubo
Krok 8
Kładziemy na desce rozwałkowane ciasto francuskie (lub półfrancuskie, to pierwsze można jednak kupić w sklepie, co znacząco skraca czas przygotowania całości) i przekrajamy je na 2 części
Krok 8
Na środek jednej części ciasta nakładamy mięso szczupaka, potem warstwę jajek i tak na przemian
Krok 9
Przykrywamy całość drugą częścią ciasta i zlepiamy brzegi.
Krok 10
Przekładamy pieróg ostrożnie do formy do pieczenia, nakłuwamy wierzchnią warstwę widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Całość pieczemy ok. 20-30 minut.
Zobacz także: Idealny schab na Boże Narodzenie